INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Dvě třetiny německých firem podnikajících v České republice považují hospodářské vyhlídky České republiky za stabilní nebo pozitivní, 85 % respondentů by si ji znovu zvolilo jako investiční lokalitu. Vyplývá to z aktuálního konjunkturálního průzkumu, který Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) uskutečnila mezi více než 150 firmami. Optimismus investorů sice ve srovnání s loňským rokem znatelně opadl, nicméně Česká republika představuje z jejich pohledu nejatraktivnější lokalitu pro investice ve střední a východní Evropě. Vlastní obchodní aktivity hodnotí německé podniky ve většině případů optimističtěji než obecný hospodářský vývoj v České republice.

Letošního konjunkturálního průzkumu ČNOPK se zúčastnilo přes 150 podniků převážně s německým podílem působících v České republice v nejrůznějších branžích. Obecnou hospodářskou situaci hodnotí dvě třetiny respondentů jako uspokojivou a 14 % dotázaných ji označuje jako dobrou. Téměř čtvrtina dotázaných podniků hodnotí aktuální situaci jako špatnou, což je dvojnásobek ve srovnání s uplynulým rokem.

Zatímco v roce 2011 předpokládala ještě téměř polovina dotázaných zlepšení hospodářských vyhlídek, očekává nyní jedna třetina spíše jejich zhoršení a většina pak stagnaci. Pouze 9 % firem počítá s pozitivním vývojem. Optimističtěji nahlížejí podniky na vlastní obchodní aktivity: ačkoliv zhruba polovina z nich žádnou změnu nepředpokládá, počítá více než každý třetí podnik v roce 2012 se zvýšením obratu a růstem zisku.

České republice se podařilo z pohledu dotázaných investorů získat zpět pozici nejatraktivnější investiční lokality ve střední a východní Evropě. V letech 2010 a 2011 bylo na špici sousední Slovensko. Až za Českou republikou se umístilo také Polsko, stejně tak jako Čína, která byla do průzkumu zařazena pro srovnání. Pouze 15 % německých investorů sídlících v České republice by si v tomto okamžiku vybralo pro své investice jinou zemi. Ještě v loňském roce jich byl dvojnásobný počet.

Nejsilnějšími motivy pro ekonomické aktivity německých, ale i dalších zahraničních investorů v České republice jsou její členství v Evropské unii a kvalifikovaná, motivovaná a produktivní pracovní síla. Zároveň však výsledky průzkumu poukazují na to, že zde panuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Řemeslné a technické vzdělávání v regionálním srovnání nedosáhlo dobrého hodnocení. Výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer to komentuje slovy: „Jak ukazuje náš průzkum, je Česká republika pro německé investory i nadále velmi atraktivní a k jejímu nejcennějšímu kapitálu patří pracovní síla. Aby tomu tak zůstalo i nadále, mělo by se v českém vzdělávacím systému opět více dbát na propojení s praxí a znalost cizích jazyků."

Nedostatek odborných pracovníků se s určitým zpožděním velmi znatelně projeví. V současnosti patří podle výsledků průzkumu k největším problémům v České republice korupce a málo efektivní státní správa, následují nedostatečná vymahatelnost práva a politická stabilita.

O ČNOPK: Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) je se zhruba 570 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Podporuje vytváření obchodních vztahů mezi českými a německými firmami a zároveň se zasazuje v politice a u správních orgánů o podnikatelsky příznivé rámcové podmínky v České republice. ČNOPK patří do sítě německých zahraničních hospodářských komor (AHK) a německých obchodních a průmyslových komor (IHK); zastřešující organizací je Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK) v Berlíně. Její 100% dceřiná společnost AHK Services s.r.o. nabízí podporu a poradenství ve všech otázkách vstupu na nový trh. Globální značka DEinternational pak garantuje kvalitu a profesionální služeb.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3