INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_PK_RInformace o dlouholetém používání posypové soli při výrobě polských potravin, které proběhly v médiích, vyvolávají oprávněné a zásadní pochyby o bezpečnosti polských potravin. Situace je o to závažnější, že o využívání posypové soli v potravinářském průmyslu v Polsku informovala média již v průběhu minulého týdne. Dosud neexistuje oficiální vyjádření polské strany, ani seznam výrobců, kteří posypovou sůl ve výrobě využívali.

Vzhledem k tomu, že dle informací polských médií tuto technickou sůl využívalo široké spektrum podniků, mlékárnami počínaje, přes masokombináty až po výrobce pečiva. Existují obavy, že takto kontaminované výrobky byly dováženy i na český trh. Naprosto zásadním požadavkem by tedy mělo být zveřejnění seznamu producentů a tím pádem identifikace eventuálních dovozů do ČR.

V této souvislosti Potravinářská komora opakovaně upozorňuje na rizika plynoucí z nákupu zahraničních potravinářských výrobků, což se polskou „solnou aférou" opět potvrzuje. Spotřebitelé by měli dávat přednost českým výrobkům od renomovaných výrobců namísto výrobků dovozových s nejistým důvodem a jak vidno i s možným velkým zdravotním rizikem.

Potravinářská komora ČR zároveň v této souvislosti vyzývá příslušné dozorové orgány k okamžité a intenzivní kontrole potravinářských výrobků dovezených z Polska. Zároveň apeluje na státní orgány, aby v případě nezveřejnění jasného stanoviska a seznamu postižených výrobců polskou stranou reagovaly na tuto skutečnost okamžitým zastavením dovozů polských potravin do ČR, protože je zde zjevné zdravotní riziko pro české spotřebitele. Nákupům polských surovin by se měli vyhnout i čeští zpracovatelé

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3