INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chrome nxRgi9Rl2iJak vypadají nejmodernější kancelářské budovy a kam směřují hlavní trendy? Ekologie a moderních technologií jsou a budou plné. Navíc stále větší roli hrají veřejné prostory, které vytvářejí.

Nejmodernějším kancelářským budovám vládne trend ekologie a smart řešení. Mají zelené střechy i fasády a chytrá řešení pomáhají s topením, klimatizací a co nejefektivnějším využíváním zdrojů. Jsou více soběstačné a šetří energie. O takové budovy je zájem a zaměstnavatelé i zaměstnanci je oceňují. „Kombinací chytrých a zelených budov vznikají efektivně fungující kancelářské i průmyslové celky. Výsledkem takto promyšlených budov jsou udržitelné pracovní prostory vyladěné do posledního detailu, čímž nabízejí uživatelům obrovskou škálu výhod,“ řekl Michal Novák ze společnosti Profesia.cz.

Příkladem inspirativní kombinace smart a green přístupu je třeba kancelářská budova AFI Karlín Butterfly. Byla navržena jako inteligentní budova s jasným ekologickým cílem nízké energetické náročnosti a snahou poskytovat vysoký vizuální a fyzický komfort svým uživatelům a návštěvníkům. Dynamiku AFI Karlín Butterfly podporují její fasády, jež proměňují stavbu v živý organizmus, který roste a mění se v čase. Zároveň budovu izolují a produkují do okolí kyslík. Vertikální zelené zahrady také vylepšují akustické podmínky v okolí. Technicky je fasáda tvořena několikavrstvým závěsným stěnovým systémem složeným z vysoce kvalitního trojitého zasklení s pokovenou vrstvou, vnějších elektricky ovládaných textilních žaluzií, kovových izolovaných panelů a více než 40 000 živých rostlin s automatickým zavlažováním. Smart technologie jsou také využívány v energetickém managementu k systematicky efektivnímu nakládání s energiemi. „Vše začíná již od prvního návrhu a kombinace vhodně zvolené orientace budov. Ta spolu s využitím nejmodernějších technologií pomáhá energeticky šetrnému udržování optimální teploty, tedy topení a klimatizace, a zároveň přísunu čerstvého vzduchu. To pak zajistí kvalitnější a zdravější prostředí uvnitř budov,“ uvedl Ondřej Mareček z SSI Group.

V moderních kancelářských budovách lze chytře řešit také správu prostor a úklid. Tyto úkony pak neprobíhají podle předem daného rozpisu, ale mohou být automatizovány na základě aktuálního počasí, počtu pracovníků a návštěvníků. V kuchyňce, na chodbách či v zasedací místnosti, kde se lidé často střídají, je tak intenzita úklidu jiná než v kanceláři, kde zaměstnanci aktuálně pracují na home office či jsou na dovolené. A pokud prší, jsou pracovníci úklidu častěji nasměrováni do vstupních prostor. „V současné době se také pracuje na řešení, které bude umět propojovat veškeré procesy spojené s úklidem do jedné platformy – cílem je v jednom funkčním systému kombinovat pracovníky úklidu, autonomní stroje, inteligentní plánování a využití dat,“ vysvětlil Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Vidíme již v praxi, jak vznik nových kancelářských budov pomáhá rozvoji lokality. Restaurace, bistra, obchody a odpočinkové prostory neslouží jen zaměstnancům, ale vytvářejí společný prostor dané lokality. „Ještě před pěti či deseti lety končil veřejný prostor dveřmi budovy. Dnes se firmy stále více snaží kvůli svým zaměstnancům i celé komunitě propojovat prostor pro práci, setkávání a odpočinek. Vše se tak přirozeně kloubí v jeden celek, který přináší větší užitnou hodnotu i širšímu okolí kancelářských budov,“ podotkl Ondřej Mareček.
Budova Butterly Karlín přináší také příklad veřejného prostoru, který propojuje kancelářskou budovu s okolním světem. Je obklopená čtyřmi tematickými zahradami: sever (zima), jih (léto), východ (jaro) a západ (podzim). Ty jsou veřejně přístupné a lákají k sobě návštěvníky a iniciují dialog mezi budovou, čtvrtí a lidmi žijícími a pracujícími v sousedství.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3