INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

úvodníKdo z nás si rád nehraje? Kdo nechce poznat něco unikátního, nač bude celý život vzpomínat? Kdo by si nepřál ocitnout se opět v dětském věku, kdy je takřka vše dovoleno? V pražském Království železnic vám toto vše nabídnou.

Ocitnete se ve světě, kde poznáte spousty nového, kde se můžete nejen pobavit, ale i něčemu přiučit. Je to taková povznášející škola hrou, kde se neznámkuje, ale buď přihlíží, nebo tvoří. Zabaví se tu doslova celá rodina, ale je čím zaujmout i hosty firemního setkání. A představte si, že projekt s tímto dobrodružným názvem se zrodil v hlavě osmiletého chlapce... Více již Matěj Horn, statutární ředitel Ústavu modelů a vzdělávání, z. ú., který Království železnic provozuje a dává mu stále obdivuhodnější rozměr.

Vzpomenete si, kdy jste jel poprvé vlakem?

Určitě dříve, než jsem si to dokázal uvědomit, neboť jsme tehdy neměli auto. Vnímat vlaky a jízdu v nich jsem měl rád od malička, tedy odhadnu tak ve třech letech.

A kudy vedla vaše cesta do Království železnic? Jak vznikl tento projekt?

maléKZEL AâÜstAâş n L hlavnAâş nAâídraAŐżAâşNápad na obří modelové kolejiště jsem dostal už zhruba v osmi letech. Byl to důsledek skutečnosti, že vláčky jsme si s mým tátou stavěli doma každou neděli, nicméně je bylo každý večer potřeba složit zpět do krabic. Tehdy mě napadlo, že až vyrostu, chtěl bych mít největší modelové kolejiště, které by se nemuselo nikam uklízet. Tato myšlenka mě držela docela dlouho, ale pak přišlo období studia a zvítězily informační technologie.
Sen šel tedy na nějakou dobu k ledu. Vrátil jsem se k němu až po 25 letech a v roce 2008 začal dávat dohromady tým lidí, který by se mohl podílet na realizaci. Velká část z nich je u projektu dodnes.

Prezentujete ho jako centrum zábavy pro celou rodinu. Chápou ho takto i návštěv­níci?

Věřím, že ano. V Království si přijde na své opravdu každý. Portfolio atrakcí je tak široké, že zaujme návštěvníky od těch úplně nejmenších až po dospělé. Z naší zkušenosti je patrné, že rodiny tráví návštěvou Království železnic v průměru dvě až tři hodiny času, což dle mého vypovídá o tom, že je na co koukat, ale také si zájemci mohou spoustu věcí vyzkoušet.

Velký úspěch u větších dětí mají funkční simulátory dopravních prostředků, u menších to jsou herní koutky nebo dřevěné vláčky
Woody a dospělí si zase rádi prohlédnou propracovaný model kolejiště.

Nabízíte také kroužky, které rozvíjejí myšlení dětí, ale vlastně celým pojetím expozice napomáháte tomu, aby se mladá generace něčemu naučila, aby přemýšlela. Zvlášť v dnešní konzumní době to je víc než záslužné...

Ano, modelová kolejiště se snažíme využívat jako edukační pomůcku. I když jde o zjednodušený model České republiky ve zmenšeném měřítku, tak v něm stále můžete najít spoustu reálných staveb, jako jsou například hrady a zámky nebo nejrůznější komerční i nekomerční objekty a stavby.

Další vzdělávací formou jsou pak pracovní listy a zážitkové mapy propojené s příběhy a scénkami v kolejišti. Navíc nově máme tyto věci již kompletně v digitální podobě, a to v naší aplikaci Království železnic, která je dostupná jak pro iPhone, tak zařízení se systémem Android. Stačí mít tedy u sebe chytrý telefon a můžete se pustit do vyplňování, a rozšířit si tak zážitek v Království. V aplikaci navíc za vyplněné zážitkové mapy a pracovní listy získáváte body, které můžete vyměnit za hodnotné ceny na naší pokladně nebo v bistru.KZEL projekce na T3 pohled zvenAłŹAâş

Co se týká kroužků jako takových, tak ty jsou u nás tento rok novinkou. V digitální době se snažíme, aby děti kromě telefonů a tabletů používaly svoje ruce a hlavu i trochu jinak. V současné době nabízíme čtyři zájmové kroužky, které jsou určené jak pro kluky, tak děvčata. V nabídce máme nyní dětskou řemeslnou dílnu, kde tvoříme rukama z různých materiálů. Dalším kroužkem jsou dopravní detektivové. Tento kroužek se zaměřuje na cestování nejen po Praze, ale také na bezpečný pohyb ve městě.

