INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

4 caimSituace je vážná nejen ve zdravotnictví, ale i v podnikání! Některé firmy už dopady koronakrize nezvládají. Proto se zkušení krizoví manažeři z České asociace interim managementu v čele s Petrem Karáskem, který vedl mimo jiné záchranu Tatry, rozhodli připravit další aktuální sadu upozornění a doporučení pro firmy, která jim pomohou přežít krizi. Součástí je také jednoduchý „kondiční“ test, kterým si firmy mohou snadno a rychle zjistit závažnost svého stavu.

„Firmy se všemožně snažily ustát těžkosti způsobené dopady koronavirové pandemie, nastává ale doba, kterou nemusejí přežít. Už nelze spoléhat na to, že ,bude líp‘. Je potřeba zasáhnout a obrátit negativní vývoj. Krizoví manažeři z CAIM mají zkušenosti z mnoha stovek různých podnikových krizí, které ,vlastníma‘ rukama pomáhali vyřešit,“ uvedl Ján Dolejš, předseda České asociace interim managementu. Naprostá většina těchto zkušeností je použitelná i v dnešní situaci, a to nejen pro podniky, jejich majitele a managementy, ale z metod praktického krizového řízení mohou (a měly by!) čerpat i vládní orgány, krizové štáby různých úrovní, či je mohou využít i různé oborové a profesní asociace. Manažeři z CAIM vytvořili na základě svých zkušeností soubor hlavních upozornění a doporučení přehledně v bodech. Přidali i řadu jednoduchých praktických rad pro jednotlivé oblasti firemních činností od finančních, výrobních, obchodních až po personalistiku a komunikaci. Sestavili zároveň především pro střední a menší podniky jednoduchý test, kterým si sami majitelé či manažeři mohou rychle zjistit, v jaké kondici se nachází jejich firmy a zda potřebují pomoc zvenčí.

„Krize nejsou ničím neznámým ani výjimečným. Koronakrize je však mimořádná hlavně tím, že zasáhla, a ještě zasáhne, velkou část ekonomiky. Které firmy přežijí, nezáleží až tolik na tom, jak jsou velké a silné, ale jak se dokážou pružně přizpůsobit novým podmínkám. Běžné nástroje a postupy totiž v takové situaci nezabírají,“ vysvětlil Petr Karásek, viceprezident CAIM a zkušený krizový manažer, který vedl krizovou záchranu řady strojírenských firem.

Většina českých podnikatelů a manažerů se snaží usilovně bojovat o přežití svých firem, jsou ale v situaci, kterou nikdy nezažily. Někdy je lepší obrátit se na odborníka, některé úkony však mohou zvládnout podnikatelé a manažeři sami, pokud se rychle naučí a aplikují důležité principy krizového řízení. Nejdůležitější je nečekat, je potřeba jednat, a třeba i zcela změnit dosavadní strategii. „I v krizích je vhodné používat osvědčené postupy, protože metoda pokus-omyl by mohla mít fatální následky. Základem je přizpůsobit řízení firmy novým podmínkám a stanovit si priority. Důležitá je také jasná a včasná komunikace se zaměstnanci a obchodními partnery, i když se nám plány, závazky, termíny atd. plnit nedaří,“ doplnila Jana Dronská, specialista na komunikaci.

Jednoduchý návod – jak přežít krizi 

(výběr z dokumentu CAIM)

  • Stanovte si priority a na ty se soustřeďte
  • Sestavte si krizové plány
  • Zaměřte se na prodej/obchod
  • Zkuste s ohledem na „novou“ situaci zvážit nový produkt nebo službu
  • Využívejte příležitosti, hledejte nové
  • Pokud se to ukáže nutné, změňte dosavadní strategii
  • Snižte náklady všude, kde se dá (včetně personálních)
  • Hlídejte cash-flow, jednejte o možnostech pozdější platby nebo splátek
  • Počítejte s možnou druhotnou platební neschopností
  • Optimalizujte výrobu (nevyrábějte na sklad jenom proto, aby se výroba nezastavila)
  • Prověřte a zjednodušte procesy, pokud je to možné, procesy automatizujte
  • Stanovte zastupitelnost pro jednotlivé pozice
  • Se zaměstnanci, kteří nejsou aktivní a loajální, se rozlučte
  • Komunikujte se zaměstnanci i okolím
  • Podporujte týmového ducha
  • Zaveďte vhodnou formu „poučení z krizového vývoje“ – pro jiné podobné situace

Česká asociace interim managementu je odborná platforma sdružující interim manažery – profesionály se zkušenostmi s řešením krizových situací v mnoha oborech. Interim manažeři z CAIM působili v mnoha rolích či pomáhali s řešením problémů stovkám podniků a organizací, mnoha z nich zachránili i jejich existenci. Interim manažeři pomáhají firmám tím, že převezmou formou časově omezeného projektu úkoly, na které firmy nemají dostatek zdrojů, zkušeností či odborností.
Dokument CAIM pro firmy: Jak přežít krizi, včetně „kondičního“ testu, najdete na stránkách České asociace interim managementu: www.caim.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3