INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

veřejnéLetos v březnu vláda schválila rezortní úkoly pro snížení světelného smogu, jeden z nich v tuto chvíli plní MPO a MŽP unikátní dotační výzvou. Každá obec v ČR může díky ní získat až dvoumilionovou dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení, která jí přinese úspory energie a zároveň bude minimalizovat světelné znečištění.

Díky společným výzvám, které ministerstva vyhlásí letos na konci srpna, by mohla mít ČR do konce roku 2021 přes 60 tisíc energeticky a světelně šetrných pouličních lamp.

„Obce a města často používají nevhodné, příliš silné, nebo málo účinné osvětlení. Zbytečně tak podle odhadů prosvítíme až dvě miliardy korun ročně. Řešením do budoucna je výměna starých lamp za nové. Nové moderní lampy mají v sobě spoustu „vychytávek“ – dokážou nejen svítit dolů, mít teplejší barvu světla, ale také tlumit intenzitu osvětlení, když v prostoru není pohyb, nebo nastavit řízení světla online. Jsem rád, že MŽP a MPO našly společnou řeč a že nyní nabízíme řešení pro veřejné osvětlení 21. století – energeticky nenáročné a zároveň šetrné ke zdraví obyvatel i přírodě,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Obě ministerstva se dohodla na společné výzvě na rekonstrukci veřejného osvětlení v obcích. „Dosud dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení poskytovalo obcím MPO, ze Státního programu na podporu úspory energie, tedy z programu EFEKT. Za poslední roky se podařilo vyčerpat na tyto dotace přes 200 milionů korun. Dbali jsme zejména na snižování energetické náročnosti nově instalovaného osvětlení a v posledním roce i na dodržování norem osvětlenosti. Nově teď budeme zohledňovat také snižování světelného znečištění,“ dodává ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.
Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytuje dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení z programu EFEKT již několik let. Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR dlouhodobě nabízí dotace na veřejné osvětlení obcím, které se nacházejí na území národních parků. Výzvy MPO a MŽP se nyní společně zaměřují nejen na snížení spotřeby energie, ale také na snížení světelného znečištění.

"Pohybuji se v hledání řešení snižování světelného znečištění a jeho negativního vlivu na přírodu i zdraví lidí už od roku 2001 a zcela jednoznačně mohu říct, že nyní je ČR nejdále. Státní správa skutečně svými kroky dělá něco pro občany. Dnešní zpráva o dotacích MPO a MŽP to jen potvrzuje. Mám z toho radost," říká Pavel Suchan z České astronomické společnosti.
Podle aktuální dohody bude v připravované výzvě MŽP prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR podporovat obce, které se nacházejí na území chráněných krajinných oblastí a jejichž počet obyvatel nepřesahuje 100 tisíc. Ostatní obce na území ČR bude podporovat i nadále MPO v rámci programu EFEKT. Obě výzvy pro rok 2019 (MPO i MŽP) s alokací 90 + 30 milionů korun budou vyhlášeny ve stejnou dobu, tedy na konci letošního srpna, příjem žádostí bude probíhat od 1. září do 31. října 2018. Žádosti budou administrovány každým rezortem samostatně.

Klíčovou podmínkou poskytnutí dotace je dodržení přijatelné míry světelného znečištění, které se projevuje v barvě světla u nově instalovaného osvětlení. Technicky to lze vyjádřit v parametru teploty chromatičnosti. Budou tedy zvýhodněny žádosti, které v celém rekonstruovaném úseku osadí svítidla s teplotou chromatičnosti maximálně 2700 K (kelvinů) a se zaměřením světla do dolního poloprostoru.
Obě ministerstva se dohodla na jednotných podmínkách, jakými jsou maximální výše poskytované dotace 2 mil. Kč, uhrazení 50 % způsobilých výdajů na jeden projekt, společné metodické pokyny, které vycházejí z programu EFEKT pro žadatele o dotaci, zpracovatele energetických posudků a společný způsob vyhodnocení projektů.

Státní fond životního prostředí ČR a MŽP ve spolupráci s MPO letos v září zorganizují dva semináře pro zájemce o dotaci, první proběhne 12. září v Praze a druhý 19. září v Olomouci.
Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci programu EFEKT bude kromě podpory v oblasti veřejného osvětlení poskytovat i nadále motivační neinvestiční dotace na podporu přípravy realizace kvalitních energeticky úsporných projektů. Více na stránkách www.mpo-efekt.cz.

S instalací lamp veřejného osvětlení, které přinášejí úspory energie a snižují světelný smog, mají zkušenosti mnohá města a obce, jako např. Ostrava, Plzeň, Praha, Pardubice, Třebíč, Znojmo, Bezvěrov nebo Bystřice nad Pernštejnem. Zatím nejekologičtější svítidla veřejného osvětlení s LED a filtrem modré barvy instalovala letos v květnu obec Jesenice. Starostka Radka Vladyková to komentuje slovy: „Jsem hrdá na to, že Jesenice může jít příkladem ostatním obcím ČR, máme jako první v Evropě unikátní veřejné osvětlení, které poskytuje maximum komfortu a bezpečnosti pro chodce, minimální výdaje na elektrickou energii a jeho intenzita i barva neruší zvěř v noci.“

Dalším vládním úkolem ke snížení světelného znečištění pro tento rok je osvětová kampaň o škodlivosti modré složky světla na lidské zdraví, zejména na tzv. cirkadiánní rytmy (biorytmy), kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3