INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Srovnávací výzkum Město pro byznys, který již čtvrtým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí v 205 obcích České republiky a 22 městských částech Hlavního města Prahy, vyhlásil celorepublikový žebříček mezi městy s nejlepšími podmínkami pro podnikatele. Na prvním místě se umístila Nová Paka, druhý skončil Humpolec a třetí příčku obsadilo Nové Město nad Metují.

Nová Paka se posunula do čela celostátního žebříčku z loňského druhého místa zejména díky velmi vysokému hodnocení v oblasti kvality lokality. V ní se zohledňuje mimo jiné stabilita krajiny, počet registrovaných pacientů na jednoho lékaře a kriminalita. Dobrých výsledků dosáhlo město také v oblastech pracovního trhu a podnikatelského prostředí. Ty hodnotí například konkurenci na pracovním trhu nebo věk nezaměstnaných, respektive počet firem nebo podíl středních a velkých firem v hodnoceném městě.

„Ve městě máme vysoký podíl podnikatelů, který je dán zejména tím, že lidé mají odvahu podnikat a zastupitelé jim nekladou zbytečné překážky. Město je velmi progresivní i díky průmyslové zóně, která zaručuje ekonomický růst obce," řekl při přebírání ceny novopacký starosta Rudolf Cogan.

Druhý Humpolec, který loni skončil na 24. místě, byl letos úspěšný díky velmi dobrým dílčím výsledkům v průzkumu mezi podnikateli a v oblasti podmínek pracovního trhu. V ní se hodnotí mimo jiné konkurence na pracovním trhu či věk nezaměstnaných. V průzkumu se podnikatelé se sídlem v hodnoceném městě vyjadřují k místnímu podnikatelskému prostředí, kvalitě lokality a veřejné správy, podmínkám pracovního trhu a cenovým podmínkám.

Třetí místo obsadilo Nové Město nad Metují, které loni skončilo na 25. místě. Velmi dobře si vedlo v oblasti pracovního trhu a cenových podmínek. Druhá jmenovaná oblast hodnotí například ceny bytů a stavebních pozemků, cenu za odvoz odpadu či hodnotu daně z nemovitosti.

Partner výzkumu Eurovia CS také ocenil město s nadprůměrnými výsledky v některé z dílčích kategorií. „Speciální ocenění za dobrý přístup veřejné správy udělujeme Chomutovu za jeden z nejnižších iRatingů zadluženosti, nadprůměrný počet úředních hodin, podporu veřejné dopravy, úspěšné získávání evropských dotací a vynikající výsledky v pěti vlnách elektronické komunikace," informoval Martin Borovka, generální ředitel Stavební skupiny Eurovia CS.

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí: podnikatelské prostředí, kvalita lokality, pracovní trh, kvalita veřejné správy, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli. Loni se nejlepším městem pro podnikání stal Písek, na druhém místě skončila Nová Paka a třetí příčku obsadil Prostějov.

10 nejlepších měst pro podnikání v ČR

1. Nová Paka

2. Humpolec

3. Nové Město nad Metují

4. Klatovy

5. Mariánské Lázně

6. Benešov

7. Ostrov

8. Hradec Králové

9 Třeboň

10. Tachov

***

Město pro byznys je srovnávací výzkum, jehož cílem je vytvořit diskusní platformu na téma podpory malého a středního podnikání ze strany místních samospráv. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom, partnerem je společnost Eurovia CS. Mediálními partnery výzkumu jsou zpravodajský kanál České televize ČT 24 a Český rozhlas. Odborným garantem je Hospodářská komora, data vyhodnocuje agentura pro informace a analýzy Datank.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3