INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

construction 2578410 1280 kopieI během současných cestovních omezení Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pomáhá podnikatelům v České republice se zaměstnáváním cizinců. Poskytuje také řadu dalších služeb včetně toho, že pomáhá zajišťovat obchodní jednání se zahraničními partnery.

Vládní programy ekonomické migrace jsou v současné době jedinou možností, jak cizinec může získat oprávnění, které potřebuje k pobytu a dlouhodobějšímu výkonu ekonomické činnosti na území ČR.

„MPO intenzivně monitoruje to, jaké problémy firmám přináší omezení cestování a snaží se jim v dané oblasti maximálně pomoci. Na rozdíl od první vlny jsou v současné době v plném rozsahu znovu spuštěny všechny vládní programy ekonomické migrace, které usnadňují českým zaměstnavatelům získávat kvalifikovanou pracovní sílu ze třetích zemí, kterou potřebují. V odůvodněných případech také MPO uděluje výjimky pro vstup na území ČR,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a ochodu Karel Havlíček.

Vládní programy ekonomické migrace (Klíčový a vědecký personál, Vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a Kvalifikovaný zaměstnanec) jsou v současné době jedinou možností, jak cizinec může získat oprávnění, které potřebuje k pobytu a dlouhodobějšímu výkonu ekonomické činnosti na území ČR. V rámci těchto programů lze žádat například o zaměstnaneckou kartu, kartu vnitropodnikově převedeného zaměstnance, modrou kartu apod.

Do programu Klíčový a vědecký personál a programu Vysoce kvalifikovaný zaměstnanec, které mají celosvětovou působnost, spadají zejména pracovníci IT, inženýři, statutáři aj., Žádosti o zařazení do programů vyřizuje MPO a následné žádosti o pobytová oprávnění se nabírají na zastupitelských úřadech, kde to epidemiologická situace umožňuje.

Mezi nejvyužívanější patří program Kvalifikovaný zaměstnanec, zaměřený na středně kvalifikované pracovníky, jako jsou montážní dělníci, řidiči, šičky aj. Program se týká následujících zemí: Bělorusko, Černá hora, Filipíny, Indie, Kazachstán, Moldávie, Mongolko, Srbsko a Ukrajina.

„Kromě toho MPO pokračuje ve vzdělávacích a proexportních seminářích, které se kvůli aktuální epidemiologické situaci konají on-line. Stejně tak odborníci z resortu informují o tuzemském know-how a technologiích. MPO také podporuje transfer technologií, a to v souladu s Inovační strategií ČR 2019 – 2030 v duchu národní hospodářské vize Czech Republic: the Country for the Future,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová a dodává: „Naše proexportní agentura CzechTrade na příští týden chystá tradiční celosvětové konzultace na exportní témata – E-MEET EXPORT 2020.“ Podrobnosti k této akci včetně registrace jsou k dispozici na https://www.czechtrade.cz/kalendar-akci/archiv-akci/e-meet-export-1.

Detailnější informace k programům ekonomické migrace včetně aktuálních kapacit programu kvalifikovaný zaměstnanec najdete na webu MPO na adrese https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/. S dotazy se můžete obracet také na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

K aktuální situaci se vstupem do České republiky, povinnostem zaměstnavatelů i cizinců a možnostem vládních programů ekonomické migrace uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s partnery informativní webinář. Přehrát si jej můžete na: https://www.youtube.com/watch?v=KMMZpKWmH98.

Pro úplnost: v souladu s mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví není možné v současné době podávat žádosti do projektu Zácvik.

Pravidla pro vstup na území ČR

Pro cestování do České republiky je rozhodující riziko nákazy v dané zemi. Pokud někdo přijíždí ze země s nízkým rizikem nákazy, jeho vstup na území ČR není obecně nijak limitován nad běžné zákonné požadavky s výhradou aktuálního omezení volného pohybu v ČR.

Výjimka vstupu cizinců v hospodářském zájmu ČR

Pokud cizinec nespadá do žádné z vymezených možností přicestování do ČR, jeho jedinou další možností je naplnit podmínky vstupu z důvodu zájmu ČR. Výjimka se nejčastěji vztahuje na klíčové obchodní návštěvy nutné k dokončení jednání k uzavření smluv, předání či převzetí zboží apod. Žádost musí obsahovat informaci, v čem spočívá hospodářský zájem v ČR v daném případě, dále jména a čísla pasů cizinců, jejich odjezd a příjezd a místo podání žádosti. Žádost posuzuje MPO a musí být zaslána vicepremiérovi a ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi.

Informace o:

· mimořádných opatřením a bezpečných zemích najdete na webu Ministerstva zdravotnictví: https://koronavirus.mzcr.cz/ a https://koronavirus.mzcr.cz/category/mimoradna-opatreni/

· cestování jsou k dispozici na webu Ministerstva vnitra:

https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx 

· fungování jednotlivých zastupitelských úřadů ČR jsou k dispozici na webu Ministerstva zahraničních věcí:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/informace_pro_cizince/aktuality/prijimani_zadosti_o_viza_od_11_kvetna.html/ 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3