INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Znalost vnímání značek kvality potravin stoupá. Mezi nejznámější označení, která si spotřebitelé vybavují, se řadí Klasa, Český výrobek nebo Regionální potravina. Evropský systém označení kvality potravin zatím není tolik znám, ale pomáhá chránit a propagovat tradiční zemědělské produkty a potraviny.

Z výzkumu provedeného v únoru 2013 agenturou STEM/MARK vyplynulo, že polovina dotazovaných respondentů deklaruje alespoň obecné povědomí o značkách a ocenění kvality potravin.

Chráněná označení (Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisné označení, Zaručená tradiční specialita) zná 1 procento dotazovaných.

„I přesto, že jde o nejméně vnímané označení, jsme velmi rádi, že spotřebitelé tato označení na produktech zaznamenali,“ informoval Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, a dodal: „České značky kvality, jako jsou Klasa nebo Český výrobek, jsou známé díky dlouhodobé podpoře a kampaním. Jsme si vědomi toho, že právě reklama z velké části ovlivňuje vnímání značení potravin, z toho důvodu, že znalost evropského značení v České republice je nízká, schválila EU kampaň Kvalitní evropský výrobek. Doufáme, že se spuštěním této kampaně v polovině roku 2013 dojde i ke zvýšení vnímání chráněného značení.“

Sýry, které dobře známe

V roce 2010 získala Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva Chráněné zeměpisné označení, jako vůbec první dva české sýry. Společnost Madeta se řadí mezi největší výrobce sýrů s modrou plísní v České republice. Historie výroby Jihočeské nivy se traduje víc než 60 let. Chráněné zeměpisné označení bylo přiděleno těmto produktům bez jakýchkoli úprav receptury a technologických postupů.

Českokrumlovský závod Madety opouští denně až 15 tun vyrobených sýrů (Jihočeská niva, Jihočeská Zlatá niva, ale také Niva Premium či Caesar Bleu). Obliba těchto plísňových sýrů nebyla z počátku výroby příliš vysoká a více než dvě třetiny produkce putovaly do Velké Británie. Časy se však mění a obliba nivy doma rapidně stoupá.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz, www.madeta.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3