INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2023 05 17Tým české reprezentace na soutěž EuroSkills 2023, která proběhne od 5. do 9. září v polském Gdaňsku, je kompletní. Národní tým tvořící soutěžící v devíti odborných profesích dnes přijal v sídle Senátu předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil.Do EuroSkills se v září zapojí na 600 reprezentantů ze 32 evropských zemí. Utkají se celkem ve 43 odborných disciplínách.

Koordinátorem soutěže EuroSkills za ČR je stejně jako v roce 2021 v rakouském Grazu Hospodářská komora. Akce podporuje odborné dovednosti, zvyšování prestiže a kvalitu technických a dalších odborných profesí. „V kvalifikovaných pracovnících vidíme budoucnost naší ekonomiky.Čeští zástupci už na minulém EuroSkills prokázali, že v mezinárodním srovnání obstojí. A to navzdory tomu, že zaměstnavatelé mají v rámci našeho vzdělávacího systému mnohem menší prostor zapojit se do praktické výuky učňů než v zemích s duálním vzděláváním, jako je Německo,“ říká viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Seznam účastníků a disciplín, ve kterých budou soutěžit:

 

jméno

disciplína

město

Tomáš Bačina

web návrhář

Dolní Stakory

Jiří Hruška

CNC frézař

Domažlice

Jakub Chmelík

malíř, lakýrník, dekoratér

Praha 6

Richard Klimeš

mechanik nákladních vozů

Boskovice

David Pelikovský

podlahář, parketář

Bakov nad Jizerou

Benjamin Przeczek

mechatronik

Dolní Domaslavice

Jakub Szlaur

mechatronik

Orlová

Petr Valach

Instalatér / topenář

Česká Rybná

Vít Vaňura

elektromechanik chladírenství

Hořice

Pozn. Desátý účastník (obor obkladač) se nominuje v průběhu června.

 „Chceme umožnit šikovným mladým lidem získat jedinečnou životní zkušenost, reprezentovat ČR a prokázat, že dovednosti představují trvalou hodnotu, kterou je třeba stále rozvíjet. Věříme, že tento přístup je v zájmu nejen naší ekonomiky a firem, ale také celé společnosti. Potřebujemesystém, který žáky nejen připravuje na požadavky trhu práce, ale současně motivuje k zájmu o svou budoucnost ve zvoleném oboru,”dodává viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.

„Jsem rád, že jsou mladí lidé slyšet, že se nebojí výzev. Je v našem zájmupodporovat mladé a talentované. Zajímavá profesní perspektiva a rozvoj osobních dovedností jsou tou nejlepší přípravou pro postupné převzetí odpovědnosti. Držím mladým palce a vždy mě potěší, pokud prokazují, že mají našlápnuto aobdivuji jejich snahu být lepší a odvahu postupně převzít odpovědnost a vzít budoucnost do vlastních rukou,“řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Ve velké mezinárodní konkurenci obstáli čeští reprezentanti už na předloňské soutěži odborných dovedností EuroSkills 2021 v rakouském Grazu.David Ryšavý v oboru malířských prací obsadil 11. pozici, obkladač David Voráček skončil na 6. místě, stejně jako Patrik Procházka v klání chladírenských a klimatizačních techniků. Tomáš Eichler, který ČR reprezentoval v odvětví oprav nákladních vozů, se pak umístil na 5. pozici.

EuroSkills je mistrovství Evropy v profesních dovednostech mladých od 17 do 25 let

Koná se jednou za 2 roky, pořadatelem je WorldSkills Europe, jejímiž členy je 32 zemí, mezi nimi od roku 2020 po 12leté pauze znovu také Česká republika.
Rozšiřuje se o nové obory – vedle tradičních řemeslných oborů jsou zastoupeny také obory / profese z oblasti strojírenství, elektrotechniky, ICT, dopravy, logistiky, kreativního průmyslu, osobních i provozních nebo sociálních služeb. V roce 2021 byly poprvé zařazeny kategorie oborů průmysl 4.0, chemický laborant a technik, integrátor robotických systémů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3