INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 21. rokem

steak ilustracni foto Bureau VeritasStátní zemědělská a potravinářská inspekce loni uložila potravinovým provozovnám pokuty v celkové výši 100,6 milionu korun. Největší problémy byly ve veřejných stravovacích zařízeních, kde inspektoři zjistili pochybení v každé čtvrté z kontrolovaných provozoven.

Bezpečnost i kvalitu potravin významně ovlivňuje schopnost restaurací, jídelen a dalších podniků zvládnout extrémní množství dat, která musí každý den sledovat při kontrolách: od přejímky surovin, přes skladování a zpracování až po výdej hotových jídel. Provozovatelům mají podle odborníků pomoci nové digitální technologie, které lépe hlídají dodržování legislativních požadavků v plném rozsahu.

Přehlcenost informacemi ohrožuje bezpečnost potravin

„Většina restaurací a dalších provozoven veřejného stravování v Česku zapisuje výsledky kontrol na papír a velmi snadno se stává, že záznamy neodpovídají realitě, jsou neúplné nebo zcela chybí. Může jít přitom o důležité informace, například o čase rozmražení potravin nebo délce uložení v lednici, což jsou důležité hygienické faktory. Firmy, které tyto procesy digitalizovaly a konvenční papírovou formu nahradily precizním online monitoringem, naopak výrazně snížily riziko závadnosti potravin. Stačí jim k tomu chytrá aplikace v tabletu či chytrém telefonu. Naše pilotní testy v provozovnách zároveň ukázaly, že čas zaměstnanců potřebný pro vyřízení administrativy klesl o 25 procent,“ uvedla Hana Brožková, potravinová auditorka z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Digitální nástroje zvyšují hygienické standardy

Hana Brožková dále upřesnila, že digitální nástroje pomáhají restauracím, řetězcům, hotelům a dalším provozovnám veřejného stravování efektivněji a snadněji dodržovat hygienické standardy v různých oblastech. „Personál udělá například záznam, jaké maso či šunka byla použitá ve který den a pro který finální produkt. Pokud by se objevila o informace o jeho závadnosti, lze tyto rizikové suroviny okamžitě identifikovat ve všech provozovnách a ihned stáhnout z oběhu. Lze také snadněji a přehledněji monitorovat dodržování skladovacích a výdejních teplot potravin, sledovat data trvanlivosti nebo označovat rozpracované nebo zchlazené pokrmy,“ uvádí další výhody digitálních nástrojů potravinová auditorka inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. V praxi pomáhá firmám implementovat inovativní systém Safe Ops jako alternativu ke konvenčnímu papírování.

Nejproblematičtější provozovny: restaurace, bary, bistra, pivnice, cukrárny

Podle Státní zemědělské a potravinářská inspekce je nejproblematičtější segment společného stravování. Inspekce loni provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách celkem 14 290 kontrol a zjistila zde 3 457 pochybení. Porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolované provozovně. Z důvodu nedodržení správné hygienické praxe inspektoři uzavřeli provozovnu na místě v celkem 67 případech. Provozy společného stravování představovaly 37,6% všech uzavřených provozoven. „I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů,“ uzavřel ústřední ředitel potravinářské inspekce Martin Klanica.

(tz)

Slovo ke dni

  • Skoro půl miliardy nebo nic

    Případ s elektronickými dálničními známkami mnohé vypovídá o tom, jak se v české kotlině nakládá s penězi (daňových poplatníků). Příležitost, jak na zakázce vydělat 400 milionů korun, si pochopitelně nemohli nechat ujít „šmejdi“ - ne ti, co kradou tisíce, ale desítky a stovky milionů. Jenže tentokrát to jaksi nevyšlo. Ozvali se totiž programátoři, kteří se nabídli, že fungující systém stvoří zadarmo. A vláda, respektive její premiér, mohl ukázat, že si s korupcí briskně poradí a vyhodil (ne)odpovědného ministra dopravy. Udělal další chytrý tah. Schopného Karla Havlíčka pověřil i řízením uvolněného resortu. Ještě by se mi líbilo, aby se na výplatě ušetřilo nejen za 1 ministra, ale aby zeštíhlil celý resortní aparát.

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Leden 2020

INZERCE

Partneři

Generální partner:

logo gc 2018

Vyšlo u nás

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 

 

Partneři plus:

logo KOBtsoft   EON EG 2017 107 icom
         

Partneři:

logo-grada3  ca2 logo-dtocz

Duševní vlastnictví

opa tent 1

Další podrobné informace o Evropském patentu 17. prosinec 2019

V listopadovém vydání Prosperity jsme vás zasvětili do evropského patentového systému. V tématu jsme se rozhodli pokračovat také v prosinci. Rádi bychom totiž vzbudili ještě větší zájem firem a organizací o řádnou ochranu duševního vlastnictví s tím, že je vhodné znát i náležité procesní postupy. Věřím, že pro všechny, kteří si pozorně přečetli článek předchozí, může být toto pokračování užitečné.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy svaz obchodu103 logo-kzps acto cma_web_iprosperita Sacm Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 cps vetsi 300 cps vetsi 300AVLOGOM3

INZERCE