INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

SOCR logo FINALPředstavitelé všech významných obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) na dnešním setkání s předsedou vlády Andrejem Babišem předložili seznam kroků, které povedou ke zrovnoprávnění českých spotřebitelů se západní částí Evropské unie.

Pro vyřešení problému dvojí kvality bude klíčové upravit českou legislativu tak, aby si český zákazník mohl svobodně vybrat, jakou variantu potravin nebo drogerie si chce koupit, a nebyl klamán stejnými obaly výrobků s různým složením. Ocenili přitom aktivní přístup premiéra i ministra zemědělství poté, co nově přijatá směrnice Evropské unie pouze částečně vyřešila nutnost odlišného značení výrobků různé kvality, nezajistila však dostupnost kvalitního zboží po celé Evropské unii.

„O tom, jaké zboží bude na pultech, má rozhodovat výhradně český zákazník, a ne marketingové oddělení zahraničního potravinářského koncernu. Zákon proto musí jasně stanovit, že potravinářské firmy nebudou moci bránit tomu, aby si zákazník mohl v obchodě vybrat kteroukoli z variant dané potraviny,“ shrnul požadavky obchodů Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Oceňujeme dnešní setkání i to, že se předseda vlády osobně postavil za rychlé řešení problému dvojí kvality v České republice. Nabízíme veškerou potřebnou pomoc a doufáme, že bude příslušná legislativa přijata co nejrychleji.“

Jednání o dvojí kvalitě s předsedou vlády Andrejem Babišem se dnes zúčastnili zástupci společností Albert, Billa, COOP, Kaufland, Lidl, Makro, Penny a Tesco a SOCR ČR.

Výzva Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Vládě České republiky:

• Zástupci SOCR ČR a obchodních řetězců jsou přesvědčeni, že všichni spotřebitelé v Evropské unii mají právo na bezpečné a stejně kvalitní potraviny i další spotřební zboží.

• Každý spotřebitel má právo nakoupit si výrobky konkrétní značky ve stejné kvalitě, a to bez ohledu na členský stát Evropské unie či region, ve kterém nakupuje. Zákaz diskriminace a zákaz vytváření obchodních překážek patří mezi klíčové zásady jednotného vnitřního trhu EU.

• SOCR ČR uvítal snahu o právní úpravu dvojí kvality na evropské úrovni, která by tuto nekalou praktiku zakázala. Výsledná podoba směrnice je bohužel kompromisem, který problém dvojí kvality sám nevyřeší.

• Za této situace SOCR ČR vítá a podporuje aktivitu české vlády přijít se zákazem uvádět na trh potravinu označenou totožně či podobně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU nebo ve třetí zemi, pokud má jiné složení nebo vlastnosti.

• Musíme ale také zajistit právo českého zákazníka svobodně si vybrat, jaké potraviny a další zboží chce nakoupit. Zákon proto musí zajistit, aby zahraniční výrobce nemohl bránit obchodníkům nakupovat pro české spotřebitele stejně kvalitní zboží, které je nabízeno na západních trzích a které není běžnými distribučními kanály pro české spotřebitele dodáváno. Tato nekalá praktika je velice rozšířená a je podstatnou částí problému dvojí kvality na českém trhu. Obchodník musí mít šanci nakoupit všechny varianty daného zboží, o preferencích při samotném nákupu musí rozhodovat výhradně spotřebitel.

• Obchodní řetězce na problém dvojí kvality opakovaně poukazovaly a podporovaly komisařku Věru Jourovou ve snaze nastavit co nejpřísnější evropská pravidla. Řada obchodníků již také na úrovni vlastních značek učinila taková opatření, aby ke dvojí kvalitě výrobků nedocházelo, a deklaruje svou připravenost podpořit práci vlády na vyřešení problému dvojí kvality.

SOCR ČR a zástupci obchodních řetězců vítají ochotu předsedy vlády osobně se postavit za vyřešení problému dvojí kvality a oceňují zájem ministra průmyslu a obchodu i ministra zemědělství připravit účinnou legislativu. SOCR ČR nabízí plnou spolupráci při přípravě legislativy, která by problematiku rozdílné kvality potravin a spotřebního zboží pomohla vyřešit.

Za klíčové považujeme následující kroky:

1) Zrychlení legislativní úpravy týkající se rozdílné kvality spotřebního zboží:

a. Zajištění účinné ochrany spotřebitele tím, že bude na český trh zakázáno uvádět výrobky, které jsou označeny zdánlivě totožně s jiným výrobkem, pokud má výrobek, uváděný na český trh, odlišné složení nebo vlastnosti než totožný výrobek prodávaný v jiných zemích.
b. Definování společných evropských pravidel, podle kterých bude v případech zjištění vice-násobné kvality vizuálně identických výrobků rozhodováno o tom, kdy se jedná o kvalitu původní a v dalších případech o nekalou obchodní praktiku vycházející z rozdílné kvality výrobků.
c. S využitím úpravy zákona o významné tržní síle zabránit teritoriálnímu omezení nabídky ze strany dodavatelů: zejména pak zakázat jejich snahu bránit dovozu a prodeji potravin a dalšího zboží na český trh, pokud jsou tyto potraviny nebo zboží nabízeny v jiném členském státě Evropské unie.

2) Pokračování v boji proti dvojí kvalitě i na evropské úrovni:

a. Využijeme nadcházející české předsednictví Visegrádu k definování dalšího společného postupu k potírání dvojí kvality.
b. Na program českého předsednictví Radě EU v roce 2022 zařadíme revizi aktuálně přijatého Spotřebitelského balíčku a jako předsednická země se zasadíme o vyhodnocení evropské regulace dvojí kvality, případně o její zpřísnění, pokud se ukáže, že dosažený kompromis nebyl účinný.
c. Připravíme návrh povinnosti všech výrobců zveřejňovat na digitální celoevropské platformě složení jejich výrobků, a to u všech verzí, které uvádějí na evropský trh. Spotřebitel musí mít přehled o všech variantách daného artiklu a jejich složení. Taková databáze umožní jednoduchou veřejnou kontrolu toho, které potravinářské či drogistické koncerny vyrábějí různé verze jedné značky, a bude možno porovnat, zda občané střední a východní Evropy mají k dispozici stejně kvalitní výrobky jako zákazníci v západní Evropě.

Ing. Tomáš Prouza, MBA
prezident
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3