INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Aktuální téma evropské směrnice o nefinančním reportingu velkých firem bylo ústředním bodem prvního jednání zástupců klíčových ministerstev, nejvýznamnějších tuzemských podniků a podnikatelských komor.

Setkání „CSR Vize: Byznys a stát“ s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, na jehož půdě se jednání uskutečnilo, iniciovala a spoluorganizovala nevládní platforma Byznys pro společnost, největší tuzemská organizace pro podporu a rozvoj trvale udržitelného podnikání (corporate social responsibility – CSR).

Diskuze vedoucích manažerů a vrcholných zástupců státu byla první takovou veřejnou debatou zainteresovaných stran k nové směrnici, která v budoucnu upraví povinnost firem reportovat ročně, kromě finančních výsledků, rovněž například aktivity v ochraně životního prostředí, kroky na podporu rovných a férových podmínek pro zaměstnance či odpovědnost vůči komunitě, v níž podnikají. Společnost KPMG na akci zároveň představila prováděcí  analýzu hlavních bodů chystané změny, kterou si u ní zadal Byznys pro společnost.

Zástupci Ministerstva financí ČR, které má transpozici směrnice na starosti, pak popsali proces, jímž nařízení v České republice vstoupí v platnost. Nejzazším termínem pro zavedení do českého práva je 6. prosinec 2016, přičemž povinnost reportingu se v první vlně bude týkat největších společností nad 500 zaměstnanců, především firem kotovaných na burze nebo spadajících do skupiny tzv. veřejného zájmu. V ČR podle informací Ministerstva financí půjde o přibližně třicet subjektů – například bank či pojišťoven.

Jak během jednání upozornili ředitelé a ředitelky členských firem Byznys pro společnost, ale rovněž zástupci Svazu průmyslu a dopravy či Unie zaměstnavatelských svazů, řada konkrétních detailů ke směrnici zatím není známa či je popsána jen obecně. K vyjasnění základních parametrů přitom podle Ministerstva financí dojde až v průběhu roku 2016, tedy v době, kdy již norma bude před schválením a měla by začít platit.

Všechny strany se rovněž na schůzce shodly na tom, že konečná podoba nařízení by měla respektovat principy dobrovolných závazků, reportingu a individuálních potřeb daného byznysu, s nimiž odpovědné firmy své programy CSR již nyní rozvíjejí a neměla by společnosti zatěžovat dalšími byrokratickými povinnostmi, které by byly neúměrně časově náročné i nákladné.

„Klíčem k rozvoji odpovědných aktivit a k formulaci strategických priorit ČR je dlouhodobý dialog mezi firmami a státem, oboustranná a pravidelná výměna informací a využívání výsledků dialogu v praxi. Vytváříme proto prostor pro pravidelnou komunikaci v oblasti CSR mezi firmami a státem,“ shrnula záměr jednání Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost, které se jako národní partner CSR Europe aktivně zapojuje do komunikace na téma CSR s Evropskou komisí.

Platforma plánuje v průběhu roku 2015 další setkání, na nichž by zástupci a zástupkyně byznysu, úřadů a institucí společně diskutovali nejen detaily finální podoby nefinančního reportingu, ale rovněž společně formulovali klíčové body dlouhodobé vize rozvoje CSR v České republice.  

Firmy, které se účastnily CSR setkání Byznys a stát:

ČSOB, ČMSS, E.ON, IBM, KPMG, Microsoft, Plzeňský Prazdroj, PwC, Siemens, Škoda Auto, Skupina ČEZ, Tesco Stores

Instituce, které se účastnily CSR setkání Byznys a stát:

Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo financí, Česká bankovní asociace, Svaz průmyslu a dopravy, Unie zaměstnavatelských svazů, Rada kvality.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3