INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nová centrála Komerční banky v Praze Stodůlkách šetří provozní náklady o desítky procent. Jak je to možné? Moderní a zároveň ekologická budova totiž využívá inteligentní řešení, která navrhla a následně realizovala společnost Schneider Electric. Konkrétně se jedná o sofistikovaný řídicí systém TAC Vista, jenž ovládá energie uvnitř budovy, rovněž žaluzie a rolety.

Nejen díky tomu získal objekt prestižní ekologický certifikát BREEAM s hodnocením Very Good.
Nová kancelářská budova KB v takzvané Britské čtvrti patří mezi zelené budovy. Ty se obecně vyznačují tím, že jsou energeticky velice efektní.
„V praxi to znamená, že proti klasické budově jsou náklady na energie u těchto budov nižší o čtvrtinu až polovinu. Například produkce CO2 je nižší o více než třetinu, spotřeba vody o 40 %, objem pevného odpadu je menší dokonce až o 70 %,“ vysvětlil generální ředitel Schneider Electric pro Českou republiku a Slovensko Jaroslav Žlábek.
Jak těchto významných úspor centrála KB docílí?
Poměrně snadno a to právě díky využití inteligentních technologií, ty navrhla a následně dodala společnost Schneider Electric, světový lídr v oboru energetických úspor. Konkrétně se jedná o řídicí systém TAC Vista, který je pomyslným ekologickým srdcem moderní budovy. Díky němu se totiž jednoduše ovládá klimatizace, ventilace a vytápění.
Ústředí TAC Vista, lehce připomínající menší velín, krom jiného sleduje záložní zdroje napájení celého objektu. Navíc prostřednictvím měřidel a senzorů monitoruje spotřebu elektrické energie, vody, tepla a chladu. Inteligentní systém rovněž ovládá osvětlení a využití žaluzií a rolet, a to nejen ke kýžené větší úspoře, ale také pro větší pohodlí osob uvnitř budovy.
V praxi šetření probíhá tak, že senzory například zjistí, že v kancelářích či na chodbách nikdo není, proto samy zhasnou světlo. Nemůže se tak stát, že by někdo při odchodu z práce zapomněl zhasnout a celou noc se zbytečně svítilo. Obdobně je tomu s denním svícením a žaluziemi.
Senzory dokáží rozpoznat množství světla v kanceláři během dne, zároveň monitorují sluneční svit dopadající na okna. Jestliže je jasný, slunečný den a v kanceláři je velké množství přímého světla, automaticky se spustí rolety a žaluzie. Naopak pokud by po nějakou dobu bylo šero, systém sám vyhodnotí, jak intenzivně je třeba svítit uvnitř budovy, aby se množství světla „dorovnalo“ na dobrou viditelnost. Proti klasické kancelářské budově není třeba svítit na sto procent, tudíž se rovnou šetří.
Budova zároveň drží jeden prim, díky čemuž vyčnívá nad ostatními ekologickými budovami v ČR. Objekt je rozdělen do šesti elektro okruhů dle úrovně priority. Systém Schneider Electric hlídá dodržování limitů čtvrthodinových maxim. To v praxi znamená, že pokud spotřeba elektřiny se blíží těchto maxim, těsně před jejich dosažením se postupně odpojí nejméně důležité okruhy. Tedy počítače zaměstnancům budou stále fungovat, odpojí se například jedno ze dvou chladicích zařízení a podobně. Docílí se tím nepřetížení systému a zároveň se tak šetří.
„Při návrhu a realizaci budovy se postupovalo tak, aby dopady na životní prostředí byly co nejmenší a aby budova byla energeticky úsporná, ekologická a udržitelná. Nová centrála KB proto získala jako jedna z prvních v České republice certifikát BREEAM na úrovni Very Good,“ doplnil Žlábek.
Co certifikát BREEAM znamená?
Jedná se o ekologické hodnocení budov, které se používá od roku 1990. Po celém světě, má obdobné ekologické ohodnocení na 200 tisíc budov. Nově se mezi ně řadí právě i centrála Komerční banky v pražských Stodůlkách, zároveň je jednou z prvních v České republice.
Certifikát mimo jiné hodnotí nakládaní s energiemi či vodou, nebo užití materiálů, znečištění dopravou v okolí. Jedním z hodnocených kritérií je i vnitřní prostředí, posuzuje se tedy i zdravé a pohodlné bytí v budově.
Podle součtu a poměru s maximem možného se pak budova zařadí do jedné z pěti kategorií: Pass, Good, Very Good, Excellent a Outstanding. Tak jak to bývá, za maximum je považováno 100 %, přičemž budova s nejnižším stupněm Pass musí dosáhnout alespoň 30 % ideálu, u budovy s hodnocením Very Good to musí být 55 % a do nejvyšší kategorie Outstanding se řadí budovy, které překročí 85 %.

Inteligentní a ekobudova KB v Pražských Stodůlkách:
•    17 500 m² užitné plochy
•    1 200 zaměstnanců
•    Certifikát BREEAM na úrovni VERY GOOD
•    Řízení osvětlení Merten KNX
•    Ovládání žaluzií a rolet
•    Řídicí systém TAC Vista
•    Sledování spotřeby elektřiny, vody, tepla a chladu
•    Technologie navrhl a dodal Schneider Electric

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3