INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2023 01 25Prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal a guvernér České národní banky Aleš Michl se dnes sešli, aby jednali o cenách potravin. Hovořili o mechanismu cenotvorby potravin a možnostech budoucího vývoje, na který má vliv i kurz koruny vůči euru či výše úrokových sazeb. Dalšími tématy byly nová Společná zemědělská politika Evropské unie a dodržování nových pravidel v souvislosti s novelou zákona o významné tržní síle.

Průměrná míra inflace činila v loňském roce podle dat Českého statistického úřadu 15,1 procenta, což je druhá nejvyšší hodnota od vzniku samostatné České republiky. Cenový vývoj potravin, stravování a ubytování mají na tomto růstu největší podíl, zdražily meziročně o více než čtvrtinu.

„Na cenotvorbě potravin se podílejí všechny články v rámci dodavatelsko-odběratelské vertikály, ale každý si takzvaně ukousne různě velkou část. Promítají se do nich vedle cen zemědělců dále náklady a přirážka zpracovatelů, náklady na dopravu a skladování, a především náklady a přirážka velkých obchodů. Zemědělci mají na ceny potravin pro zákazníky jen malý vliv a na příkladu vajec nebo kuřat je jasně vidět, že zemědělci zdražovali nejpomaleji ze všech, nejen v tomto případě. K zajištění kvalitních a cenově dostupných potravin pro obyvatele by podle nás pomohlo snížení DPH na základní potraviny, jako to již udělaly jiné státy Evropské unie. Je však třeba zajistit, aby se toto snížení skutečně projevilo na spotřebitelských cenách a pomohlo zákazníkům,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal a vyzval zástupce České národní banky k užší spolupráci.

„Prioritou pro Českou národní banku je obnovení cenové stability v Česku,“ sděluje guvernér České národní banky Aleš Michl.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3