INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

TK Noble Harvest losos okŽivot Norů byl odjakživa spojen s mořem. Tradice rybolovu je zde stará tisíce let. Moderní svět a naprosto bezpečná produkce ryb i produktů z nich si však žádá propracovaný a vysoce technologicky sofistikovaný přístup. Představili je zástupci Noble Harvest v Praze 24. října 2017.

Podnikání založené na trvalých hodnotách a zodpovědnosti

Souostroví Vesterály ležící za polárním kruhem patří společně s Lofotami k nejkrásnějším oblastem severního Norska. Právě tady se v roce 1989 začala psát poutavá historie firmy Nordlaks, která je dnes v Norsku největší rodinnou firmou zaměřenou na

TK Noble Harvest sadky

 akvakulturu, tedy plánovaný chov ryb a s tím spojené obhospodařování krajiny.
Rodina zakladatele společnosti Inge Berg koupila bankrotující rybí farmu v Hanøya Vesterålen, nedaleko dnešního sídla firmy ve Stokmarknes. A hned v prvním roce vyprodukovala firma 150 tun lososů. Díky vynalézavosti, podnikatelskému duchu a jasně vytčenému cíli – tvořit smysluplné a trvalé hodnoty s respektem k přírodě – se stal Nordlaks brzy ikonou určující vývoj v tomto odvětví v severním Norsku. Dnes firma Nordlaks produkuje 42 000 tun lososů a pstruhů ročně, ovšem za podmínek, které zaručují co největší ohleduplnost k chovaným rybám i životnímu prostředí, s velkým důrazem na kontrolu a transparentnost.
Každá ryba je dohledatelná. Je znám její původ, kde a za jakých podmínek vyrůstala, každá je ručně očkována proti nejčastěji se vyskytujícím chorobám. Tímto způsobem se daří úspěšně eliminovat potřebu antibiotik a jiných léčiv. Sama metoda chovu je ohleduplná jak ke krajině, vodním plochám, tak k životu lososů a pstruhů. „Produkce ryb je velice citlivá ke všem výkyvům životního prostředí. Snažíme se o to, aby byl každý tvor v co nejlepší kondici, eliminujeme zdroje možného stresu, který by mohl mít dopad na kvalitu námi chované rybí populace. Jedině ty nejlepší podmínky dokáží podpořit maximální kvalitu surovin z ryb získávaných,“ podotkl Petter Tidemand-Johannessen, zakladatel společnosti Noble Harvest a uznávaný rybí biolog, jehož rodina vlastní ve společnosti Nordlaks podíl. „Technologie, jež v našem podnikání využíváme, jsou mimořádně ohleduplné k přírodě. Každá z nich byla navržena tak, aby síly a rytmus přírody využívala, nikoli aby je znásilňovala. Za tím vším je třeba hledat obrovské penzum znalostí, inovací, energie a lásky k oboru. Jsme Norové a naše příroda je pro nás vším, cítíme, že to, co nám dává, bychom jí měli oplácet,“ dodal Petter Tidemand-Johannessen.

TK Noble Harvest rybi olejInovace, technologie a kontrola

Firma podnikla nezbytné kroky a investice, aby vzniklo moderní operační středisko pro sledování a řízené krmení ryb, kde probíhá non stop monitoring všech mořských sádek. Zaměstnanci tu nepřetržitě sledují ryby ve všech sádkách. Podle jejich chování dovedou například odhadnout, kdy spustit nebo ukončit krmení. Cílem je dostatečně nakrmit všechny ryby současně, ale zároveň neplýtvat krmivem. Je to důležité jak pro hospodaření společnosti, tak pro životní prostředí.
Každou zde chovanou rybu je možné sledovat. Ví se, kde žila a čím se živila. A co je nejdůležitější, ví se, co nejedla. Žádné GMO (geneticky modifikované organismy), antibiotika ani hormony. Díky tomu je i kvalita rybího oleje pocházející z těchto ryb prvotřídní a pochází z udržitelných a 100% dohledatelných zdrojů. Samotná produkce oleje a její distribuce je zajišťována společností Noble Harvest.

Poklad pro zdraví ze severu

Rybí olej, který pochází z lososů chovaných společností Nordlaks, patří k nejkvalitnějším na světě. Je důkladně a šetrně zpracován, zbaven nečistot a možných toxických látek. Vyhledáván je pro unikátní obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin, které mají vynikající účinky na podporu lidského zdraví – dokáží zmírňovat zánětlivé procesy v těle, podpořit normalizaci lipidového profilu v krvi, blahodárně působí na funkce mozku a mají svou roli v prevenci kardiovaskulárních chorob. „V České republice patří kardiovaskulární choroby k těm nejrozšířenějším onemocněním. Nicméně odborné kruhy se shodují na tom, že výživa má v jejich prevenci či zmírňování neoddiskutovatelnou roli a v ní má své místo také rybí olej, ať už v podobě potravinového doplňku nebo kulinární suroviny,“ sdělila imunoložka MUDr. Helena Posová, Csc., z Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
„Chtěli jsme vytvořit produkt s optimální koncentrací omega-3 mastných kyselin a hledali jsme zdroj, který by lidské tělo dokázalo nejlépe zužitkovat. Přáli jsme si surovinu, která bude získávána transparentní cestou, s ohledem na udržitelnost a etiku. Proto jsme jako dodavatele pro naši společnost NaturaMed Pharmaceuticals zvolili právě Noble Harvest“, uvedl Martin Kozelský, Country Manager NaturaMed Pharmaceuticals pro Českou a Slovenskou republiku, v jejímž portfoliu najdete osvědčené, vysoce kvalitní doplňky stravy.

(tz, upravila Kat)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3