INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Švejda-foto092013 001Téma výzkum, vývoj, inovace je pro českou ekonomiku, konkurence schopnost domácích firem a úspěšné prosazení se tuzemských výrobků na trhu naprosto klíčové. Už dvacátým rokem v tom pomáhá Asociace inovačního podnikání ČR. Hovořili jsme o tom s generálním sekretářem Asociace inovačního podnikání ČR doc. Ing. Pavlem Švejdou, CSc.

Jak byste zhodnotil Týden výzkumu, vývoje a inovací, který se v prosinci 2013 uskutečnil už po dvacáté?

Loňský 20. ročník INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR ve dnech 3. – 6. 12. 2013 v Praze pořádala Asociace inovačního podnikání ČR ve spolupráci s Ministerstvem školství a tělovýchovy ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR, tuzemskými a zahraničními členy a partnery pod záštitou předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka.

Součástí INOVACE 2013 bylo tradičně třídenní 20. mezinárodní sympozium, 20. veletrh invencí a inovací a 18. ročník soutěže o Cenu Inovace roku 2013. Převážná část programu se uskutečnila v budově ČSVTS, v místě, které je křižovatkou mnohého, co s inovacemi souvisí. V rámci Týdne byla rovněž předána ocenění Vizionáři 2013 a byly vyhlášeny výsledky 2. ročníku celostátní soutěže o nejlepší studentský inovativní podnikatelský záměr v rámci projektu SPINNET.

Jednotlivých částí sympoziálního a výstavního programu a navazujících setkáních se zúčastnilo 354 osob, výstavu, které se na oficiální úrovni podruhé zúčastnilo kvalitní expozicí Ministerstvo školství a vědy Ruské federace, navštívilo individuálně na 850 osob. Byly prezentovány zkušenosti projektů VaVaI z 5 zemí, výstavní části se zúčastnilo 63 vystavovatelů prezentujících téměř 305 projektů VaVaI. Vzhledem k prezentaci mezinárodních organizací, se kterými spolupracují AIP ČR a SVTP ČR - zejména RINKCE, ICSTI, Běloruský inovační fond, Běloruská státní univerzita, TII, ICC, IASP, SPICE, EBN - budou informace o INOVACE 2013 sděleny odborníkům z dalších 35 zemí.

Informace o průběhu INOVACE 2013 jsou umístěny na www.aipcr.cz

Cenu Inovace roku lze považovat za tradiční a osvědčenou platformu k představení novinek, podpoře soutěživosti a výměně zkušeností. Čím byla cena v roce 2013 jiná než v předchozích letech? Potvrdila stoupající úroveň soutěžících a jejich produktů?

V rámci 18. ročníku soutěže o Cenu Inovace roku 2013 se v průběhu roku 2013 uskutečnilo 314 konzultací inovačních produktů, Komise Inovace roku hodnotila 17 přihlášek, vzhledem k povinným konzultacím získalo 16 přihlášených inovačních produktů ocenění, 1 inovační produkt se přihlásil znovu v roce 2014.

Vzhledem k tomu, že tuto soutěž vyhlašuje Asociace inovačního podnikání ČR od roku 1996, jsou bohaté zkušenosti s plněním, případně obtížným plněním kriterií této soutěže. Mezi „snadnější“ patří kritéria – technická úroveň, původnost řešení a vliv na životní prostředí, „obtížným“ kriteriem je postavení na trhu a efektivnost. Hodnoceny jsou inovační produkty (výrobky, postupy a služby), které byly vymyšleny, vyrobeny a prodány. Poměr počtu konzultovaných a hodnocených inovačních produktů dokládá pravdivost obtížného kritéria. Tento poměr je obdobný jako v minulých letech.

Ocenění Cena Inovace roku 2013 předali 6. 12. 2013 v Jednacím sále Senátu Parlamentu ČR předseda vlády ČR Jiří Rusnok, senátor Petr Bratský a prezident AIP ČR Karel Šperlink. Informace o soutěži Cena Inovace roku jsou umístěny rovněž na www.aipcr.cz

Budete i vy letos "inovovat", chystá AIP ČR významné změny?

Rok 2014 je 21. rokem činnosti Asociace inovačního podnikání ČR (zahájení činnosti 23. 6. 1993). Soustředíme se na další zkvalitňování Systému inovačního podnikání v ČR s tuzemskými a zahraničními partnery. Tento Systém je základem naší činnosti. Nejvýznamnější inovací budou výsledky realizovaného programu INOVACE XXI.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3