INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Nově navržené zvýšení DPH u potravin na 14 % a později 17,5 % znamená pro potravinářský průmysl téměř stejné ohrožení jako původní varianta s 20% DPH. Neustále změny rozhodnutí vlády ohledně výše DPH jsou navíc zcela nesystémové a přináší značnou nestabilitu do podnikatelského prostředí.

Ačkoliv navrhovaná sazba 14, resp. 17,5 % je výhodnější než původně avizovaných 20 %, i tak zařazuje Českou republiku do skupiny zemí s extrémním zdaněním potravin. Vyšší DPH u potravin tak bude mít Evropě pouze Slovensko a Dánsko. Tento fakt ve svém konečném důsledku odnese nejen potravinářský průmysl, ale zdražení potravin bude mít samozřejmě silný dopad i do sociální oblasti. U některých sociálních skupin lze předpokládat zvýšený odklon od nákupu kvalitních potravin k levným, nekvalitním dovozovým potravinám. Zároveň je vysoce pravděpodobné, že dojde k velkému ohrožení českého trhu s potravinami a masivnímu odlivu spotřebitelů k nákupům v příhraničních oblastech, protože sousední země mají podstatně nižší DPH u potravin – Německo 7 %, Rakousko 10 %, Polsko 8, respektive 5 %. Potravinářská komora ČR znovu upozorňuje také na riziko plánované jednotné sazby DPH, které pro potravinářský průmysl na Slovensku znamenalo propad prodeje i výroby až o 30 %.

Soustavné změny navrhované sazby DPH – původně 20 %, teď 14 %, resp. 17,5 %, svědčí o neexistenci jakékoliv seriózní analýzy, která by na základě ekonomických ukazatelů stanovila optimální výši DPH a působí dojmem naprosté nesystémovosti v rozhodování. Podnikatele tato měnící se rozhodnutí udržují v absolutní nejistotě ohledně budoucího rozvoje jejich podnikání i při rozhodování zda a do čeho mají investovat. Místo experimentování s čísly a procenty by bylo vhodné provést již zmíněnou analýzu a teprve na jejím základě stanovit konečný verdikt, což by přineslo podstatně větší jistotu do podnikatelského prostředí.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3