INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
logo_HKCR_CZ_colorPrůmyslová produkce v říjnu 2011 meziročně vzrostla reálně o 1,7 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 2,1 %. Stavební produkce v říjnu klesla meziročně reálně o 8 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 1,8 % stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 34,2 %. Bylo zahájeno meziročně o 21,2 % bytů více. Dokončeno bylo o 16,9 % bytů méně. Vývoz se v říjnu meziročně zvýšil o 9,6 % a dovoz o 4,9 %. Obchodní bilance vykázala v tomto měsíci rekordně vysoký přebytek 25,5 mld. Kč, který byl ve srovnání se stejným měsícem roku 2010 o 11,8 mld. Kč vyšší. Tyto údaje za říjen zveřejnil Český statistický úřad.

„Říjnová data svědčí o stále ještě relativně dobré kondici českého průmyslu, který rostl, i když tempo tohoto klíčového odvětví tuzemské ekonomiky již výrazně zvolnilo. Celkové tržby se sice stále zvyšovaly, bez vývozu by však byl průmysl v hlubokém poklesu. Zatímco zakázky ze zahraničí rostly, tuzemských zakázek pro průmysl ubývá," komentoval výsledky českého průmyslu za říjen prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. A připomíná, že situace v ekonomice se dynamicky vyvíjí a statistiky za desátý měsíc letošního roku tak již v současnosti ne plně odrážejí aktuální situaci.

„S tím, jak se stále nedaří najít cestu z dluhové krize v eurozóně a jak se hospodářské problémy mění v problémy politické, rostou i obavy tuzemských podnikatelů. Jakékoliv předpovědi budoucího vývoje jsou v současnosti velmi ošidné a firmy se proto nyní racionálně připravují na další zhoršování situace. Omezují investice, šetří a jsou opatrné při nabírání nových zaměstnanců. Existuje totiž reálné riziko, že se česká ekonomika dostane do vážných problémů. Právě dopadů dluhové krize v eurozóně se české firmy v příštím roce obávají jednoznačně nejvíce, až daleko za tím jsou obavy z rostoucích cen komodit či kurzových výkyvů. Některé firmy a odvětví budou bojovat o přežití, jiné se budou muset vyrovnat s výraznými poklesy odbytu. Většina českých podniků očekává buď zhoršení své ekonomické situace v příštím roce, nebo vzhledem k turbulencím na evropské politické a ekonomické scéně a z toho plynoucí nejistotě nedokážou další vývoj odhadnout," uzavřel prezident Kužel. Připomněl přitom, že české firmy využívají i své zkušenosti s řešením předchozí krize v letech 2008 – 2009. Nyní je klíčové, aby vláda ve snaze šetřit neudusila české podnikání, ale naopak jej dostupnými prostředky podpořila, např. zavedením kurzarbeitu, který českým firmám umožní udržet si nezbytné kvalifikované pracovní síly.

Objem vývozu v říjnu opět výrazně převýšil objem dovozu.

„Rekordní přebytek české obchodní bilance v říjnu, a to navzdory rostoucím cenám komodit, je určitě pozitivní zprávou. Ale situace se bude pravděpodobně měnit a příležitosti pro český export se budou zmenšovat. Evropské trhy jsou ve výrazných problémech. Hledání nových vývozních teritorií pro české firmy je proto zásadní podmínkou pro udržení prosperity českého hospodářství, stejně jako to, aby české firmy vyvážely nejen stroje a auta, ale i produkty s vysokou přidanou hodnotou v dalších odvětvích, jako je např. chemický průmysl, ICT, nanotechnologie či biotechnologie. V tomto smyslu je dobrou zprávou, že se výrazně snížil deficit obchodní bilance se zeměmi mimo EU a roste vývoz do těchto teritorií, např. do Ruska. Svědčí to o tom, že české firmy umí vyvážet i na mimoevropské trhy," zdůraznil prezident Kužel. Připomněl přitom, že Hospodářská komora České republiky již několik let systémově podporuje uplatnění výrobků a služeb tuzemských firem na trzích mimo EU. Dokladem je nedávná podnikatelská mise do Senegalu, nebo Dohoda o spolupráci mezi Hospodářskou komorou ČR a Obchodně průmyslovou komorou Ruské federace v oblasti modernizace a inovačního rozvoje, kterou prezidenti obou Komor podepíší ve čtvrtek 8. 12. 2011 na pražském Hradě.

