INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logo_HKCR_CZ_colorPrezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel a prezident Obchodně průmyslové komory Ruské federace Sergej Katyrin 8. 12.  2011 na pražském Hradě osobně podepsali dohodu o spolupráci mezi oběma komorami v oblasti modernizace a inovačního rozvoje.

„Tato dohoda výrazně podpoří rozvoj česko-ruských obchodních vztahů a napomůže odstranit stávající překážky bránící vzájemné obchodní výměně. Dohoda jasně deklaruje, že Hospodářská komora České republiky bude podporovat přístup ruských podnikatelů na trhy Evropské unie a Obchodně průmyslová komora Ruské federace zase podpoří přístup českých podnikatelů na trh Ruské federace. Rozvíjet česko-ruskou spolupráci chceme například v oblasti elektroenergetiky a zavádění technologií zaměřených na úsporu energií, ve vývoji a výrobě inovačního zdravotnického a laboratorního diagnostického zařízení, modernizaci vybavení zdravotnických zařízení nebo v rozšíření oblastí využití technologických postupů používaných v jaderném, laserovém a kosmickém výzkumu," konstatoval u příležitosti podpisu dohody prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Připomněl přitom důležitost Ruska pro českou ekonomiku. „České firmy hledají příležitosti pro svůj export po celém světě a perspektivní rozsáhlý ruský trh nabízí tuzemským podnikům velké příležitosti, navíc jsou tam tuzemské výrobky velmi dobře známy z minulosti. Výhodou je také kulturní a jazyková blízkost obou zemí, kterou mohou využít i ruské firmy snažící se proniknout na český trh. Domnívám se, že důležitost Ruska jako klíčového obchodního partnera České republiky do budoucna ještě více poroste."

Prezident Obchodně průmyslové komory Ruské federace Sergej Katyrin pak v souvislosti s podpisem dohody řekl: „Česká republika je v Rusku vnímána jako vyspělý a perspektivní trh, kde je ještě mnoho nevyužitých možností pro vzájemnou spolupráci s českými podniky. Nynější návštěva prezidenta Ruské federace Dmitrije A. Medveděva v Praze, s nímž jsem přicestoval, to jasně ilustruje. Společně s vedením Hospodářské komory ČR jsme došli k jedinému závěru – nová doba, nové technologie a nové možnosti dávají nám všem šanci jednat tak, aby se spolupráce v obchodně-ekonomické sféře ještě více prohloubila a stala se ještě více rozmanitou. Proto jsme s našimi českými kolegy v této dohodě zformulovali poměrně širokou agendu pro – chcete-li – dlouhodobý program uskutečňování budoucí velmi různorodé spolupráce mezi firmami obou zemí. Hospodářskou komoru ČR považujeme za strategického partnera při pomoci a stimulování obchodně-ekonomických vztahů, v prosazování současných modernizačních projektů a vzájemnému zavádění inovačních technologií, které jsou oboustranně výhodné," sdělil prezident Katyrin, který zároveň českým podnikatelům doporučil, aby se nesoustřeďovali pouze na Moskvu a další velká města, ale aby hledali příležitosti také v jednotlivých ruských regionech.

V uzavřené Dohodě o spolupráci mezi Hospodářskou komorou České republiky a Obchodně průmyslovou komorou Ruské federace v oblasti modernizace a inovačního rozvoje se mj. deklaruje, že obě strany budou podporovat spolupráci především v následujících směrech:

- rozvoj elektroenergetiky a zavádění technologií zaměřených na úsporu energií;

- zdokonalování dvoustranných dopravních a logistických spojení a rozvoj dopravní infrastruktury;

- technická restrukturalizace průmyslových podniků;

- součinnost investičních společností, bank a administrativy regionů Ruské federace při modernizaci objektů infrastruktury a bytového komunálního hospodářství;

- rozšíření oblastí využití technologických postupů používaných v jaderném, laserovém a kosmickém výzkumu;

- podpora rozvoje automobilového průmyslu a souvisejících oborů (výrobci automobilů, dealeři, servisní organizace, výrobci automobilových dílů a příslušenství);

- spolupráce v oblasti vývoje a výroby inovačního zdravotnického a laboratorního diagnostického zařízení, vybavení ambulantních a nemocničních zdravotnických institucí moderním zařízením;

- podpora spolupráce mezi zdravotnickými institucemi a vědeckými středisky v oblasti nových technologií, včetně otázek prevence a rehabilitace nemocných;

- vyjasnění možností spolupráce v oblasti farmaceutiky a farmakologie;

- komercionalizace moderních vědecko-technických výsledků.

Rozvoj vzájemné obchodní spolupráce obou zemí a komor pak bude podpořen např. prostřednictvím následujících aktivit:

Hospodářská komora České republiky bude poskytovat podporu regionálnímu zastoupení Obchodně průmyslové komory Ruské federace ve Východní Evropě. Obchodně průmyslová komora Ruské federace bude poskytovat podporu honorárním zástupcům Hospodářské komory České republiky v Ruské federaci.

Obě strany budou vytvářet nezbytné podmínky pro aktivní účast podniků, organizací, firem a podnikatelů obou zemí na výstavách, veletrzích a dalších propagačních a informačních akcích pořádaných v České republice a Ruské federaci.

Strany budou rozvíjet spolupráci v oblasti podpory odborné přípravy a podnikatelského vzdělávání zejména pro přípravu ruských podnikatelů hodlajících podnikat se zeměmi EU, s využitím vzdělávacích programů, kterými disponuje česká strana.

Strany budou rovněž rozvíjet spolupráci v oblasti vědy a techniky, přímých kontaktů a výměny odborníků mezi vědecko-výzkumnými středisky a vzdělávacími institucemi obou zemí.

Strany se budou aktivně účastnit činnosti Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací a předkládat dohodnutá doporučení a návrhy do protokolů z jejích zasedání.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3