INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2022 08 17Cirkulární ekonomika je jedna z klíčových cest k dekarbonizaci těžkého průmyslu v ČR a EU. Cirkulární opatření v podnicích jsou obecně méně finančně náročná ve srovnání s jinými zvažovanými technologickými cestami a nástroje spolu s prostředky k realizaci cirkulárních opatření jsou v zásadě k dispozici již dnes.

Konkrétní rozsah úspor CO2 při zavádění cirkulárních strategií ukazují výsledky nové studie Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) s názvem “Role cirkulární ekonomiky v dekarbonizaci českého průmyslu”. Dle studie díky cirkulárním opatřením může těžký průmysl EU potenciálně snížit své emise ze všech čtyř hlavních materiálů - hliníku, cementu, plastů a oceli - v průměru až o 50 % do roku 2050. Hlavní výstupy studie, která bude veřejnosti k dispozici v nejbližších dnech, byly představeny v rámci čtvrtého setkání Českého cirkulárního hotspotu - Hotspot talks na začátku srpna.

Hlavní analytik INCIEN Benjamin Hague v první části Hotspot talks představil klíčové výstupy studie, kde uvedl:"Přes 20 % emisí v EU i ve světě pochází z výroby materiálů, a to především ze čtyř hlavních průmyslových materiálů, kterými jsou ocel, cement, plasty a hliník. O tom, že cirkulární ekonomika hraje zcela zásadní roli v souvislosti s dekarbonizací těžkého průmyslu, se obecně málo mluví. A to nejen u nás, ale překvapivě také na úrovni EU, kde agendy cirkulární ekonomiky, energetiky a klimatu stále nejsou jasně propojené. Přitom výsledky četných mezinárodních studií zřetelně ukazují, že díky cirkulárním opatřením může těžký průmysl EU potenciálně snížit své emise o 40 % až 60 % do roku 2050."

Role cirkulární ekonomiky v dekarbonizaci průmyslu

Vzhledem k velkému potenciálu cirkulární ekonomiky snížit emise skleníkových plynů v průmyslu chtějíINCIEN a Český cirkulární hotspot dále prohlubovat debatu v tomto tématu se zástupci českého průmyslu, vládními organizacemi a dalšími zúčastněnými stranami.“Prostředkem k debatě je právě studie INCIEN s názvem „Role cirkulární ekonomiky v dekarbonizaci průmyslu“, která vychází tento měsíc a je výsledkem ročního projektu našeho týmu v INCIEN. Navazuje na sérii úvodních pracovních skupin a setkání vedených se zástupci jednotlivých průmyslových odvětví. Studie v angličtině je již ke stažení na stránkách INCIEN, v české verzi pak bude k dispozici začátkem září,"uzavírá Ben Hague.

Česká rada pro šetrné budovy otevírá cestu k uhlíkové neutralitě českého stavebnictví

V rámci již čtvrtého sezení Hotspot talks vystoupila iČeská rada pro šetrné budovy, která nyní připravuje roadmapu k dekarbonizaci sektoru českého stavebnictví. Roadmapa má plnit roli klíčového strategického dokumentu v oblasti dekarbonizace stavebnictví pro soukromý i veřejný sektor, a bude představena již příští rok v létě. Česká rada pro šetrné budovy nyní vyzývá firmy a jednotlivce k podnětům a je otevřena ke spolupráci.

Zájem o spolupráci na přípravě roadmapy projevil i český lídr v udržitelném stavebnictví, společnostSkanska, která dodává, že cesta k dekarbonizaci stavebnictví dnes není v praxi jednoduchá."Kvůli cílům ESG a našim interním cílům se chceme posouvat rychle vpředi v oblasti dekarbonizace. Denní realita sektoru stavebnictví nám ale do cesty staví řadu překážek, které náš postup velice brzdí,"vysvětluje Eva Nykodymová, Environmental manager ve společnosti Skanska."Například při znovuvyužití materiálů z již existujících budov pro naše další stavby narážíme na zásadní překážky. Jde o legislativní bariéryči problém se získáváním informací o složení použitých materiálů od původních zhotovitelů,"konkretizuje.

Financování cesty k dekarbonizaci

Jednou z aktuálních možností, která byla v rámci Hotspot talks představena, jeprogram Technologická inkubace startupů od státní agentury CzechInvest s velmi širokou škálou podporovaných projektů. Startup či nová inovativní firma může získat finanční podporu až do výši 5 000 000 Kč.

Snižování uhlíkové stopy ve firmách - osvědčené a efektivní strategie

Společnost Cyrkl, jeden z členů Českého cirkulárního hotspotu, už dnes nabízí firmám velice praktická řešení na snížení uhlíkové stopy, která lze zavést okamžitě. "Prakticky okamžitý efekt na snižování emisí CO2 ve firmách z naší zkušenosti přináší analýza dopravy – z hlediska šetření emisí CO2. Dále velice často pomáhá posunutí některých materiálů "o stupínek výše" v rámci hierarchie nakládání s odpady, a to ze skládky na recyklaci. Např. jenom přidáním recyklátu do výroby někteří naši klienti dokážou snížit CO2 emise řádově o 60-80 %," vysvětluje Regina Pavlíčková, Consulting Team Leader Czechia v Cyrkl.

O Českém cirkulárním hotspotu

Český cirkulární hotspot je platforma, která komplexně propojuje veřejné sféry se soukromým sektorem k zavádění CE do praxe. Je určen pro korporace, střední a malé podniky, nevládní organizace, start-upy, akademické a vědomostní instituce, orgány veřejné správy, tak i jednotlivce a experty na volné noze. Členové jsou vyzýváni ke spolupráci na vytváření a uplatňování cirkulárních principů napříč segmenty a odvětvími.

Nábor nových členů

Chcete se stát součástí Českého cirkulárního hotspotu? Účastnit se pracovních skupin, exkurzí, seminářů, pravidelně získávat informace o CE, propojovat se na networkingových akcí? Zvažte vstup do Českého cirkulárního hotspotu během podzimního náboru nových členů a staňte se jeho členy již od října.

V případě dalších dotazů ohledně členství a plánovaných akcí hotspotu se můžete účastnit on-line setkání pro zájemce, které proběhne 6. 9. od 9:00, registrace na událost probíházde nebo neváhejte kontaktovat koordinátorku Českého cirkulárního hotspotu Ninu Hromádkovou na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3