Na pondělí 13. června vyhlásily odbory stávku v dopravě. Plně uznávám právo každého občana této země na stávku, ale jsem znepokojen tím, že jsou jako rukojmí bráni občané České republiky. Přerušení dopravy na téměř celý pracovní den a připravované blokády hlavních dopravních tahů omezují práva ostatních občanů, když jim znemožní nebo omezí možnost pracovat nebo se volně pohybovat po území republiky. Záchranáři mohou mít problémy dostat se včas na místo, kde je nutná jejich rychlá pomoc. Lidé se nedostanou do práce, zboží důležité pro výrobu se nedostane na místo, rychle se kazící potraviny nedorazí do obchodů. Značné hospodářské ztráty tak zaznamená nejen stát, ale především podnikatelé, kteří v uplynulých měsících vyvinuli velké úsilí, aby po krizi nastartovali české hospodářství k růstu, aby udrželi pracovní místa a případně nová vytvořili.
Plně hájím právo každého vyjádřit svůj protest. Ale použít k tomu třetí osoby je nesprávné a neetické. Dosud byla kultura protestů v České republice kultivovaná. Nynější připravovaná stávka, která je destruktivní, od kultivovaného protestu ustupuje. Jsem přesvědčen, že odbory nevyčerpaly všechny mírnější prostředky k vyjádření protestu a všechny možnosti k jednání. O to více je připravovaná stávka v dopravě znepokojující. Proto vyzývám odbory, aby své postupy znovu zvážily a využily ke svému protestu, na nějž mají zákonné právo, mírnější, dosud nevyužité formy.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.