INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Luděk Lhotka jednatel společnosti EfaflexLuděk LhotkaNení firmy, kde by nepřemýšleli nad tím, jak ušetřit za energie. Ať je to výrobce uzenin, nebo to jsou lázně, hotel, či pronajímatel kancelářských prostor. Komfort, který nás provázel doma i v práci, se stává vrtkavým faktorem naší životní úrovně a možností. Ceny energií rekordně rostou, nejvíce za posledních 30 let. Například cena silové elektřiny pro průmyslová odvětví se podle Indexu cen průmyslových výrobců podle Českého statistického úřadu v prvním pololetí roku 2022 v Česku průměrně meziměsíčně zvýšila o 11,1 %. Zatímco v roce 2021 se ceny silové elektřiny pro průmysl zvedly průměrně o 34,1 % oproti roku 2015, v prvním pololetí roku 2022 je to již 186,8 %. Rostoucí náklady na energie nutí firmy hledat úspory tak, aby nebyla omezena výroba ani bezpečné pracovní prostředí pro zaměstnance. Jedním z efektivních, a hlavně rychlých řešení, která výrazně sníží platby za energii, je instalace nových rychloběžných vrat místo často používaných sekčních vrat. Ta vyrábí firma EFAFLEX-CZ s.r.o. Jejího ředitele Luďka Lhotky jsem se zeptala:

Po období hojnosti se opět otevřela diskuze o úsporách energií ve firmách i domácnostech. Hledají se nová řešení, zkoumá se efektivnost toho či onoho opatření. I vaše firma má co nabídnout...

Ano, EFAFLEX má co nabídnout firmám, které chtějí snižovat náklady a šetřit energie. Na poli úspor energií dokážeme zájemcům poskytnout rychlé a efektivní řešení, které jim energie může začít šetřit již od aktuální topné sezóny. Jednou z nejrychlejších cest k úsporám je instalace rychloběžných vrat EFAFLEX. Ta mají výrazně vyšší rychlost otevírání než ta sekční. Vysoká rychlost otevírání a zavírání brání úniku tepla mezi prostory nebo ven z budovy a významně přispívá k úspoře energie.
Faktem, pro někoho možná překvapivým, je, že rychlost otevírání a zavírání vrat ovlivňuje klima v halách, a především platby za energie víc, než jsou si lidé ochotni připustit. Rychlost vrat je totiž ještě důležitější než jejich izolace. Ale samozřejmě i ta hraje svoji roli a naše vrata vyrábíme i v zateplené variantě. Kdo se chce dozvědět víc nebo se jen pozeptat, co a jak je potřeba udělat, tomu poskytneme i bezplatné poradenství. Stačí se nám ozvat.

Jsou skutečně rychloběžná vrata tak velkým pomocníkem?

Rychloběžná vrata jsou opravdu velkým pomocníkem, a to nejen v oblasti úspor energie. Vrata EFAFLEX jsou nejrychlejší na světě, jsou bezpečná, spolehlivá a mají dlouhou výdrž. Hodí se do všech provozů, včetně těch speciálních, jako jsou třeba mrazírny, potravinářské nebo farmaceutické, robotické i jiné provozy. Vrata jsou konstruována na vysoké zatížení v řádu stovek tisíc otevíracích cyklů ročně, a díky tomu mají dlouhou životnost. Tím se výrazně liší od sekčních vrat, která se do provozů s vysokým zatížením moc nehodí, protože nemají takovou „výdrž“ při každodenním provozu a ani životnost v dlouhodobějším horizontu.

Nakolik ovlivní konečný výsledek správná manipulace s nimi? Tedy lidský faktor, obsluha?

Obsluha vrat je opravdu jednoduchá a lidský faktor při jejich fungování nehraje žádnou zásadní roli. Otevírání může být ruční nebo bezdotykové, v provozech s vysokým počtem logistických operací je pak vhodná instalace indukční smyčky, která se stará o zajištění plynulosti a bezpečnosti provozu v okolí vrat. Ta je zapuštěná do země před i za vraty a je skvělým pomocníkem v provozech s vysokým zatížením. Díky indukční smyčce se vrata otevírají jen tehdy, pokud je v jejich bezprostřední blízkosti manipulační technika. Ale máme i další doplňky, které pomáhají při plynulosti a bezpečnosti provozu, jako je třeba laserový skener, který monitoruje celou oblast před vraty.

stratos foto c tomas maly MG 4195 HDRCo by měl zájemce o tuto techniku udělat nejdříve, než se rozhodne využít vašeho sortimentu?

Vyrábíme rychloběžná vrata pro všechny typy průmyslu, včetně těch speciálních, už půlstoletí. Takže jakémukoli zájemci o naše vrata stačí zavolat nebo napsat a my se postaráme o vše potřebné. Naše vrata kromě rychlosti, spolehlivosti a bezpečnosti mají také řadu certifikací, takže dokážeme připravit nabídku opravdu pro každého, ať už se při podnikání věnuje čemukoli. Každá naše vrata jsou zakázková výroba na míru, takže zákazník dostane přesně to, co potřebuje. Součástí naší nabídky instalace nových vrat je i případná demontáž těch starých, která už dosloužila.

