INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
K 8.8. bylo sklizeno 479 tis. ha obilovin, to je necelých 36 % ze sklizňové plochy. Týdenní přírůstek je 245 tis. ha, to je 51 % z dosud sklizené plochy, tedy značný. V r. 2009 však bylo ve stejné době sklizeno již 61 % a v roce 2008 dokonce 70 %. Loni pro nepřízeň počasí jen 25 %.

Deštivé počasí zpomaluje sklizeň zejména v Karlovarském kraji, sklizeno pouze přes 8 % a na Vysočině sklizeno necelých 12 %. Většina krajů má sklizeno okolo jedné třetiny ploch, Středočeský kraj však 43 %, Královehradecký 47 % a Jihomoravský 57 %.

V krajích s nejpokročilejší sklizní jsou dosud dosahovány vyšší hektarové výnosy než v loňském roce. Po deštích klesá kvalita potravinářské pšenice. Jsou avizovány lokality s porůstáním zrna i u stojatého obilí a zvýšení rozsahu neskliditelných ploch.

Sklizeň řepky k 8. 8.

• V prvním týdnu srpnu výrazně pokročila sklizeň na Moravě (95 %), ale stále zaostávají východní Čechy (pouze 60 %) vzhledem k častým srážkám

• Vzhledem k vysokým srážkám v minulém týdnu semeno řepky začíná porůstat, na Moravě dochází k ztrátám a snížení výnosu a snížení kvality

• Odhad výnosu je zatím 2,99 t/ha, ale kvalita se vzhledem k zmlazení a porůstání zhoršuje. Zbývá sklidit pozdní odrůdy a vyšší polohy, kde řepka ještě není dostatečně zralá

• Světové ceny řepky pod vlivem snížení ratingu USA a problémy s dluhopisy Italie a Španělska prudce klesají, cena řepky na listopad klesla pod 10.000 Kč/t

• Aktuální informace o sklizni řepky v EU potvrzují letos očekávaný propad produkce řepky na 18,88 mil. t (loni 20,58). Řepka ve Francii a Německu je sklizena. EU předpokládá rekordní import řepky z Austrálie a Ukrajiny pro pokrytí svých zpracovatelských potřeb, ale Ukrajina v nedávné době snížila odhad letošní produkce o 400 tis. tun na 1,43 mil.t

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3