INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2022 10 1xRada Evropské unie (EU) se pod českým vedením shodla na budoucnosti aktivní a udržitelné obchodní politiky. Členské státy dnes formálně schválily závěry Rady k obchodu a udržitelnosti.

Tento úspěch českého předsednictví otevírá nové možnosti pro dojednávání obchodních dohod EU se třetími zeměmi i účinnější provádění a vymáhání pravidel v oblasti udržitelného rozvoje.

„V době, kdy Evropa čelí důsledkům ruské agrese, musíme intenzivně pracovat na posilování vztahů se zeměmi, s nimiž sdílíme společné hodnoty. V tuto chvíli má EU rozjednané obchodní dohody například s Austrálií, Indií nebo Indonésií, které nám v tom pomohou. Skvělá práce týmu českého předsednictví může být klíčem k odblokování současné situace, ve které jsme se nacházeli po ukončení vyjednávání s Mexikem, Chile nebo Mercosurem,“ říkáministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že přestože obchodní politika není příliš často ve světlech reflektorů, její ekonomický i geostrategický význam je pro odolnost evropské ekonomiky nezpochybnitelný.

Nedlouho před dokončením závěrů Rady svou rezoluci k obchodu a udržitelném rozvoji schválil také Evropský parlament. Evropská komise tak má nová politická vodítka pro vyjednávání obchodních dohod od obou klíčových institucí, na kterých následně leží ratifikace vyjednaných dohod. „Od roku 2018 jsme se v Radě nedokázali shodnout na společném pohledu na obchod. Nyní se ale podařilo dohodnout přístup, který reflektuje zájmy všech členských států EU a posune obchodní politiku kupředu. Jedná se o významný moment českého předsednictví,“ říká ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a dodává: „Závěry budou mít důležitou váhu i dlouho po skončení českého předsednictví.“

Jasné stanovisko Rady EU kvitují i hlasy z podnikatelské sféry.„Evropský byznys dlouhodobě podporuje rozšiřování sítě obchodních dohod, které obsahují vyvážené závazky k udržitelnosti. Jde o zajištění vysokého standardu udržitelného rozvoje, který bude přijatelný i pro naše obchodní partnery. Domnívám se, že přístup Rady tuto delikátní rovnováhu velmi dobře reflektuje,“ říká ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáš Martina dodává: „Nesmíme ale nyní usnout na vavřínech, práce rozhodně není u konce. Na dojednávání kvalitních obchodních dohod je nutné nadále pracovat, neboť jsou předpokladem naší prosperity a pomáhají vytvářet pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou.“

Obchodní dohody představují jeden z hlavních nástrojů pro posilování hospodářských i politických vztahů mezi EU a jejími partnery. Usnadňují obchod zbožím i službami, upravují společný přístup parterů k právům k duševnímu vlastnictví či veřejným zakázkám. Od roku 2011 obchodní dohody EU obsahují také specifické kapitoly k obchodu a udržitelnému rozvoji, jejichž součástí jsou široké závazky v oblasti ochrany životního prostředí, klimatu či pracovně-právních standardů. Poslední taková dohoda byla nedávno dokončena s Novým Zélandem.

V červnu 2022 Evropská komise na základě konzultací s občanskou společností a byznysem představila nový přístup k obchodu a udržitelnosti, ve kterém klade větší důraz na řádné provádění a vymáhání dojednaných ustanovení. Rada EU nyní svými závěry nový přístup Evropské komise podpořila.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3