INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ivana Stenzlovaü 2Ivana StenzlováCestou z firmy, často pozdě večer, vyřizujeme nepřijaté hovory v mobilním telefonu. Řídíme čtyřnohého společníka a za volantem stále ještě pracujeme. Ještě než se pozdravíme s dětmi, manželem, babičkou, už zapínáme notebook, aby nám náhodou něco neuniklo, abychom dokončily, co mělo být hotovo už odpoledne. Nevnímáme příliš, jakými otázkami nás zahrnují naši nejbližší, protože už zase plánujeme, organizujeme, připravujeme se na zítřejší důležitá jednání, obchodní schůzky, porady. Často padáme únavou a ani nevíme, jak usínáme, někdy jak spíše neusínáme, jak se plíží syndrom vyhoření nebo vysoký krevní tlak. Co na tom, že jsme si dali báječná novoroční předsevzetí... Mnoho našich čtenářek, podnikatelek a manažerek je ve věku, kdy se přesto všechno čas od času zamýšlí nad stylem života i nad zdravotními komplikacemi, které jim věk a „tlak doby“ přinášejí. Hledají metody, jak si svoji kondici vylepšit, jak zvládat život v pohodě. Jedním z návodů nebo inspirací může být kniha, již koncem minulého roku vydalo nakladatelství Smart Press. Jmenuje se Šance pro ženu 40+ a napsala ji Mgr. Ivana Stenzlová, mikrobioložka a odbornice na výživu. Jí patřily i následující otázky:

Žena 40+ a řada potíží. Nepřeceňujeme toto období přeměny organizmu? Je svým způsobem opravdu tolik problematické?

Střední věk přináší do života každé ženy nerovnováhu ženských hormonů, která je výsledkem biologických změn přirozeně v těle probíhajících. Tato nerovnováha může a nemusí vést k nepříjemným klimakterickým projevům. Jde o naprosto individuální záležitost.

A nestačilo by rozebírat okolnosti změn až po padesátce?

Určitě nestačilo. Hormonální nerovnováha spojená s poklesem hladiny progesteronu začíná již kolem čtyřicátého roku života, kolem padesátého roku života výrazně klesá i hladina estrogenů a nerovnováha ženských hormonů pokračuje až do šedesátého pátého roku života, než hormony dosáhnou nové rovnováhy. Celé toto období hormonálních změn může trvat až dvacet let a souhrnně se nazývá klimakterium. Je složeno ze tří etap (premenopauza, perimenopauza a postmenopauza). Každá etapa s sebou přináší určité klimakterické projevy, jejichž intenzita je spojená s aktuální hladinou ženských hormonů v těle. Estrogeny jsou hormony, které ovlivňují funkci mozku, štítné žlázy, zdravé kosti, kontrolují průběh menstruačního cyklu, zodpovídají za metabolizmus tuků, rozhodují o stabilitě srdce. Je toho opravdu hodně, za co jsou estrogeny zodpovědné. V případě, když jejich hladina začne v období klimakteria klesat, automaticky přicházejí změny, které mohou ženy vnímat na své psychice i na svém těle.

ha m 1Čím si ženy zpravidla v této fázi života nejvíce škodí? Nevhodným stravováním? Stresem, pokud zastávají manažerské pozice nebo podnikají?

Právě ve středním věku ženám jejich nezdravý životní styl (nevhodné stravování, nedostatek odpočinku, přemíra stresu) nejvíce ubližuje, protože ještě více prohlubuje nerovnováhu, ve které se přirozeně nacházejí, a tudíž zvyšuje i míru klimakterických projevů.

Jsou však léta, kdy takové ženy opravdu neřeší nic jiného než kariéru a rodinu. Samy sebe zanedbávají a své já odsouvají až na konec žebříčku hodnot. Co v takových situacích doporučujete v souvislosti s mož­nými klimakterickými komplikacemi?

Co všechno doporučuji, to detailně popisuji ve své knize Šance pro ženu 40+. Je samozřejmě spousta možností, jak klimakterium zvládat. Já nabízím řešení pětielementovou kuchyní, která je postavená na principech tradiční čínské medicíny. Právě ta objasňuje období hormonální nerovnováhy žen jako období, kdy není v rovnováze jinová a jangová energie. V důsledku převahy jangové energie v těle dochází k zablokování plynulého proudění energie tělem, především v oblasti jater a ledvin. Výrazně slábne energie středu (zažívání). To vše jsou skutečnosti vedoucí ke klimakterickým potížím, se kterými se ale dá velmi dobře pracovat správně zvolenou výživou. Potraviny podle TCM nejsou jen souhrnem makro a mikroživin, mají také své termické a chuťové účinky a těch lze velmi dobře terapeuticky využít právě ke snížení klimakterických potíží přirozenou cestou. Jak správně uplatňovat principy pětielementové kuchyně, to vysvětluji ve jmenované knize.

Nestačily by třeba jen zdravé snídaně, méně kávy a párkrát týdně dvacetiminutová procházka?

