INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

10 20 57 česko německVětšina podnikatelů (73 %) po nové vládě žádá, aby konečně posílila odborné vzdělávání a zavedla duální vzdělávání orientované na praxi. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK), kterého se zúčastnilo přes 80 firem, mezi nimi i největší investoři v zemi.

Další požadavky hospodářství jsou digitalizace veřejné správy, zlepšení dopravní infrastruktury a otevření trhu zahraničním pracovníkům. Akutní potřebu stabilizace cen energií hlásí 40 % firem. Státní dotace a podpůrné programy např. investic nebo konkrétních technologií jsou pro podnikatele druhořadé.

ČNOPK chválí důraz na duální vzdělávání a praxi jako nedílné součásti odborného vzdělávání v koaliční smlouvě nové vlády. Aktuální průzkum znovu potvrzuje, jak klíčové to pro hospodářství je, říká Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK. Všechny dosavadní iniciativy o zavedení duálního vzdělávání v Česku ovšem selhaly:

„Všechny iniciativy k duálnímu vzdělávání udělaly tu chybu, že včas nezapojily všechny politické úrovně. Nakonec tak všechny návrhy skončily v šuplíku. Role vlády je v moderaci, navázání shody s regiony a vytvoření jasného legislativního rámce, říká Bernard Bauer.

O zavedení duálního vzdělávání v Česku se ČNOPK zasazuje už dvě desetiletí. Absolventi při něm absolvují většinu výuky přímo v podnicích, ruku v ruce s praxí a nejnovějšími technologiemi. „Designovanému ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN) nabízíme naši expertízu při jeho prosazení,“ doplňuje Bauer.

Každý druhý podnik (52 %) požaduje, aby vládní prioritou byla digitalizace veřejné správy a zlepšení dopravní infrastruktury. Nedostatečná digitalizace státní správy dlouhodobě snižuje konkurenceschopnost Česka jako investiční lokality. Je potřeba mj. zavést princip once-only, kdy podniky a občané státní správě každý údaj odevzdají jen jednou a úřady k němu mají přístup díky digitálnímu propojení, jak to funguje třeba v Estonsku.

Dalším centrálním úkolem nové vlády je v očích podniků vyřešit akutní nedostatek pracovních sil, proto jich přesně polovina (50 %) požaduje otevření trhu práce zahraničním pracovníkům. Kvůli aktuální situaci na trhu s energiemi 40 % firem naléhavě žádá o jejich stabilizaci. Ukazuje se, že se jedná o vážný a akutní problém nejen pro spotřebitele, ale i pro hospodářství, a to zejména pro malé a střední firmy.

Státní dotace a podpůrné programy všeho druhu prioritou nejsou. Státní podpora udržitelných technologií se umístila na osmém místě z patnácti, rozšíření podpory státních investic na dvanáctém a státní podpora elektromobility dokonce na třináctém místě. Milan Šlachta, prezident ČNOPK a reprezentant skupiny Bosch v Česku a na Slovensku požaduje strukturální reformy:

„Je vidět, že podnikatelé nevyžadují primárně státní investice a nejrůznější dotační programy. Hnací silou při vývoji a implementaci moderních a udržitelných technologií jsou podniky samy. Potřebujeme v první řadě moderní a flexibilní rámcové podmínky v základních oblastech, jako jsou školství, státní správa, infrastruktura a pracovní trh.“

Německo je dlouhodobě s odstupem nejdůležitějším obchodním partnerem Česka, obchod s Německem tvoří třetinu Českého exportu. Česko je naopak desátým nejdůležitějším obchodním partnerem Německa.
Bleskový průzkum „Hlavní úkoly nastupující vlády“ proběhl mezi 20. a 25. říjnem, zúčastnilo se ho 82 členských firem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3