INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

eon

O tom, kdo s koho, v tomto případě v kategorii Firma, můžete rozhodnout i vy. V Praze totiž 20. června slavnostně odstartovalo 11. kolo soutěže E.ON Energy Globe představením projektů nominovaných do finálního klání.

Na snímku zleva Petr Novotný, předkladatel projektu Cirkulární doprava v Brně, a Petr Hajný z opavské firmy HUTIRA-VISION za projekt Mobilní úprava vody

O vítězi se bude rozhodovat v online hlasování, kde nebudou chybět hodnotné ceny pro ty, kdo se losování zúčastní. A protože hovoříme o kategorii Firma, přibližme si EEG logo 3a color kopienyní dvojici zde nominovaných projektů.

V této soutěžní kategorii zaujal odbornou komisi projekt pohonu autobusu biometanem získaného při zpracování kalů v brněnské čistírně odpadních vod, a dále projekt mobilní úpravy vody na přívěsném vozíku. Oba projekty mají obrovské možnosti širokého uplatnění v praxi s pozitivním vlivem na ochranu životního prostředí.
01 Plnění autobusu biometanemPlnění autobusu MHB biometanemBrno se stalo prvním městem u nás, kde do ulic vyjel autobus poháněný biometanem. Zajímavé je však i to, že zmíněný plynový pohon vzniká při zpracování kalů v čistírně odpadních vod. Linkový autobus MHD, který pro pilotní testování zapůjčil Dopravní podnik Brno, najezdil téměř 5000 Km a spotřeboval 1660 kg biometanu v kvalitě běžného zemního plynu. A co je na projektu výjimečné, jsou možnosti širokého využití unikátní české technologie komplexní přeměny bioodpadu na palivo a vzor pro další obce a města.

Druhým projektem nominovaným v kategorii Firma je unikátní mobilní zařízení pro úpravu pitné vody ze znečištěných vodních zdrojů, ať již v důsledku živelné pohromy, havárií apod., kdy není k dispozici běžný zdroj pitné vody. Mobilní úpravna Hutira CCV je díky unikátnímu pulsnímu čističi s to poradit si i se silně znečištěnou a zakalenou vodou. Čištění probíhá s využitím systému tlakových filtrů, UV záření a desinfekčním čidlům a proces úpravy se dá přizpůsobit míře znečištění vstupní vody. Zařízení se dá využít od živelních katastrof až po plnění vodních bazénů, technologii lze propojit s linkou na plnění vody do sáčků; zkrátka tato patentovaná technologie české firmy má široké možnosti uplatnění.

02 Mobilní technologie čištění vody HUTIRA VISIONMobilní technologie čištění vody HUTIRA VISION

Co dodat. Bude i na vás, kterému z obou projektů v online hlasování dáte zelenou. Pomůže vám i více informací, které lze získat na webu www.ekergygloby.cz, kde lze také do 30. září 2019 o vítězi svým hlasem rozhodnout.

(jn)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3