INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
logo_HKCR_CZ_colorDo jaké míry ovlivňuje samostatná koruna byznys českých firem a jak se podniky dívají na případné zavedení přijetí eura Českou republikou? To jsou témata aktuálního průzkumu, který mezi svými členskými firmami v těchto dnech uskutečnila Hospodářská komora České republiky. Do průzkumu se zapojilo celkem 906 členských firem ze všech regionů a všech velikostí, včetně OSVČ.

„Výsledky průzkumu dokládají, že většina českých firem, zejména těch malých a středních, nesouhlasí s přijetím eura v naší zemi. Je evidentní, že se obávají vývoje situace v eurozóně, která v současnosti spíše hledá další spoludlužníky. Eurozónu již nelze považovat za oblast ekonomické stability, ale za oblast, která má velké problémy jak vyřešit zadlužení a nedostatečnou výkonnost některých svých členů. Korunu a náš monetární trh firmy považují za stabilní prověřené hodnoty, bezpečný přístav, který se v dobách nejistoty osvědčil a kterého je lepší se v časech nestability držet, byť za cenu možná o něco vyšších nákladů na měnové operace a o trochu vyššího rizika měnových výkyvů," okomentoval výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Upozornil přitom, že průzkum ukázal jistou odlišnost postojů velkých firem k euru. „Přijetí eura chtějí většinou velké firmy, které jsou ekonomicky daleko více provázány s eurozónou. Většina z nich však zastává názor, že by se tak mělo stát až v horizontu pěti a více let. Navíc tři čtvrtiny velkých podniků uvedlo, že se jejich výdaje na zajištění proti výkyvům kurzu koruny za posledních 18 měsíců nezměnily," doplnil prezident Petr Kužel.

S přijetím eura v České republice nesouhlasí plných 55 % firem, naopak souhlasí jen 31 %. Pro přijetí eura jsou hlavně velké firmy - 48 % z těch, které se zapojily do průzkumu, naopak z malých firem souhlasí s přijetím eura jen 26 %. Pokud se zaměříme na odvětví ekonomiky, tak většina firem působících ve strojírenství je pro přijetí eura (53 % pro, 35 % proti), naopak zcela opačný postoj zaujímají firmy ve stavebnictví (63 % proti přijetí, 19 % pro přijetí) a obchodě (67 % proti přijetí, 21% pro).

Firmy, které jsou pro přijetí eura, se ve svém názoru jak rychle by se tak mělo stát, rozdělily rovnoměrně na třetiny – podle jedné části by se tak mělo stát co nejrychleji, podle další skupiny v horizontu pěti let a konečně zbylá třetina uvedla, že v horizontu deseti let.

Existence samostatné české měny pozitivně ovlivňuje podnikání téměř třetiny (31 %) tuzemských firem, naopak 21 % respondentů uvedlo negativní vliv. Zbylých 48 % respondentů uvedlo, že existence koruny jejich podnikání nijak neovlivňuje.

Průzkum dokládá, že současná krize eurozóny zásadně ovlivnila názor firem na otázku přijetí eura. Uvedlo to téměř 2/3 respondentů, z nichž samozřejmě u drtivé většiny – 95 % - se jednalo o vliv negativní. Jen 30 firem (tj. 5 % z respondentů) v průzkumu uvedlo, že současná krize eurozóny jejich názor na přínos společné měny euro ovlivnila pozitivně.

Průzkum zkoumal také otázku nárůstu či poklesu výdajů firem na zajištění proti výkyvům kurzu koruny. U většiny podniků (71 %) se výdaje během posledních 18 měsíců nezměnily, což platí jak pro velké firmy (76 %), tak střední (73 %) i malé (71%). Výdaje na kurzové zajištění se naopak v uvedeném období zvedly u 27 % firem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3