INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2023 01 31Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se zúčastnil jedné z dalších zastávek pojízdné učebny techniky. V té si žáci mohou vyzkoušet nejnovější technologie jako je 3D tisk nebo virtuální realita. V rámci návštěvy Jihočeského kraje jednal ministr se zástupci české firmy na kovovýrobu ASPERA a vystoupil na debatě ke komunitní energetice v Hluboké nad Vltavou.

Díky pojízdné učebně techniky mohou žáci poznat jak teorii, tak praxi z oblasti současných moderních technologií. Hlavní výhodou speciálně upravené a vybavené učebny je, že může navštívit v podstatě jakoukoliv školu v České republice. „Dostatek kvalifikovaných zaměstnanců pro technické obory je jednou z našich priorit. A jsou to právě žáci, kterým musíme ukázat, že oblast techniky a moderních digitálních technologií je zajímavá nejen obsahově, ale také z hlediska prestiže a finančního ohodnocení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Pojízdná učebna techniky je nákladní automobil plný technologií, zábavy a kreativity. Žáci si vyzkouší například 3D tisk, virtuální realitu nebo se dozví zajímavé informace o udržitelnost, energiích nebo elektromobilitě.“

„Děti se seznámily s novou technologií, kterou běžně k dispozici nemají. Je na nich vidět, jak je takové technologie zajímají a baví. Žáci se zúčastnili také kariérového poradenství, které jim pomůže ve výběru budoucího zaměstnaní,“ říká ředitelka základní školy a mateřské školy v Malšicích Kristina Zůbková s tím, že popularizace technického vzdělávání a praktická ukázka je cestou, jak probudit v žácích zájem.

Pojízdná učebna techniky bude v únoru v Libereckém kraji a v březnu se vypraví do kraje Královéhradeckého. Od spuštění projektu dosud se do něj zapojilo 144 škol, více než 3000 žáků základních škol a 1100 učitelů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nově k projektu spustilo web www.technikadoskol.cz. „Na webu jsou dostupné veškeré informace, včetně formuláře, prostřednictvím kterého se mohou školy registrovat do projektu. Školy z celého Česka vybíráme tak, aby v každém kraji proběhl stejný či podobný počet projektových dnů. Vyšší šanci mají právě menší školy, které jsou například daleko od krajských měst, či jsou jiným způsobem znevýhodněné a zpravidla si na svých školách nemohou dovolit pořídit takové technologie, jaké vozíme v pojízdné učebně,“ říká hlavní koordinátor projektu z MPO Tomáš Hamberger.

V rámci návštěvy Jihočeského kraje ministr navštívil českou firmu na kovovýrobu ASPERA v Českých Budějovicích, kde s jejími zástupci probíral důsledky energetické krize a aktuální témata. V Hluboké nad Vltavou pak Síkela vystoupil na debatě ke komunitní energetice, které se zúčastnili zástupci podnikatelů, starostů a občanů. „Komunitní energetika přinese velké změny a pro MPO je jednou z priorit. Novela umožní rozvoj takzvané komunitní energetiky, která pomůže domácnostem, obcím i firmám usnadnit výrobu vlastní energie především z obnovitelných zdrojů. Bude možné veškerou vyrobenou energii sdílet mezi odběrnými místy, která budou členy energetického společenství a už nebude nutné posílat přebytky vyrobené energie zpět do sítě,“ říká ministr. Diskutovalo se ale i o vládní pomoci v čase energetické krize, výsledcích českého předsednictví i dalším rozvoji obnovitelných zdrojů energie.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3