INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Prosazení záměru zákona o obchodním rejstříku, podle něhož jsou notáři oprávněni dělat přímé zápisy do rejstříku, což umožní založit firmu, změnit jednatele nebo výši kapitálu mnohem jednodušeji a rychleji než dosud. To jsou hlavní důvody, proč byl řádem Patron českého podnikání letos oceněn profesor Jan Dědič, společník advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.

Řád byl předán u příležitosti zahájení již 7. ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2012 a Era Živnostník roku 2012 a také ankety Absurdita roku.

„Věřím, že nezůstane jen u záměru, se kterým se ztotožnilo ministerstvo spravedlnosti. Rozhodující bude návrh paragrafovaného znění zákona, jenž by měl tyto zásady dotáhnout. Pokud se záměr podaří realizovat v praxi, bude to znamenat odstranění zbytečné bariéry, která protahovala jakékoliv zápisy do obchodního rejstříku. Celý proces by tak mohl být i levnější," komentoval ocenění expert na obchodní právo Jan Dědič.

Řád za přínos českému podnikání předával viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner. „Je důležité, že navrhované změny do zákona přinesou podnikatelům úsporu nákladů a usnadní zakládání nových společností. Hospodářská komora podporuje kroky vedoucí ke snížení administrativní zátěže firem a usnadnění a zrychlení procesu jejich zakládání. Jan Dědič si bezesporu Řád za přínos českému podnikání zaslouží," řekl Jan Wiesner.

Snížení administrativních povinností podnikatelů má za cíl také anticena Absurdita roku, která byla v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Era Živnostník roku vyhlášená již po šesté. „Boj proti byrokratickým nesmyslům by rozhodně neměl utichnout. Zvláště když se vládě nedaří plnit ani jejich předsevzetí ohledně administrativního zatížení, uvedla ředitelka projektů organizátora soutěží Gabriela Tomanová. Vláda měla do roku 2010 snížit zátěž podnikatelů proti stavu v roce 2005 o 20 procent, později se zavázala, že ji do roku 2012 sníží o 25 procent. Ke konci roku 2011 se jí však podařilo tento stav změnit jen o 16,4 procenta.

Své „kandidáty" na Absurditu roku může veřejnost nominovat prostřednictvím webových stránek www.firmaroku.cz nebo www.zivnostnikroku.cz. Do podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Era Živnostník roku se může přihlásit živnostník nebo firma, jejichž obrat nepřesáhl 1,4 miliardy korun. Účastníci soutěže se mohou registrovat na webových stránkách do 31. května 2012.

„Ve Vodafone se dlouhodobě profilujeme jako společensky odpovědná firma. V rámci této soutěže proto opět vyhlašujeme kategorii Odpovědná firma roku. Je pro nás příjemnou zprávou, že společenská odpovědnost firem neleží pouze na bedrech velkých nadnárodních firem, ale je stále častěji k vidění i u malých a středních podniků.", uvedl Pavel Hlavinka, viceprezident pro firemní zákazníky společnosti Vodafone.

Titulárním partnerem soutěží je letos podruhé Era. „Význam malých a středních podnikatelů v rámci podnikatelského prostředí v České republice neustále roste. Hledáme efektivní cesty k získání zpětné vazby od segmentu SME, abychom v Eře mohli tvořit produkty šité na míru právě těmto zákazníkům. Chceme být podnikatelům blíž, protože jedině tak pochopíme jejich potřeby a hodnoty, na jejichž základě můžeme společně vymyslet, jak podpořit a zjednodušit jejich podnikání," vysvětluje Lenka Machovcová, manažerka segmentu SME Poštovní spořitelny.

V loňském roce se do soutěží registrovalo celkem 5857 podnikatelských subjektů. Titul Živnostník roku 2011 získal David Vlk, který provozuje síť hudebních zkušeben. Ocenění Firma roku 2012 získala společnost Steinhauser, s.r.o. z Jihomoravského kraje.

***

Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2012 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2012 je Era. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou ČT24, ČRo 1 – Radiožurnál a skupina Media Bohemia. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmanky a hejtmani všech krajů ČR.

Titulem Patron českého podnikání oceňuje odborná veřejnost (zástupci svazů, asociací a komor a partneři soutěží Firma roku a Živnostník roku) jednotlivce, instituci či úřad, který nejvíce přispěje ke zlepšení podnikatelského prostředí v České republice. Vedle ankety Absurdita roku jde o další podpůrný projekt soutěží na podporu malého a středního podnikání o Ceny Hospodářských novin Vodafone Firma roku a Era Živnostník roku 2012, jejichž sedmý ročník právě dnes odstartoval.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3