Umíte nainstalovat menšímu zájemci i jedna jediná taková vrata? Třeba do chladírenského skladu malé čokoládovně?

Vrata EFAFLEX najdete po celém světě a mezi zákazníky patří jak nadnárodní společnosti s desítkami nebo i stovkami instalací, tak i střední nebo malé rodinné firmy třeba s jedněmi vraty. Jak už jsem zmiňoval, každá vyrobená vrata jsou originál, takže ani „jednokusové“ instalace nejsou výjimkou. Zajímavý příklad je třeba rodinné vinařství Malý vinař z Velkých Bílovic, kde jsou naše vrata instalována ve speciální designové úpravě, a skvěle tak zapadají do konceptu vinařství, kde dbají nejen na vysokou kvalitu vína, ale i na design výrobků a interiérů. Takže odpověď je ano, umíme to, co klient potřebuje, i když jde o jedna vrata do specifického provozu.

Stíháte zatím vyřizovat objednávky? Nebo jste na tom podobně jako třeba producenti tepelných čerpadel či solárních panelů?

Je pravdou, že se poptávka po rychloběžných vratech v době rostoucích cen energií neustále zvyšuje. Ale ano, zatím stíháme vyrábět. Pokud má někdo o naše vrata zájem, může je mít již na tuto zimu nainstalované. Ale doporučil bych na nic nečekat. Minimálně bych si sjednal bezplatnou konzultaci s našimi odborníky, kteří mohou poradit a nabídnout konkrétní řešení. Jak se potom zájemce rozhodne, je na něm. Konzultací se k ničemu nezavazuje.

Jste lídrem v oboru rychloběžných vrat, váš závod se nachází v Olší u Tábora. Jak se právě sem dostala značka EFAFLEX?

Firma EFAFLEX se od samého začátku zaměřila na vývoj a výrobu rychloběžných průmyslových vrat. Spirálové navíjení byl nápad našich inženýrů před půlstoletím a pro celý segment průmyslových vrat udělal obrovský posun v rychlosti otevírání. Unikátní řešení při navíjení spirály přineslo také delší životnost i při zvýšené četnosti otevírání. Nejsme jediní výrobci, ale jsme snad jediní, kteří se zaměřují pouze na tento segment. Původně byl hlavní výrobní závod v Německu, ale postupem času se nám díky šikovnosti a pracovitosti českých lidí a nižším výrobním nákladům podařilo přesunout výrobu do Čech.

Která destinace je největším odběratelem? A kam byste ještě rádi zamířili?

Nedá se hovořit o jedné destinaci, vrata EFAFLEX opravdu najdete na celém světě a skladba zákazníků je pestrá. Vyrábíme vrata pro robotické provozy, potravinářské a farmaceutické firmy, chladírny i mrazírny, vrata pro výbušná prostředí, parkovací domy... Velkými odběrateli jsou automobilky, farmaceutické i potravinářské společnosti. Takže spíše než o nová teritoria nám jde o zákazníky, kteří místo rychloběžných vrat upřednostňují sekční vrata. Ta na první pohled vypadají lákavě, protože jsou při nákupu levnější, ale pokud sečtete všechny náklady v dlouhodobějším horizontu, tak jasným vítězem jsou i z ekonomického hlediska právě vrata rychloběžná.

janackovo nŘíká se, že zloději jsou vždy o krok napřed. Ale vaše vrata jsou chráněna poměrně důmyslně...

Bezpečnost našich vrat je jedním z jejich nejdůležitějších benefitů. Takže i v tomto směru máme zákazníkům co nabídnout, protože naše vrata mají kromě jiného právě i bezpečnostní certifikace. Po stanovenou dobu vydrží nápor různého nářadí, stejně jako akumulátorových vrtaček a rázových nástrojů, jako je třeba kladivo. Dobrým příkladem jsou vrata EFA-SST-L Secure, která odolají i pokusu o vloupání a jsou certifikována do třídy odolnosti WK4 (RC4) podle DIN V ENV 1627. Tato vrata využijete v budovách či prostorách, ve kterých se skladují cenné předměty, kvalitní materiály nebo drahé přístroje. Rádi našim zákazníkům nabídneme funkční řešení právě i v oblasti bezpečnosti.

Jak vy sami ve firmě šetříte energií? Co nejvíce pomáhá?

Nejvyšších úspor dosahujeme používáním našich rychloběžných vrat ve výrobních halách. Jak jsem již říkal, naše vrata díky vysoké rychlosti otevírání a zavírání i tepelné izolaci dokážou zabránit velkým únikům tepla z hal, a tím snížit náklady na vytápění. Další oblastí úspor je důsledné využívání LED osvětlení ve výrobních, skladových, kancelářských i venkovních prostorech. Neustále modernizujeme náš strojový park a s novými stroji přichází i výkonnější technologie, které jsou úspornější.

Myslíte si, že se někdy povede spoutat blesky, akumulovat a využívat obrovské množství energie pro běžnou spotřebu lidstva?

Průmysl jako takový potřebuje spolehlivý zdroj energie, to zmiňovaný způsob v současné době není. Myslím, že cestou jsou obnovitelné zdroje energie, nové technologie, a především úspory. Nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebujeme.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3