INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zůstat doma a nechodit do práce je situace většinou velmi náročná – jak finančně, tak i psychicky. Nezaměstnaný člověk je svým způsobem společensky izolován, navíc mu kvůli odmítavým reakcím od potenciálních zaměstnavatelů rapidně klesá sebevědomí. S lepší variantou než vysedávat doma a čekat na zázrak přichází projekt Stáže ve firmách, který zajistil získání často žádané praxe již 4 000 lidem z celé republiky.

Nezaměstnaným se může stát každý. O práci dnes přijde ostřílený odborník v oboru, bez práce mohou být absolventi bez praxe či osoby, které se vracejí na pracovní trh, např. po rodičovské dovolené. S nezaměstnaností se tak v současné době potýká více než půl milionu Čechů. Variant, jak si zlepšit své postavení na trhu práce, se nabízí hned několik. Jednou z nich je seberozvoj v podobě vzdělávání na odborné stáži.

Díky projektu Stáže ve firmách, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, mají například absolventi příležitost ověřit si své znalosti a dovednosti v praxi, čímž se stanou pro budoucí zaměstnavatele mnohem atraktivnější. Pro nezaměstnané, eventuálně osoby, které se na trh práce vracejí po určité pauze, je pak stáž navíc užitečným prostředkem k zjištění, jak se za dobu, kdy byli bez stálého místa, situace v jejich oboru změnila. „Stáž mi pomohla posunout se dále a nesedět a trápit se, že nemohu najít zaměstnání,“ říká Jarmila P., která absolvovala stáž v Ostrovačicích. Hlavním mottem projektu se staly citáty ze skutečných příběhů stážistů:

Cítil jsem, že jsem skutečně zapadl do chodu firmy. Naučil jsem se nové věci, které využiji v dalším zaměstnání.

Marek H., Karviná

Teprve tento projekt mi umožnil i při rodičovské dovolené získat zkušenosti v oboru, který mám vystudovaný, ale na který by mě do klasického zaměstnání nepřijali, protože nemám potřebné zkušenosti.

Jitka M., střední Čechy

V současné době dochází v rámci projektu na stáž do firem více než 1 207 stážistů po celé republice, od začátku projektu již bylo zahájeno 3 898 stáží u téměř 1 450 poskytovatelů a zájemců stále přibývá. K 15. 9. 2013 bude započato dalších 100 stáží, a bude tak atakována hranice 4 000 zahájených stáží.

„Díky této formě vzdělávání již  téměř 2 500 stážistů úspěšně získalo praxi a odneslo si certifikát dokládající jejich dovednosti,“ říká Kateřina Šímová, hlavní manažerka projektu. „Návštěvníci stránek www.stazevefirmach.cz si mohou vybírat z nabídky více než 129 šablon stáží, například v oborech cukrář, pekař, kadeřník, kosmetička, masér, architekt, stavební inženýr, učitel SŠ aj.“ dodává.

####

O projektu:

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně má projekt již rok od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a více než deset měsíců od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cílem projektu je poskytnout stáž 5 000 stážistů a také navrhnout kroky pro zakotvení stáží ve firmách do české legislativy.

Průběh stáže:

Podmínky stáže jsou koncipovány tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřichází o státní příspěvky, jež by jim příslušely, i pokud by se stáže v rámci projektu neúčastnili. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom pro všechny zájemce bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také certifikát Europass – doklad o stáži.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3