INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ve středu 21. května byli vyhlášeni vítězové letošního ročníku soutěže o nejlepší studentské nápady na společensky prospěšné podnikání Social Impact Award. Porota vybrala projekty Ke kořenům, Inteligentní záchranný modul a Rekola, ve veřejném hlasování získal největší podporu projekt Joy Ride Všechny čtyři vítězné týmy si odnesly cenu 3000 eur, poukaz na odbornou podporu (mentoring od PricewaterhouseCoopers a akcelerační program s Janem Veselým) a členství v Impact HUBu Praha.

Celkem 53 přihlášek přišlo do letošního ročníku soutěže Social Impact Award. Týmy tvořené studenty v nich předkládaly své nápady, jak rozjet společensky prospěšné podnikání, které pomáhá řešit sociální i ekologické problémy a zároveň je dlouhodobě ekonomicky udržitelné.

„Je vidět, že soutěž dozrává a zvyšuje se její úroveň. Kvalita dvanácti finálových přihlášek, které jsme jako porotci dostali k posouzení, byla vyšší než v minulých dvou ročnících. Vliv na to měly také přípravné praktické workshopy,“ říká Petr Vítek, iniciátor Social Impact Award v ČR a jeden z porotců.

Porota vybírala tři nejlepší projekty na základě řady kritérií, vedle společenského dopadu hodnotila také inovativní přístup a realistické plánování. Čtvrtého vítěze pak vybrala veřejnost, na internetu hlasovalo celkem 1300 lidí. Cenu, kterou tvoří 3000 eur na další rozvoj a také odborná podpora a členství v Impact HUBu Praha si ze středečního vyhlášení odnesli:

Inteligentní záchranný modul, projekt studenta techniky z Brna, který představil prototyp energeticky soběstačné zimní ubytovny pro lidi bez domova.

Rekola, systém sdílení kol ve městech, který v Praze, Brně a Olomouci rozjíždí dva bratři, nadšení cyklisté

Ke kořenům, ekologická pohřební služba a podpora pro pozůstalé, kterou chtějí poskytovat studentky Masarykovy univerzity
Joy Ride (vítěz hlasování veřejnosti), tým z Opavy organizuje společné zájezdy, kde se děti a mládež s hendikepem baví spolu se svými zdravými vrstevníky

(Profily vítězů i dalších finalistů najdete zde: http://socialimpactaward.cz/community-voting/)

Vítězné týmy budou nyní pracovat na dalším rozvoji svých projektů pod vedením odborníků. Vedle přímé podpory vítězným projektům chce Social Impact Award také pomoci dále rozvíjet společensky prospěšné podnikání v Česku.

„Jsme rádi, že se iniciativa Social Impact Award ujala v Evropě – letos probíhá v osmi zemích a přihlásilo se 404 projektů. Je důležité pochopit, jak se mění naše společnost a tedy i potřeby pro sociální inovace. Dnes se musíme více zaměřit na menší skupiny přehlížených a sociálně vyloučených lidí, kteří jsou na okraji zájmu,“ uvádí Franz Karl Prüller, člen představenstva Nadace ERSTE, která je regionálním partnerem Social Impact Award.

„Pro nás v České spořitelně má smysl vše, co má smysl pro Česko. Proto jsme také od počátku partnery ceny Social Impact Award. Jsme přesvědčeni jak o smyslu této ceny pro jednotlivé držitele, tak o jejím potenciálu pro růst sociálních podniků v ČR a také o významu ceny pro ekonomický i sociální rozvoj Česka jako takového,“ doplňuje Klára Gajdušková, ředitelka komunikace a CSR České spořitelny.

Social Impact Award se letos v České republice koná již potřetí a výherci minulých ročníků dnes již úspěšně rozvíjejí své podnikání v praxi. Příkladem může být projekt bezdomovců provázejících turisty Prahou Pragulic nebo služba Ironing Ladies, která dává práci sociálně znevýhodněným ženám.

O Social Impact Award

Soutěž vznikla v roce 2009 ve Vídni a dnes se kromě Rakouska a ČR koná také na Slovensku, v Rumunsku, Řecku, Chorvatsku, Švýcarsku a Rusku. Iniciátorem soutěže je Institut pro inovace a podnikání při Vysoké škole pro ekonomii a obchod ve Vídni, regionálním partnerem je Nadace ERSTE. Hlavním národním partnerem je Česká spořitelna, partnerem pro regiony Nadace Vodafone a dalšími národními partnery jsou Impact HUB Praha, PricewaterhouseCoopers a Copy General. Více informací na socialimpactaward.cz nebo facebook.com/sia.cz

Organizátor soutěže: Impact Hub Praha

Impact Hub Praha je coworkingový prostor pro setkávání, inovace a rozvoj podnikání. Více na prague.the-hub.net

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3