Ano, možná bych přesněji doplnila, jaké snídaně a jaké pokrmy jsou pro ženy středního věku vhodné a proč. Právě ve středním věku mají ženy toho již hodně odžitého (péče o rodinu a domácnost, náročné zaměstnání), což s sebou logicky nese oslabení energie středu (sleziny a žaludku). Oslabené zažívání vede k tomu, že tělo neumí naplno vyrobit z konzumované stravy dostatek energie. Žena to vnímá únavou, vyčerpáním, chutěmi na sladké a přibíráním na váze. Když k náročnému životnímu tempu žena připojí ještě nadměrnou konzumaci syrové zeleniny, mléčných výrobků, suchých a chlebových pokrmů, výsledkem je ztráta energie středu a výrazné zpomalení metabolizmu. Což v praxi znamená, že přesto že strava je zdánlivě zdravá, začnou po ní ženy přibírat na váze. Tady nabízí TCM skvělá řešení v podobě vyvážených teplých obilných snídaní, teplých polévek nebo jídel z jedné pánve či jednoho hrnce. Tepelně upravené pokrmy z kvalitních průmyslově neupravených potravin s dostatkem bylinek a vhodného koření vracejí energii oslabenému zažívání, odstraňují energetické blokády v těle, ředí krev a tělní tekutiny a přispívají k celkové harmonizaci těla. Recepty na takovéto harmonizující pokrmy najdou ženy v mé knize.
Také nadměrná konzumace kávy není pro ženy středního věku vhodná. Káva sice patří mezi živinově velmi hodnotné potraviny, ale z hlediska termického účinku káva vysušuje, což může vést k ještě výraznějším klimakterickým projevům, jako je např. bušení srdce, poruchy spánku, ztráta elasticity kůže nebo zvýšené vypadávání vlasů. Vysoušecí účinek se zvyšuje, když kávu kombinuje žena s cigaretou.
A co se týče procházek, tak ty by měly být vedle výživy tou základní terapií pro každou ženu středního věku. Právě chůze nejlépe odblokovává stagnující energii v oblasti jater a vede k výraznému zlepšení klimakterických projevů spojených s návaly horka, pocením, podrážděnou psychikou, nespavostí. Doporučuji proto, aby se procházky staly nejlépe každodenním rituálem.

Obaülka Sîance pro zîenu 40Různá dietetická pracoviště používají ke zjištění zdravotního stavu klientů přístroje na měření viscerálního tuku, průchodnosti cév, množství svalové hmoty – dá se jim věřit? Určuje se také metabolický věk – co to vlastně znamená? Operujete s tímto termínem také?

Ne, já považuji např. měření těchto hodnot za zbytečné. Každá z nás vidíme, jestli se nám na břiše tuk hromadí. Z toho také logicky můžeme usoudit stav našich cév a stejně tak i množství své svaloviny na těle vidíme pouhým okem. Své vlastní tělo zná každá žena nejlépe, a nemyslím si, že určením přesných hodnot břišního (viscelárního) tuku a svalové hmoty se posouváme ke zdraví. Metabolický věk – tento výraz ve své praxi rovněž nepoužívám. Člověk, který je i ve středním věku plný životní energie, optimizmu a radosti ze života, je jednoduše stále mlád.

Začíná se diskutovat o přesnosti ukazatele BMI. Jak se na tuto veličinu díváte?

Ze začátku mé odborné praxe v oboru funkční výživy a zdraví byl BMI pro mě jakousi veličinou s určitou výpovědní hodnotou o klientovi. V průběhu přibývajících profesních zkušeností jsem stále více od jeho používaní upouštěla z důvodů, že správně nastavená a zdravá výživa přispívající k utužení celkového zdraví, štíhlosti a dobré kondice klienta, rozhodně není o číslech. A tedy i BMI pro mou práci ztratilo význam. Do stravovaní podle mého matematika prostě nepatří! Proto také neuznávám počítání kalorií. Kalorie nevypovídají ještě zdaleka nic o výživné hodnotě daného jídla. Právě ta je určující veličinou na cestě za zdravím.

Jste jedna z mála, která tvrdíte, že cvičením kila neshodíme, že nejvíce zmůžeme vhodným stravováním. Nebojíte se jiných názorů?

Ne, určitě nebojím. Názorů na výživu v kontextu s hubnutím je v současné době více než dost. A je potřeba, aby každý, kdo nějaký názor přináší, ho uměl před širokou veřejností obhájit. Jsem vystudovaná bioložka, a proto můj názor, že hubneme stravou, vyplývá z logiky toho, jak jídlo na naše tělo působí. Jestliže přijmeme důležitou a velmi zásadní informaci o tom, že především jídlo rozhoduje o činnosti metabolických hormonů, dostáváme se k podstatě celého tématu – váha. Jestliže naše jídlo nevede k rovnováze metabolických hormonů, tzn. jestli po jídle máme neustále zvýšenou hladinou ukládacího hormonu inzulínu v krvi, nemůžeme zhubnout, ani kdybychom dlouhé hodiny denně sportovaly. A to nehovořím o tom, že náročné sportovní aktivity stresují (zvyšují hladinu kortizolu v krvi) a vedou k živinovému vyčerpání těla. Daleko důležitější než sport je pravidelný přirozený pohyb, tedy chůze, běh, jízda na kole, jóga, tai-čchi a jiná protahovací a dechová cvičení. Takovýto pohyb pomáhá k udržení zdravého pohybového aparátu, je velikou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám a diabetu, osteoporóze a formuje postavu. Ale vždy mu musí předcházet živinově bohatý a správně sestavený talíř, což učím svým pravidlem pěstí, ve kterém vysvětluji, jak si sestavit své jídlo pro zdravou hormonální odezvu. Jen ta je základem nejen zdraví, ale i štíhlosti. Tomuto tématu jsem věnovala svou první knihu Dej tělu šanci a rozvádím ho i ve své druhé knize Šance pro ženu 40+.

