INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

145 mpoooNejlepší projekty, které firmy realizovaly s pomocí Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace (API).

Ocenění na slavnostním večeru v pražském Cubex centru převzala například První brněnská strojírna Velká Bíteš spolu s Ústavem přístrojové techniky AV ČR, Severočeská plynárenská nebo NATURA DK. 

"V roce 2018 trvalo administrování žádosti operačního programu MPO OPPIK v průměru 245 dní, dnes 73. Na proplacení se čekalo několik měsíců, nyní je to i přes důslednou kontrolu 28 dní. Ocenili jsme nejlepší projekty OP PIK za rok 2020," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Nejen koronavirus ukázal, jak důležitá je rychlá a cílená pomoc podnikatelům. Zdroje bývají různé, tím standardním a osvědčeným jsou právě fondy Evropské unie. Firmám pomáhají s rozvojem a dá se s nimi operativně řešit i kritická situace jako pandemie covidu, kdy bylo například třeba rychle vyvinout nové výrobky v reakci na aktuální situaci. Zdroje také směřují do oblastí, které se musí transformovat s ohledem na celospolečenský vývoj, globální ekonomiku a udržitelný rozvoj,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Na slavnostním večeru zazněly vítězné projekty v devíti kategoriích. Sedm z nich - Aplikace, Inovace, Potenciál, Proof of Concept, Nemovitosti a Úspory – je tradičních dle zaměření podpory, nově k nim přibyly kategorie z oblasti hospodaření s vodou a cirkulární ekonomiky. Ocenění získalo celkem 15 subjektů, kdy ve třech případech se na projektu podílely dvě organizace společně. Konkrétně tak Podnikatelské projekty roku 2020 realizovaly: CARDION spolu s Ústavem přístrojové techniky AV ČR, MIKROKLIMA spolu s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, První brněnská strojírna Velká Bíteš spolu s Ústavem fyziky materiálů AV ČR, VIDIA, LINET, ESSENCE LINE, ART CARBON, M Computers, CAMEA, Severočeská teplárenská, NATURA DK a PLEHASO. Přehled včetně projektů je na konci této TZ. 

„Úspěšné projekty podpořené z OP PIK vedou ke konkurenceschopné a udržitelné ekonomice. Podnikatelský projekt roku oceňuje ty nejlepší z nich a ukazuje v praxi, jak čerpání evropských dotací přispívá k rozvoji českých firem a pomáhá jim uspět na globálním trhu,“ říká Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace, která jako tzv. zprostředkující subjekt OP PIK přijímá žádosti o dotační podporu a schválené projekty administruje.

OP PIK podporuje konkurenceschopnou a udržitelnou ekonomiku založenou na znalostech a inovacích. Jde o třetí operační program v gesci MPO. V programovém období 2014-2020 je v OP PIK z Evropského fondu pro regionální rozvoj cca 110 mld. Kč. Podpora z programu se zaměřuje zejména na malé a střední podniky, na některé aktivity mohou finance získat i velké podniky, podnikatelská seskupení, výzkumné organizace či subjekty inovační infrastruktury. Na OP PIK v novém programovém období 2021-2027 naváže Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) s alokací 81,5 mld. Kč.

Podnikatelské projekty roku 2020

Aplikace

CARDION s.r.o./ Ústav přístrojové techniky AV ČR, v.v.i – Pokročilá technologie pro neinvazivní diagnostiku srdeční elektro-mechaniky – VDI monitor

MIKROKLIMA s.r.o./Fakultní nemocnice Hradec Králové – Vývoj myostimulátoru k prototypu dynamometru určenému k objektivnímu měření svalové síly

První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s./Ústav fyziky materiálů AV ČR, v.v.i– Výzkum a vývoj pokročilých technologií přesného lití nových typů odlitků tepelně exponovaných turbodmychadel ze superslitin na bázi niklu

Inovace

VIDIA spol. s.r.o. – Rozšíření výrobního programu společnosti VIDIA

Potenciál

LINET spol. s.r.o. – Rozvoj výzkumně inovačních kapacit Vývojového centra LINET spol. s.r.o.

Proof of Concept

ESSENCE LINE, s.r.o. – Čip pro diagnostiku mozkového insultu

Hospodaření s vodou v programu Inovační vouchery

ART CARBON s.r.o. – Kompozitní filtrační materiál obsahující uhlíkové nanomateriály

Nemovitosti

M Computers s.r.o. – Rekonstrukce objektu k podnikání M Computers s.r.o.

CAMEA, spol. s.r.o. – Rekonstrukce a dostavba objektu CAMEA s.r.o.

Úspory v SZT

Severočeská teplárenská, a.s. – Rekonstrukce tepelné sítě, Most 2019

Úspory energie

NATURA DK, a.s. – Snížení energetické náročnosti provozu NATURA DK, a.s.

Cirkulární ekonomika v programu Nízkouhlíkové technologie – druhotné suroviny

PLEHASO, komanditní společnost – Pořízení technologie pro využití druhotných surovin ve společnosti PLEHASO

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3