INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logoeonTéměř 2000 MWh odebrané energie na více než 520 dobíjecích bodech zaznamenala veřejná dobíjecí síť E.ON Drive v ČR v uplynulém roce. Řidiči tak odebrali o 65 % více energie než v roce 2022 a počet veřejných dobíjecích bodů se zvýšil meziročně o 43 %.

Rostl počet ultrarychlých dobíjecích bodů, kterých v síti E.ON Drive přibylo loni 23, a řidiči navíc mohli využít i dvě dobíječky o výkonech 400 kW – nejvýkonnější stanice v Česku.

„Máme za sebou rekordní rok, co se týče výstavby dobíjecích stanic. Jen v uplynulém roce se nám podařilo vybudovat 176 dobíjecích bodů, což bylo nejvíce v historii. Vedle toho jsme modernizovali řadu našich dřívějších lokalit a osadili je výkonnějšími dobíječkami, včetně dvou těch nejvýkonnějších. Rostoucí veřejná dobíjecí infrastruktura ruku v ruce s rostoucím počtem elektromobilů na našich silnicích se pak samozřejmě odráží také na vyšší spotřebě a využití našich dobíječek,“ vysvětlil Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která má v rámci E.ONu výstavbu a správu veřejné sítě na starost. A dodal ještě jednu zajímavou statistiku o tom, že vozy, které na stanicích E.ON Drive dobíjely nejčastěji, byly Škoda Enyaq, VW ID.4 a KIA eNiro.

Celkem řidiči v dobíjecí síti E.ON Drive provedli v uplynulém roce téměř 90 000 dobití. Nejčastějšími způsoby bylo použití RFID čipů nebo karet vydaných poskytovateli. Ty použili uživatelé v 86 % případů. Přes aplikaci dobíjeli řidiči v 8,6 % případů a jednorázový způsob dobíjení přes platební bránu nebo kartu byl využit v 5,4 % případů. Z pohledu počtu dobití byla nejvytíženější lokalitou dvojice 50kW dobíjecích stanic u hypermarketu Globus v Praze-Zličíně. Tam řidiči dobíjeli ve více než 4100 případech. Následovaly pak Vystrkov u Humpolce s Rozvadovem, kde se dobíjelo na obou místech více než 3200krát.

Co se týče objemu odebrané energie, dominují v síti E.ON Drive v Česku dobíjecí huby s ultrarychlými dobíječkami u páteřních tahů – Rozvadov, Vystrkov a Sulejovice u Lovosic. Vůbec nejvíce energie dobili řidiči v Rozvadově, kde využívají dvě dobíječky s výkony 175 kW a 150 kW, a odebrali více než 112 MWh elektrické energie. Na druhém místě je pak lokalita Vystrkova u Humpolce se zhruba 102 MWh odebrané elektrické energie a třetí pak Sulejovice u Lovosic, kde řidiči dobili přes 90 MWh elektrické energie.

Zajímavostí je i využití jedné AC dobíjecí stanice s výkonem 22 kW u supermarketu Terno v Českých Budějovicích, která se s ročním odběrem přes 42,2 kWh umístila na 9. místě mezi všemi lokalitami sítě E.ON Drive v Česku podle objemu odebrané energie.

„Dlouhodobě byl naší nevytíženější lokalitou Vystrkov u Humpolce, ale na spotřebě energie se tam podepsalo částečné omezení provozu na přelomu léta a podzimu, kdy jsme tuto lokalitu kompletně modernizovali a předělali na ultrarychlý dobíjecí hub se čtyřmi stojany o celkovém instalovaném výkonu 1050 kW a možností dobíjení na stanicích s výkony 400 kW, 300 kW a dvakrát 175 kW až pro šest automobilů najednou,“ popsal Martin Klíma. „I v tomto roce pak máme v plánu dál rozšiřovat a modernizovat naši dobíjecí síť a zařazovat do ní především stanice s vyššími výkony. Vedle nově budovaných lokalit se tak na vylepšení mohou těšit naši zákazníci i u těch stávajících. Ještě více se chceme v tomto roce zaměřit také na kvalitu dobíjecích míst. Zlepšit například přístupnost stanic, instalovat více platebních terminálů a další prvky,“ doplnil Martin Klíma.

Letos se mohou řidiči těšit na výstavbu ultrarychlých dobíjecích stanic především podél hlavních dopravních tepen. Na jaře by měly začít stavební práce v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Brně, Praze, Olomouci. Další místa budou následovat v průběhu roku. Ve všech lokalitách budou instalovány stanice o výkonech 300 kW a více s možností platby pomocí platebního terminálu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3