INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

k ppp 11Vláda ČR vyhlásila dnem 5. října 2020 v ČR „nouzový stav“ a dne 8. října 2020 rozhodla o zavedení dalších opatření proti epidemii šíření onemocnění Covid19, která mají ekonomický charakter.

Podnikatelé a zaměstnavatelé sdružení v Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR chápou nutnost zavádění cílených opatření v boji proti Covid19, která určitě mají své medicínské oprávnění.

Smutnou skutečností zůstává, že vláda deklaruje, že nebude vydávat opatření mající ekonomický dopad, ale opak je pravdou. Bez konzultace se sociálními partnery či tripartitou jsou vydávána opatření, která dopadnou zejména na sektory, které se ještě nevzpamatovaly z první vlny coronaviru. A opatření jsou vydávána vesměs s okamžitou dopadovou účinností.

Vláda ČR si musí přiznat svůj díl zodpovědnosti za ekonomické účinky, které jsou způsobeny odkládáním přijímání příslušných epidemiologickým nařízením, a to jak v létě, tak na začátku září, kdy bylo vše podřízeno volbám a snahou si nenaštvat voliče.

Z uvedených důvodů požadujeme po vládě ČR, aby urychleně přijala kompenzační opatření vůči zasaženým oborům nejen průmyslu a služeb, ale zejména turistický ruch, hotelnictví, pohostinství, kulturní a sportovní sféra a jejich dodavatelské řetězce.

Možných cest je několik:

a)pokračování v podpoře Antiviru A + B i po 1. listopadu 2020, kdy mají skončit; zvážit možnost jejich úpravy dle potřeb a dopadů
b)upravit výši ošetřovného (až na 80 %) a pro rodiče dětí do 13 let (místo 10 let)
c)koaličně urychlit přijetí smysluplného Kurzarbeitu, který by nahradil Antiviry
d)projednat možnost úhrady fixních provozních nákladů firem (nájmy, údržba, náklady na energie, pojištění) postižených nouzovým stavem a mimořádnými opatřeními
e)podpořit cílená rekvalifikační opatření, neb lze očekávat masivní přesuny osob zz zasažených oborů činnosti
„Státní podpora musí být dostatečná, cílená a stejně rychlá jako přijímaná a vyhlašovaná protikovidová opatření, jinak ztrácejí smysl“, dodává Jan Wiesner, prezident KZPS ČR.

KZPS ČR je sdružení dle zákona č. 83/1990 Sb., které reprezentuje osm dominantních zaměstnavatelských svazů z oblasti: stavebnictví, textilního průmyslu, malého a středního podnikání, výrobního a spotřebního družstevnictví, zemědělství, důlního a naftového průmyslu, dřevozpracujícího průmyslu, školství, zdravotnictví kultury a sociálních služeb. 

Zastupuje více než 22 000 členských subjektů s více než 1.300.000 zaměstnanci prosazuje specifické zájmy svých členů v oblasti legislativy a v dalších oblastech formuluje společné podnikatelské a zaměstnavatelské zájmy svých členů a prosazuje je v součinnosti s příslušnými státními orgány, ostatními zaměstnavatelskými organizacemi a odbory a zejména v různých formách konzultací s vládou je jedním ze sociálních partnerů zastupujícím stranu podnikatelů v Radě hospodářské a sociální dohody – tripartitě. Více na www.kzps.cz 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3