INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

1 0 mpoRada Evropské unie pro konkurenceschopnost (COMPET) schválila společnou pozici k nařízením o digitálních službách a digitálních trzích. Slovinské předsednictví Rady Evropské unie (EU) tak může začít jednat s Evropským parlamentem a Evropskou komisí (EK) o konečné podobě unijních předpisů, které přinesou největší modernizaci pravidel digitálního vnitřního trhu EU za poslední roky.

Českou republiku na COMPETu zastupovala náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová, která společnou pozici Rady k oběma návrhům podpořila. Zdůraznila, že nařízení jsou významným milníkem v dalším vývoji vnitřního trhu. „Oba projednávané předpisy považuji za jedny z nejdůležitějších legislativních nařízení na vnitřním trhu EU od přijetí směrnice o službách v roce 2006. Jsou významným krokem k další harmonizaci unijního digitálního trhu a nastavení férovějších pravidel,“ říká náměstkyně Martina Tauberová.

Konečná podoba společné pozice 27 zemí EU k aktům o digitálních službách (Digital Services Act - DSA) a digitálních trzích (Digital Markets Act - DMA) je výsledkem náročných jednání, při kterých bylo zapotřebí nalézt kompromis v rozdílných názorech členských zemí na různé aspekty obou předpisů. „Jsem velmi ráda, že jsme dosáhli velmi dobrého a vyváženého kompromisu, který poslouží jako silný základ pro vyjednávání s Evropským parlamentem,“ dodává náměstkyně Tauberová.

ČR ve spolupráci s dalšími zeměmi zajistila udržení principu země původu.„Zásada země původu umožňuje firmám usazeným v jednom členském státě poskytovat služby kdekoli jinde v EU, aniž by musely plnit další povinnosti stanovené v jiném členském státě nebo se tam usazovat. To je zásadní pro české firmy aktivní v oblasti elektronického obchodu, které uvažují o působení v dalších zemích EU,“ vysvětluje náměstkyně Tauberová. Dále se ČR podařilo zachovat výjimku pro mikro a malé podniky, včetně start-upů, z celé řady povinností, které by mohly negativně dopadnout na menší společnosti a omezit jejich konkurenceschopnost oproti firmám ze třetích zemí.

Místopředsedkyně EK Margrethe Vestager vyzdvihla, že DSA zavádí nejen jasná pravidla, ale současně i mechanismus vymáhání. Ocenila rychlost přípravy, projednání a dohodu členských států na tomto důležitém předpisu, který zavádí princip: co je nezákonné off-line, je nezákonné i on-line.

Ani druhá část legislativního balíčku, tzn. nařízení o digitálních trzích (DMA), se neobešla bez dlouhých a složitých jednání. Prioritou České republiky bylo jasně stanovit podmínky působení pro velké podniky na digitálních trzích. A to se v rámci společné pozice Rady EU podařilo.

Kromě toho náměstkyně Tauberová jednala také se zástupci Itálie, Portugalska a představiteli Evropské komise. Hlavním tématem pracovních schůzek byla příprava českého předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3