INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
mesto_pro_byznys_2011Srovnávací výzkum Město pro byznys, který již čtvrtým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí v 227 obcích České republiky, vyhlásil města s nejlepšími podmínkami pro podnikatele Středočeského kraje. V konkurenci dvaceti šesti hodnocených měst se nejlépe umístil Benešov. Druhou příčku obsadilo Mnichovo Hradiště, na třetím místě skončila Lysá nad Labem.

Benešov se posunul do čela z loňského čtvrtého místa. První příčku si zaslouží zejména díky velmi dobrým dílčím výsledkům v oblasti podmínek pracovního trhu a přístupu veřejné správy. V první jmenované kategorii se zohledňuje například míra nezaměstnanosti, výše průměrného platu či konkurence na pracovním trhu. Oblast přístupu veřejné správy hodnotí mimo jiné počet strážníků, kapacitu mateřských škol či elektronickou komunikaci radnice.

„Snažíme se být transparentní, veškeré zakázky nad 100 000 Kč zveřejňujeme na úřední desce. Ve výběrových řízeních nám jde zejména o dodržení zadané ceny, aby nedocházelo k dodatečnému navyšování nákladů," řekl k ocenění starosta města Benešov Jaroslav Hlavnička.

Druhou příčku v letošním ročníku obsadilo loni deváté Mnichovo Hradiště. Nejlépe ze všech hodnocených měst Středočeského kraje si vedlo v oblasti kvality lokality, která hodnotí mimo jiné kriminalitu, znečištění ovzduší a počet registrovaných pacientů na jednoho lékaře. Velmi pozitivně hodnotili Mnichovo Hradiště také místní podnikatelé. Na třetí příčce se umístila Lysá nad Labem. Město, které v loňském ročníku skončilo osmé, letos bodovalo hlavně v oblasti podnikatelského prostředí a v průzkumu mezi podnikateli.

Partner výzkumu Eurovia CS také ocenil město s nadprůměrnými výsledky v některé z dílčích kategorií. „Speciální ocenění za dobrý přístup veřejné správy udělujeme Příbrami za vyrovnané hospodaření, podprůměrné zadlužení a nadprůměrný počet městských strážníků," informoval Jan Tříska, ředitel Oblasti Čechy střed Stavební skupiny Eurovia CS.

Vyhlášení celorepublikového žebříčku 227 obcí výzkumu Město pro byznys proběhne 30. listopadu v Praze. Loni se nejlepším městem pro podnikání stal Písek, na druhém místě skončila Nová Paka a třetí příčku obsadil Prostějov.

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí: podnikatelské prostředí, kvalita lokality, pracovní trh, kvalita veřejné správy, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli.

Dílčí uznání byla ve Středočeském kraji udělena těmto městům:

• Mladá Boleslav – za vytváření podmínek pro zahraniční podnikatele

• Brandýs nad Labem – Stará Boleslav – za rozvoj bytové výstavby

• Mělník – za nejnižší kriminalitu

• Hořovice – za největší pokles nezaměstnanosti

• Říčany – za největší investice z městského rozpočtu

• Sedlčany – za dobré hospodaření města

• Slaný – za nejlepší webové stránky z pohledu podnikatelů

• Černošice – za otevřenost úřadu

• Benešov – za nejlepší emailovou komunikaci

• Neratovice – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s místním podnikatelským prostředím

• Poděbrady – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s kvalitou lokality

• Votice – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s cenovou úrovní

• Dobříš – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s prací radnice

• Beroun – za nejvyšší spokojenost podnikatelů s pracovním trhem

***

Město pro byznys je srovnávací výzkum, jehož cílem je vytvořit diskusní platformu na téma podpory malého a středního podnikání ze strany místních samospráv. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom, partnerem je společnost Eurovia CS. Mediálními partnery výzkumu jsou zpravodajský kanál České televize ČT 24 a Český rozhlas. Odborným garantem je Hospodářská komora, data vyhodnocuje agentura pro informace a analýzy Datank.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3