INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
kerrZaměstnavatelé již dlouhou dobu poukazují na nedostatek kvalifikovaných keramiků. Podaří se zachránit tradiční české řemeslo? Na pomoc přichází sektorová dohoda zaměřená na oblast keramiky, kterou podepsali hejtmani Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje, ředitelé klíčových odborných škol, zástupci zainteresovaných ministerstev – školství, průmyslu a práce, Úřadu práce ČR, Národního ústavu pro vzdělávání, Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory ČR. Dohodu připravila Sektorová rada pro sklo, keramiku a zpracování minerálů.

U příležitosti slavnostního podpisu hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný uvedl, že nepříznivá situace trvá několik let a kvůli ní hrozí zánik keramického oboru technologie silikátů, který se v rámci celé České republiky vyučuje pouze na Střední průmyslové škole keramické a sklářské v Karlových Varech. Jak dodala ředitelka školy Markéta Šlechtová, v loňském roce absolvovalo tento obor posledních pět žáků. Přitom škola zajišťovala výuku keramických oborů nepřetržitě 140 let. Obdobný problém by se mohl brzy týkat také oboru výtvarné zpracování keramiky a porcelánu, kde v posledních letech prudce klesá zájem o studium. „Podle analýzy trhu práce, kterou jsme v rámci přípravy sektorové dohody provedli, by byla potřeba zaměstnavatelů pro celou Českou republiku do roku 2015 celkem 112 absolventů. V té souvislosti si musíme uvědomit, že se nejedná o problém pouze Karlovarského kraje, ale je to problém celorepublikový. Proto sektorovou dohodu velmi vítáme," vysvětlila Markéta Šlechtová.

„Toto tradiční odvětví průmyslu v našem kraji budeme i nadále podporovat. Stát by měl ale vytvořit lepší legislativní podmínky k tomu, aby zaměstnavatelé mohli vstupovat do vzdělávacího procesu a měli možnost definovat své požadavky, podle nichž by se například změnily osnovy," zdůraznil Josef Novotný a pokračoval: „Zaměstnavatelé musí mít legislativní oporu pro to, aby si mohli žáky vytipovat, spolupracovat s nimi i s rodiči a připravovat si je podle svých potřeb. A aby u nich tito žáci po skončení školy také zůstali."

Generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška během slavnostního podpisu připomněl, že se jedná o jednu z prvních uzavřených sektorových dohod a k podpisu jsou připraveny další. „Historicky poprvé se tak podařilo dostat k jednomu stolu firmy, školy a státní správu. Půjde o otevřené dohody, do nichž mohou vstupovat i další zaměstnavatelé," vysvětlil podstatu tohoto nástroje trhu práce.

K sektorové dohodě vytvořené v rámci veřejné zakázky Národní soustava povolání II se již přihlásilo dvacet firem z celé České republiky. Jsou mezi nimi například zástupci LAUFEN CZ, s.r.o., Lias Vintířov, Sedlecký kaolin, P-D Refractories CZ a.s., LB Minerals, s.r.o, SEEIF Ceramic a.s., Český porcelán, a.s., Glazura, s.r.o, Lasselsberger, s.r.o., Ideal Standard, s.r.o., a Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s. Stanovili si přitom dva úkoly, přičemž první je zajistit dostatečný počet absolventů keramických oborů technologie silikátů a výtvarné zpracování keramiky a porcelánu. Druhý úkol spočívá v nastavení podmínek pro další vzdělávání v keramických oborech. Cílem je zachovat tyto keramické obory, a to v místech a školách s dlouhodobou tradicí výuky. Konkrétně se jedná o již zmíněnou Střední průmyslovou školu keramickou a sklářskou v Karlových Varech v Karlovarském kraji, Střední školu Horní Bříza v Plzeňském kraji a Střední uměleckoprůmyslovou školu v Bechyni v Jihočeském kraji.

Jednatel společnosti LAUFEN CZ Miloslav Hambálek, předseda sektorové rady, spatřuje v centralizaci výuky do těchto škol možnost, jak navýšit počet žáků a zkvalitnit výuku. Neoddělitelným úkolem je vytvoření pozitivního obrazu o keramickém školství a jeho perspektivách, nábor žáků podle požadavku zaměstnavatelů, modernizace oborů vzdělání, vytvoření Střediska celoživotního vzdělávání v keramice, oživení modelu spolupráce se zaměstnavateli a vysokými školami – zkrátka nový model vzdělávání v keramice.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3