Jakou roli přisuzujete v menopauze užívání kolagenu?

Rozhodně jeho užívání nebudu negovat, má ve stravě žen středního věku svá důležitá opodstatnění v rámci pohybového aparátu a zlepšení kvality kůže a pleti. Ale osobně se více přikláním k přirozeným formám a zdrojům. Například dlouho tažené hovězí vývary z morkových kostí obsahují dostatek kolagenu. Také strava s vysokým obsahem antioxidantů přispívá k jeho vyšší produkci v těle. Dokonce existují i stimulační cviky (např. obličejová jóga). Možností jak zvýšit produkci kolagenu v těle je jistě více. Jestliže dá někdo přednost užívání v podobě doplňku stravy, určitě nemám nic proti, jen volte tu nejvyšší možnou kvalitu, která bude pro tělo opravdovým přínosem.

Ve vaší nové knize jsem si přečetla, že v našem těle mohou právě v tomto období života ženy bodovat vitaminy K2 a D. Proč právě tyto dva?

Střední věk žen se často spojuje se zvýšeným rizikem osteoporozy a nádorových chorob. A právě tyto dva vitaminy sehrávají v prevenci těchto onemocnění velmi zásadní roli. Vitaminy K2 a D jsou rozpustné v tucích. Několik desetiletí propagovaná beztuková strava se podepsala právě na příjmu a využití těchto dvou veledůležitých vitaminů. Vitamin K2 je mimo jiné zodpovědný také za zabudování vápníku do kostí. To znamená, že jestliže v naší stravě chybí potraviny, které jsou zdrojem vitaminu K2 (vejce, máslo, tučné mléčné výrobky, kvašené potraviny), nadměrná konzumace potravin obsahujících vápník a vápníkové doplňky nás od osteoporozy nezachrání. Naopak, zvyšují riziko ledvinových kamenů a ukládání vápníku na stěnách cév. K tomu, aby se vápník stal součástí kosterního aparátu, potřebujeme nutně vitamin K2 a vita-min D, který zajištuje vstřebávání vápníku ze střeva do krve. Načerpat dostatečné množství vitaminů D ze stravy je téměř nemožné. Malé množství nalezneme v tresčích játrech, sardinkách, lososu, másle, sádle, slanině, játrech, žloutcích. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu je ale především sluneční záření, konkrétně UVB záření. Množství přijatého slunečního ho kul.jpgzáření závisí na více faktorech. Např. na úhlu dopadu slunečního paprsku na zem. V létě, kdy paprsky dopadají pod větším úhlem k povrchu země, obsahuje sluneční záření nejvíce UVB paprsků. Pro načerpání dostatečného množství vitaminu D doporučuji krátké slunění podle typu kůže, kolem poledne, nejlépe vleže. Slunečnímu svitu pro tvorbu vitaminu D brání oděv, make-up, opalovací krém s UVB filtrem i okamžitá koupel po slunění. Vitamin D v naší zeměpisné šířce nemůžeme čerpat od podzimu (října) do jara (dubna) s výjimkou opalování na horách. Proto je velmi důležité vytvořit si v létě dostatečné zásoby vitaminu D. Vědecké studie potvrzují, že vysoké dávky vitaminu D (kolem 5000 IU) sehrávají důležitou preventivní roli v obraně proti kardiovaskulárním a nádorovým chorobám. Více informací o vitaminu D3 a K2 najdete v mé knize pro ženy.

Každý věk má i své přednosti. Jaké právě tento?

I přes všechny negativní dopady hormonální nerovnováhy na naše zdraví může být střední věk jedním z nejkrásnějších období. Máme toho totiž spoustu za sebou, díky tomu se změnily i naše životní priority. Netoužíme již po vzdušných zám­cích, stojíme nohama pevně na zemi a k radosti nám stačí zdánlivé maličkosti. Ale především je to období, kdy konečně můžeme mít čas jen a jen pro sebe a díky tomu pracovat intenzivně na svém zdraví a dobré kondici. Chtěla bych popřát všem ženám středního věku, mezi které rovněž patřím, aby se měly rády a aby změny svého těla prožívaly s lehkostí, a především vědomím, že ví, jak na ně. A nezapomínejte, že spokojená duše plná radosti a štěstí je vedle jídelníčku základem úspěchu na vaší cestě za zdravím.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3