INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
V nedělním pořadu Partie na TV Prima Family dne 1. dubna 2012, jehož ústředním tématem byly ceny vajec na tuzemském trhu, vyjádřil jihomoravský hejtman Michal Hašek při debatě s ministrem zemědělství Petrem Bendlem opětně přesvědčení, že za vysoké ceny vajec na českém trhu mohou především obchodní řetězce, které k nákupním cenám vajec nasazují vysoké marže. Marže maloobchodu tak opět byly použity jako magické zaklínadlo, za které, snad díky předpokládané neověřitelnosti, lze schovat leccos včetně pravdy.

Skutečná pravda je ale jiná, i kdyby se teze o zdražení vajec maloobchodem stokrát omílaly. Údaje, které lze jednoduše ověřit v oficiálních přehledech Českého statistického úřadu, dokládají, že průměrná marže (tedy rozdíl mezi cenou, za kterou se potraviny nakupují, a za kterou se prodávají) u potravin se dlouhodobě pohybuje mezi 22 až 24 procenty. Marži ale nelze v žádném případě ztotožňovat se ziskem – ten činí u větších maloobchodních sítí v ČR v případě potravin zhruba jedno procento. Přesvědčení hejtmana Michala Haška o tom, že „se to týká i jiného zboží" (rozuměj vysoké marže řetězců) by mělo být podle názoru Svazu obchod a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) konfrontováno s těmito oficiálními skutečnostmi předtím, než je vysloveno.

Uveďme však na pravou míru i onu zmíněnou odpovědnost za skokové zvýšení ceny vajec, které rozhodně nevyplývá z nějakého dlouhodobého záměru maloobchodu, ale je spíše důsledkem dlouholetého neplnění závazku ze strany chovatelů.

Na své tiskové konferenci SOCR ČR dne 20. 3. 2012 uvedl konkrétně zástupce jedné velké obchodní organizace, že maloobchod v té době nakupoval jedno vejce za cenu lehce přes 4 koruny a spotřebiteli jej prodával za ceny do 5 korun. Obdobně ceny oscilovaly také u dalších velkých obchodníků. I zde lze onu „záhadnou marži", obsahující zejména celou řadu nákladů obchodníka včetně zmíněného zisku, lehce a jednoduše spočítat. Pokud přitom někde docházelo k tomu, že maloobchodní cena vajec dosahovala šesti či sedmi korun za kus, případně mohla být v některých ojedinělých případech i vyšší, mohla být taková situace způsobena horšími nákupními podmínkami obchodníků, což je běžné. SOCR ČR rovněž připomíná, že také v maloobchodu funguje tržní hospodářství, volná soutěž a tedy i cenotvorba, a pokud někdo riskuje a snaží se prodat za vyšší cenu, než je cena přiměřená, musí vždy najít někoho, kdo to za takových okolností výrobek nakoupí.

Výše uvedený příklad o cenové kalkulaci se netýká pouze těch největších obchodníků. Stejná argumentace zazněla v nedávném pořadu ČT 1 „Máte slovo" s Michaelou Jílkovou ze strany představitele významné maloobchodní sítě, která sdružuje přes dvě stovky malých a středních podnikatelských subjektů v maloobchodě.

Skutečností je, že zvýšení cen vajec bylo iniciováno ze strany producentů. Administrativním impulsem k růstu jejich cen byla změna podmínek pro chov nosnic v EU, což je dostatečně známo. To oficiálně potvrzují i někteří dodavatelé vajec do maloobchodních sítí, například vedení společnosti Zlatá vejce, které se neztotožňuje s tím, že by na situaci vydělávaly obchodní řetězce.

Jsou však ještě dvě okolnosti, o kterých je třeba se zmínit:

- vejce obvykle maloobchod nenakupuje z jednotlivých chovů, ale přes velkonákupny (balírny), tedy prostředníka, který jistě neobchoduje „zadarmo". Nejde prostě vzít „výrobní cenu," pro jistotu k ní nepřipočítat DPH, a tuto cenu poměřit s cenou spotřebitelskou (včetně DPH);

- nikdo se nezmiňuje o zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent.

Obchodníci určitě nemají radost z toho, že došlo k takovéto cenové eskapádě u vajec, nota bene před Velikonocemi. Právě proto však považují za nutné uvést stále se opakující dezinformace na správnou míru.

Zdeněk Juračka, prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3