INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_PK_RPotravinářská komora ČR začala provádět testy kvality výrobků na domácím trhu. Chce tak dát spotřebitelům možnost lépe se orientovat v pestré nabídce a podpořit potraviny vysoké jakosti. Tentokrát si kontroloři vzali na mušku čokolády a tvarohy.

Všech deset vybraných čokolád s vyšším a středním obsahem kakaa vyhovělo v analytických parametrech legislativním požadavkům. Senzoricky byly výrobky vyrovnané a shledány bez zjevných vad v technologiích. O něco lepší hodnocení získaly čokolády s vyšším obsahem kakaové sušiny.

Abolutorium dostaly výrobky Ritter Sport Fine Extra Dark Chocolate a Figaro Sladká vášeň 70 %. Na nejnižších příčkách se umístily čokolády na vaření Orion a Figaro.

U deseti zkoumaných odtučněných tvarohů nevyhověl jeden vzorek, který na obalu uváděl zavádějící údaje. Tvaroh Pilos deklaroval max. 10 % t.v.s., naměřeno bylo méně než 0,1 % tuku v sušině. Tvaroh měkký z Jaroměřické mlékárny obsahoval místo uváděné 22 procetní sušiny pouze 19,3 %. Nejvýše byl oceněn Jihočeský tvaroh odtučněný z Madety.

Jak uvedla Potravinářská komora ČR, senzoricky byly výrobky bez zjevných vad. Kvalita bílých tvarohů na českém trhu je dobrá a spotřebitelé nejsou při nákupu klamáni. „Při nákupu ochucených tvarohů by měl zákazník věnovat pozornost složení výrobku a hledat informace o konkrétním obsahu jednotlivých složek," uvedla na závěr Potravinářská komora ČR.

(kčr)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3