INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

031• VEX zvítězil v soutěži Red Dot Design Award: Product Design (dílčí kategorie Inovativní produkt)

• Kompaktní konstrukce nositelného průmyslového robota VEX využívá nejmodernější technologie a poskytuje pracovníkům na montážní lince praktickou oporu při vykonávání pracovních úkonů nad hlavou
• Hyundai Motor Group plánuje zavedení robotů VEX v montážních závodech na celém světě s cílem zvýšit produktivitu a současně i úroveň bezpečnosti práce

Nejnovější nositelný průmyslový robot VEX (Vest Exoskeleton) společnosti Hyundai Motor Group zvítězil v kategorii Produktový design (dílčí kategorie Inovativní produkt) prestižní mezinárodní designérské soutěže Red Dot Design Awards, která letos slaví 60. výročí.

Zařízení VEX bylo vyvinuto v souladu se zaměřením společnosti Hyundai Motor Group na zdraví a bezpečnost svých zaměstnanců v průmyslových provozech. Robot, přinášející do odvětví robotiky inovativní řešení, snižuje únavu a zabraňuje zraněním. Díky tomu si od poroty soutěže Red Dot Design Awards vysloužil uznání.
„Toto ocenění je potvrzením plodné spolupráce mezi robotickou laboratoří a designérským centrem Hyundai,“ řekl Dong Jin Hyun, vedoucí robotické laboratoře ve společnosti Hyundai Motor Group. „Naše laboratoř se v souladu s vizí značky Hyundai ‚Progress for Humanity‘ – ‚Pokrok pro lidstvo‘ – snaží být průkopníkem v oboru robotiky kombinováním různých technologií. Hyundai, podpořen úspěchem a uznáním pro zařízení VEX, bude i nadále vyvíjet originální produkty, které budou lidem zvyšovat kvalitu života.“

Kompaktní konstrukce bylo dosaženo s využitím nejmodernějších technologií, které eliminují potřebu akumulátoru. VEX se nosí jako batoh a s využitím polycentrické osy poskytuje maximální sílu 54 N, což je při hmotnosti zařízení pouhých 2,8 kg ohromující hodnota.
Robot VEX je určen především pro pracovníky na montážních linkách, kteří vykonávají jednotlivé pracovní úkony převážně nad hlavou. VEX se uplatní například při montáži dílů na spodní stranu vozidla. VEX si již získal srdce pracovníků, kteří toto zařízení používali v rámci pilotního programu v závodech společnosti Hyundai Motor Group v USA. Zaměstnanci hodnotili zařízení VEX velmi pozitivně, protože snižuje únavu paží a ramen a současně zvyšuje produktivitu a bezpečnost.
Společnost Hyundai Motor Group pracuje nejen na robotech VEX, ale také na dalším lehkém nositelném zařízení s označením CEX (Chairless Exoskeleton). Pracovníci vybavení zařízením CEX mohou snadno sedět i bez stoličky nebo židle. Společnost Hyundai Motor Group navíc představila také zařízení MEX (Medical Exoskeleton). Hyundai Motor Group plánuje, že na základě těchto nositelných robotů vyvine další roboty za účelem zvyšování produktivity a bezpečnosti práce. Další možností jejich využití je podpora rehabilitace pacientů po různých úrazech.

HMG uvažuje o zavedení robotů VEX v montážních závodech na celém světě. Komerční výrobu zajistí společnost Hyundai Rotem a očekávaná cena bude až o 30 procent nižší než u současných produktů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3