Dále to jsou další dva kroužky, na kterých spolupracujeme s našimi partnery. Prvním z nich je kroužek robotiky a mechaniky ve spolupráci se stavebnicí Merkur a dále pak jazykové kurzy, které děláme v kooperaci s jazykovou školou Rolino.

Určitě máte i nějaký program pro firmy, které si vaše prostory mohou pronajmout. Co můžete nabídnout?

K pronájmu nabízíme konferenční místnost, kterou jsme schopni upravit dle přání pronajímatele. Dále můžeme zajistit cateringové služby nebo doprovodný program ve formě vir­tuální reality a spoustu dalšího. Na okraj ještě možná stojí za zmínku, že naše prostory nepronajímáme pouze firmám. V Království železnic jsme schopni zajistit třeba i narozeninové oslavy, včetně občerstvení, komentované prohlídky a dalšího doprovodného programu.

Pořádají se u vás třeba i předvánoční setkání?

Jako projekt určený pro rodiny s dětmi nejsme sice cílem standardních předvánočních setkání firem, ale pokud firmy pořádají oslavu ne­jen pro své pracovníky, ale i jejich rodiny, pak jsme i na toto přizpůsobeni. Hojně je to využíváno třeba v období Mikuláše. Letos si naše prostory zarezervoval na toto období pro své pracovníky například Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Lze si při návštěvě zakoupit některé hračky?

VelkAâę kolejiAŐítAłŤ noc 2Samozřejmě. Při vstupu do expozice můžete narazit na náš obchůdek s hračkami, stavebnicemi, upomínkovými předměty a spoustou dalšího. Nabídka
je opravdu široká jak pro kluky, tak děvčata.

Oč byl letos z pohledu široké veřejnosti největší zájem? A hrají si tatínci raději než jejich potomci?

Celkově největším lákadlem jsou funkční simulátory dopravních prostředků. Aktuálně máme v expozici tramvaj T3, motorák řady 810, autobus Karosa, plně funkční kokpit pražského metra nebo legendární Bobinu. A ano, tyto atrakce zajímají kromě dětí i jejich tatínky!

Co je u vás opravdu unikátní?

Určitě je to velikost modelového kolejiště, které je nyní se svojí rozlohou druhé největší na světě. Dále také již zmiňované simulátory dopravních prostředků. Ty bylo obtížné nejen získat, ale vzhledem k tomu, že se expozice nachází v podzemních patrech, tak také rozmontovat do posledního šroubku, upravit je pro naše účely, a následně je zase uvést do původního stavu. Unikátních expozic, ať už rozměrem, nebo zvoleným obsahem, máme však celou řadu. V podstatě každá část je něčím ojedinělá. Svědčí o tom i dva rekordy, které máme zapsané v České knize rekordů.

Budete podnikatelský koncept rozši­řovat? Jakým směrem?

Co se týká simulátorů, tak zde jsme již zkompletovali všechny druhy dopravy. Aktuální stav modelového kolejiště nyní dosahuje 574 m2 (plánujeme 1040 m2), zpracován je Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Karlovarský, Středočeský kraj a Praha. Další kraje jsou ve výstavbě. V dohledné době budeme realizovat kraj Pardubický a Královéhradecký.

Zároveň pořád hledáme cesty, jak expozici rozvíjet, a to i přidáváním dalších příběhů. V podstatě každý měsíc máme v expozici nějakou novinku.
Vedle rozvoje pražské expozice se naše aktivity rozšířily od roku 2020 do Vídně do Prateru, kde jsme zřídili obdobnou expozici jako v našem hlavním městě, tedy zde máme další prostor pro rozvoj a využití našich zkušeností.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3