V krizi je již delší dobu stavebnictví, jehož produkce v říjnu meziročně poklesla o 8 %, přičemž hodnota stavebních povolení se snížila o více než 1/3 a počet zaměstnanců ve středních a velkých stavebních firmách poklesl o téměř 10 %.

Podrobné statistiky Českého statistického úřadu:

Průmysl:

Průmyslová produkce v říjnu 2011 meziročně reálně vzrostla o 1,7 %. Po očištění od sezónních vlivů byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 0,1 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3 procentního bodu, růst o 16,6 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,3 p.b., růst o 3 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,2 p.b., růst o 3,4 %). Průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek 0,7 p.b., pokles o 17,2 %), výroba potravinářských výrobků (příspěvek 0,3 p.b., pokles o 6,7 %) a výroba chemických látek, chemických přípravků (příspěvek 0,3 p.b., pokles o 9 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 2,6 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,1 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 6,4 %.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 2,1 %. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 8,4 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 7,8 %. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +0,8 procentního bodu, růst o 13,2 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek +0,6 p.b., růst o 7,7 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,5 p.b., růst o 5,9 %). Nové zakázky klesly v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek 0,7 procentního bodu, pokles o 5,7 %), výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek 0,3 p.b., pokles o 16,4 %) a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek 0,05 p.b., pokles o 0,1 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu 2011 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2011 meziročně vzrostla o 3,1 % a činila 25 561 Kč.

Stavebnictví:

Stavební produkce v říjnu 2011 klesla meziročně reálně o 8,0 %. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v říjnu 2011 na úrovni předchozího měsíce. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 5,9 % (příspěvek 3,9 procentního bodu) a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 11,8 % (příspěvek 4,1 p. b.). Stavební produkce od počátku roku do konce října klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 14,4 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců*) v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu 2011 meziročně snížil o 8,5 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,1 % a činila 29 851 Kč.

Počet vydaných stavebních povolení se v říjnu 2011 meziročně zvýšil o 1,8 %, stavební úřady jich vydaly 9 552. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,4 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 klesla o 34,2 %. Orientační hodnota klesla téměř ve všech směrech výstavby, a to zejména na nové výstavbě. K poklesu nejvíce přispěly stavby na ochranu životního prostředí, jejichž orientační hodnota byla před rokem na svém vrcholu v důsledku masivního povolování fotovoltaických elektráren. Meziročně vzrostla pouze orientační hodnota staveb bytových.

Počet zahájených bytů v říjnu 2011 vzrostl meziročně o 21,2 % a dosáhl hodnoty 2 452 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 14,5 % a v bytových domech o 48,3 %. Meziroční růst byl zčásti ovlivněn velmi nízkou srovnávací základnou z října 2010.

Počet dokončených bytů v říjnu 2011 meziročně poklesl o 16,9 % a činil 2 904 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech klesl o 13,5 %, v bytových domech poklesl o 40,8 %.

Zahraniční obchod:

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se meziměsíčně po sezónním očištění zvýšil vývoz o 2,5 % a dovoz o 0,1 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 1,3 % a pokles dovozu o 0,3 %.

Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz o 9,6 % (22,5 mld. Kč) a dovoz o 4,9 % (10,7 mld. Kč). Obrat zahraničního obchodu v porovnání s říjnem 2010 vzrostl o 33,2 mld. Kč na 488,4 mld. Kč, což je druhá nejvyšší hodnota obratu v letošním roce (po 495,5 mld. Kč v březnu). Vlivem oslabení CZK vůči euru i dolaru rostl zahraniční obchod pomaleji při přepočtu na EUR (vývoz o 8,2 % a dovoz o 3,5 %) a na USD (vývoz o 6,5 % a dovoz o 1,8 %) než obchod vyjádřený v českých korunách.

Bilance zahraničního obchodu skončila nejvyšším přebytkem v historii České republiky ve výši 25,5 mld. Kč, kdy meziroční přírůstek kladného salda činil 11,8 mld. Kč. K jeho navýšení přispěl hlavně přírůstek aktiva u strojů a dopravních prostředků (o 14,5 mld. Kč) a průmyslového spotřebního zboží (o 0,9 mld. Kč) a zlepšení bilance obchodu s polotovary a materiály o 1,1 mld. Kč přechodem z pasiva do aktiva. Záporně ovlivnilo celkovou bilanci prohloubení schodku u bilance obchodu s chemickými výrobky (o 3,4 mld. Kč), minerálními palivy (o 1,0 mld. Kč) a potravinami a živými zvířaty (o 0,1 mld. Kč). Přebytek obchodu klesl u surovin, a to o 0,1 mld. Kč a bilance obchodu s nápoji a tabákem zůstala téměř vyrovnaná, stejně jako v říjnu 2010.

Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 9,8 % (12,7 mld. Kč). Nejvyšší přírůstky vývozu byly zaznamenány u silničních vozidel (o 6 mld. Kč), výpočetní techniky (o 3,1 mld. Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných průmyslu (o 2,3 mld. Kč). Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 1,9 % (1,8 mld. Kč). Snížil se zejména dovoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 8,1 mld. Kč); vzrostl naopak dovoz strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu o 2,6 mld. Kč a silničních vozidel o 2,4 mld. Kč. Dovoz minerálních paliv meziročně stoupl o 4,4 % (0,8 mld. Kč), hlavně vlivem vyššího dovozu zemního plynu (o 25,3 % hodnotově a o 10,4 % naturálně). Dovoz ropy meziročně klesl (o 38,4 % hodnotově a o 57,8 % naturálně).

Se státy EU se přebytek obchodní bilance meziročně snížil o 1,6 mld. Kč na 56,9 mld. Kč a se státy mimo EU skončila bilance deficitem ve výši 31,4 mld. Kč, který byl v porovnání s říjnem 2010

o 13,4 mld. Kč menší. Aktivum vzrostlo v obchodě s Francií (o 2,3 mld. Kč) a Slovenskem (o 0,4 mld. Kč). Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Ruskem o 8,8 mld. Kč, Ukrajinou (o 1,4 mld. Kč) a Spojenými státy (o 1,0 mld. Kč); klesl deficit obchodu s Čínou (o 2,8 mld. Kč) a Japonskem (o 1,1 mld. Kč). Ke zhoršení salda došlo naopak v obchodě s Norskem

(o 1,7 mld. Kč) a Polskem (o 1,0 mld. Kč) přechodem z aktiva do pasiva. Prohloubil se schodek obchodu s Ázerbájdžánem (o 1,3 mld. Kč) a Koreou (o 1,1 mld. Kč) a pokles přebytku zaznamenal obchod s Nizozemskem (o 1,4 mld. Kč), Rumunskem (o 1 mld. Kč) a Německem (o 0,7 mld. Kč).

V lednu až říjnu vzrostl vývoz o 14,0 % a dovoz o 12,3 %. Obchodní bilance skončila aktivem 159,8 mld. Kč, které bylo meziročně o 48,5 mld. Kč vyšší. Ke zlepšení bilance došlo hlavně u strojů a dopravních prostředků, kde ve srovnání s lednem až říjnem 2010 vzrostl přebytek o 88,6 mld. Kč. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 28,9 mld. Kč a chemickými výrobky o 17,1 mld. Kč.

Více informací je dostupných na http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/home

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3