INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

air pollution 4944396 960 720V souvislosti s šířením nových mutací COVID-19 vzniká potřeba vyšší ochrany obyvatel minimálně na úrovni FFP2 respirátorů.

Firma Moldex doporučuje vládě vyvarovat se dalších restriktivních opatření ve vztahu k prodeji respirátorů na území České republiky, což by mohlo paradoxně vést naopak k poškození českých výrobců a omezení dostupnosti kvalitních respirátorů na trhu.

Firma Moldex/Metric v.o.s (dále jen Moldex) patří k výrobcům profesionálních produktů pro ochranu sluchu a dýchání včetně vysoce kvalitních a prémiových respirátorů, které používají nejen zdravotníci v první linii. Své výrobky vyváží do celé Evropské unie a oproti jiným tuzemským výrobcům není na prodeji respirátorů v České republice závislá. Přesto firma upozorňuje, že aktuální kroky vlády, která navrhuje zastropování cen těchto kvalitních respirátorů, může v konečném důsledku znamenat omezení dostupnosti respirátorů na českém trhu.

Vláda místo kvalitních českých respirátorů preferuje méně kvalitní z dovozu. Proč?

Ve svém závodě v Ústí nad Orlicí Moldex vyrábí kvalitní tvarované respirátory, které svou konstrukcí, filtračními schopnostmi a technologickou náročností výroby jsou nesrovnatelné s jednoduchými skládanými respirátory, které bohužel dlouhodobě upřednostňuje český stát. Tyto nekvalitní výrobky pochází z drtivé většiny z Číny.

„V průběhu první vlny jsme vyhověli prosbám ministerstva zdravotnictví a vlády a dodávali největší týdenní množství FFP3 respirátorů Moldex pro pracovníky v první linii. Dovoluji si tvrdit, že jsme pomohli uspět v efektivním potlačení první vlny pandemie a k nízkému procentu nakažených mezi zdravotníky. Od té doby jsme ale v žádné veřejné zakázce neuspěli. Důvodem bylo to, že všechny tyto tendry byly na pokyn ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva vnitra vypsány na méně kvalitní skládané a nedostatečně těsnící respirátory z Číny,“ vysvětluje Martin Trojan ze společnosti Moldex.

Tendry na respirátory?

I přes opakované proklamace o podpoře českých výrobců ve svých tendrech nepožadovalo ani ministerstvo vnitra ani ministerstvo průmyslu a obchodu nejkvalitnější respirátory. Konkrétně se jedná například o tendr ministerstva vnitra na „Respirátory FFP2“, kde ale v Příloze 01 a technické specifikaci byly požadovány pouze certifikáty KN95 a N95 (čínská a americká norma) a nikoliv FFP2 (evropská norma).

Podobně ministerstvo průmyslu a obchodu dalo pokyn Správě státních hmotných rezerv k nákupům respirátorů na úrovni čínských a amerických norem – preferovaly se tak dovozové výrobky s co nejnižší cenou. Kdyby již tyto tendry měli šanci vyhrát čeští výrobci, nebyl by dnes jistě problém pokrýt větší část potřeb široké veřejnosti mnohem kvalitnějšími českými respirátory.

Nevyrábí respirátory té nejvyšší jakosti a účinnosti

V průběhu první vlny zároveň ministerstvo financí zavedlo zastropování cen respirátorů na 175 korun pro respirátory vyrobené v České republice a 350 korun pro dovozové respirátory. Toto opatření je stále v platnosti, a nejen že znevýhodnilo české výrobce kvalitních respirátorů, ale zároveň zvýhodnilo v tomto segmentu méně kvalitní výrobky konkurence vyrobené v zahraničí.

„Toto opatření ministerstva financí, které je nesmyslně stále v platnosti, vedlo k tomu, že nejsme stále schopni prodávat respirátory vyšší řady AIR, včetně tvarovaných lékařských respirátorů se skládaným filtrem pro opakované použit,“ dodává Trojan.

Hrozí další diskriminace českých výrobců

Návrhy na zastropování cen respirátorů FFP2, a to na jakoukoli částku, povedou k další diskriminaci českých výrobců kvalitních tvarovaných respirátorů, a zvýhodnění nekvalitních dovozových. Tyto dovozové skládané respirátory jsou možná opatřeny filtračním materiálem odpovídající skupiny, ale v oblasti kolem nosu a brady dostatečně netěsní. Potvrzují to výsledky testů nezávislých laboratoří. Typickým důkazem netěsnícího respirátoru při každodenním nošení jsou zamlžené brýle.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3