INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

LitvinovRafinérská a petrochemická skupina Unipetrol pokračuje v modernizaci svých energetických zařízení a minimalizaci jejich vlivu na životní prostředí. Aktuální investice Unipetrolu v celkové výši více jak 250 milionů Kč se týkají zejména snížení objemu emitovaných oxidů dusíku a síry na teplárně T700.

Ta je základním producentem elektrické energie a páry pro celý chemický areál v Litvínově. Ten je největším chemickým areálem v České republice. Unipetrol plánuje dokončit modernizaci teplárny v polovině letošního roku. Se sníženým objemem emitovaných oxidů dusíku a oxidů síry o více než polovinu Unipetrol splní nové přísné limity platné od druhé poloviny roku 2020.

„Realizace snížení emisí oxidů dusíku dávkováním čpavkové vody do spalin je v podstatě hotova. Na podzim jsme s úspěchem uskutečnili všechna garanční měření a od nového roku je technologie nasazena do reálného provozu. Intenzifikaci odsíření bychom měli dokončit v polovině letošního roku. Samotná teplárna je stále ve výborné kondici a od svého zprovoznění v roce 1962 nebyla dosud odstavena,“ přibližuje Luděk Sklenář, ředitel energetiky společnosti Unipetrol.

Unipetrol dlouhodobě snižuje provozní náročnost a vliv na životní prostředí své největší hnědouhelné teplárny T700 o elektrickém výkonu 106 MW v chemickém závodě v Litvínově. Ta je v provozu od roku 1962 a v devadesátých letech prošla nákladnou rekonstrukcí. Teplárna T700 je nástupcem původní teplárny označované jako T200, která byla zprovozněna již v roce 1942, kdy areál sloužil pro výrobu leteckých paliv. K postupnému utlumování provozu teplárny T200 docházelo od devadesátých let, kdy roli hlavního zdroje energie a páry pro chemický areál naplno převzala současná teplárna T700. Následná demolice teplárny T200 v roce 2016 byla největší demolicí ve střední Evropě za posledních třicet let.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3