INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
SZPI kontrolovala kvalitu salámů Vysočina

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ověřovala v rámci cílené kontrolní akce jakost trvanlivých masných výrobky, uváděných na trh pod názvem salám „Vysočina". Kontrola se týkala jakosti salámů různých výrobců, vzorky byly odebrány v sedmi provozovnách obchodních řetězců v Jihomoravském kraji.

Z celkem 10 odebraných vzorků jich 5 nevyhovělo požadavkům stanoveným příslušnou vyhláškou.

Čtyři vzorky salámu vykazovaly přítomnost kostní drti, což indikuje použití strojně odděleného masa (separátu). To je však pro výrobky prodávané jako salám „Vysočina" nepřípustné.

Tři z nevyhovujících vzorků navíc nevyhověly ve znaku „aktivita vody", což se může negativně projevit na trvanlivosti výrobku.

Dva vzorky nedosáhly požadované hodnoty pro obsah čisté svalové bílkoviny.

Kontrolovaným osobám, u nichž byly nevyhovující produkty zachyceny, byla uložena opatření k nápravě a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

O výsledku kontrol byla informována Státní veterinární správa, která je pověřeným orgánem pro dozor při výrobě masných výrobků.

Vzhledem k uvedeným zjištěním plánuje SZPI stejně zaměřené cílené kontrolní akce i v dalších regionech.

Přehled zjištěných nevyhovujících vzorků salámů Vysočina:

Výrobce Prodejce Privátní značka Zjištěné nedostatky

PEJSKAR & SPOL., spol. s r.o., Tesco Stores ČR a. s. - Přítomnost separátu, nadlimitní aktivita vody

Kostelecké uzeniny a.s. Tesco Stores ČR a.s. Tesco value Nižší podíl svalové bílkoviny

Kostelecké uzeniny a.s., Lidl Česká republika v.o.s. Baroni Přítomnost separátu, nadlimitní aktivita vody

PEJSKAR & SPOL., spol. s r.o., BILLA, spol. s r. o., Clever Přítomnost separátu, nadlimitní aktivita vody

Kostelecké uzeniny a.s. SPAR Česká obchodní společnost s.r.o., S BUDGET Přítomnost separátu, nižší podíl svalové bílkoviny

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3