INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Web TomekAž teprve z odpovědí Markéty Tomek jsem poznala, jak sofistikovaná a náročná je výroba dětských plen nebo hygienických kalhotek. Produkt koupíte, použijete a vyhodíte, víc neřešíte. Ale...

Aby to bylo pro miminka plně komfortní a zdravotně nezávadné, pro planetu udržitelné a pro kupujícího atraktivní, musí výroba splňovat mnoho požadavků, o nichž zákazník nemá ani tušení. To vše lze zahrnout do pojmu kvalita. Co všechno obnáší, to nám vysvětlila Markéta Tomek, která má kvalitu v Dryloock Technologies s.r.o. v Hrádku nad Nisou na starost. Za příkladnou péči a obdivuhodné výsledky získala tato společnost od České společnosti pro jakost nejvyšší možné ocenění Ambasador kvality ČR za rok 2023:

Ocenění Ambasador kvality nepřišlo jen tak. Co musela vaše firma splnit, aby na ně dosáhla?

Myšlenka ucházet se o prestižní ocenění Ambasador kvality České republiky, udílené Českou společností pro jakost se zrodila v mé hlavě v průběhu kvartálního management review. Top management firmy připravoval podklady pro roční hodnocení systémů managementu. Na stole leželo 60 stran pozitivních informací, na stěnách desítka Certifikátů (ISO 9001, ISO 14001, ISO 13485, IFS HPC, BRCGS CP, PEFC, FSC, ISCC+, Sedex SMETA, OEKO-TEXSTeP, CO2 Neutral Company). Sumarizace toho, kdo jsme, jaké jsou naše hodnoty, vize, mise, cíle a výsledky. A tak jsme vyplnili přihlášku.

production areaCo musí splnit největší plenková továrna v Evropě stojící v Hrádku nad Nisou, která během deseti let vyrostla z 11 zaměstnanců na 1200 a z nuly vyrobených plen na více než 11 miliónů kusů plen za den, s tržbami přes milión eur ročně, zaměřená na kvalitu, bezpečnost a udržitelnost výrobků a šetrným přístupem k životnímu prostředí a společenskou odpovědností, aby získala ocenění Ambasador kvality ČR 2023? Představili jsme společnost Drylock Technolo­gies hodnoticí komisi, provedli ji firmou a ukázali, že děláme to, co prezentujeme.

A bylo to obtížné? Prokázat, že kvalita je u vás na prvním místě?

Upřímně řečeno, nebylo. Vše, co děláme, a jak to děláme, ukazuje na fakt, že kvalita je pro nás klíčová. A nejen kvalita.

Co všechno se k managementu kvality u vás váže?

Drylock Technologies je společnost orientovaná na spotřebitele, zákazníky, vlastníky, zaměstnance a další zainteresované strany, která rozumí jejich požadavkům a plně je respektuje, čímž vytváří udržitelný růst a upevňuje svoji pozici na trhu. Záměrem společnosti je vyrábět a přinášet na trh hygienických potřeb vrcholně inovativní, atraktivní a bezpečné produkty, vyráběné v souladu s legislativou a požadavky zákazníků s maximálním důrazem na šetrnost vůči životnímu prostředí ve všech výrobních procesech a ostatních podpůrných činnostech.

Vyjma systémových certifikací disponujeme i řadou produktových certifikací, například EU Ecolabel, SWAN, OEKOTEX100, Made in Green, Blauer Engel, Astma-Allergi, Allergy Certified, Dermatest, Cruelty Free and Vegan.

Testování produktů probíhá nejen v našich laboratořích, kde ověřujeme kvalitu produktů v souladu s mezinárodními normami HYTEC, SGS Courtray a EDANA, ale také v externích akreditovaných laboratořích.

Zákazníci vnímají kvalitu trochu jinak než výrobci – chtějí perfektní zboží, které naplňuje jejich očekávání. Jak k hodnotám firma dospěla, to je celkem nezajímá. Podle čeho vy sama posuzujete to, co dáte do nákupního vozíku?

compostable diaper projectV kvalitě se pohybuji více než 20 let, a to mě skutečně hodně ovlivňuje v rozhodování, co do nákupního vozíku vložím. V dnešní době obecně zákazníci řeší otázku poměru kvalita/cena. S vyšší cenou automaticky očekáváme vyšší kvalitu. I já patřím mezi tyto zákazníky. U potravin preferuji regio­nální produkty, maso nakupuji v řeznictví, pro pečivo si zajdu do malé pekárny. Výhodou bydlení na vesnici je to, že máme zahradu, tudíž vlastní ovoce, zeleninu, vajíčka, takže biopotraviny v obchodech nevyhledávám, mám vlastní.

Co se týče zboží běžné denní potřeby, kupuji vyzkoušené kvalitní produkty, ke kterým se vracím. Jak se tomu říká? Zákazník typu král. Osobně mám velkou radost, že naše výrobky, které dodáváme prakticky do všech řetězců, mají rovněž své „spokojené krále“.

Prosazovat kvalitu do praxe je na jedné straně už samozřejmost, na straně druhé pořád poměrně složitý proces. Vás ale pohltil a máte z kvality téměř koníčka. Čemu vás to naučilo?

Ano, souhlasím, kvalita je pro mě koníček a nikdy nekončící výzva ke zlepšování. Spíše než prosazovat kvalitu bych to nazvala potřebou prezentovat a vysvětlovat přínos kvality všem kolegům zaměstnancům. Vždy platilo a platit bude, že kvalita rovná se spokojený zákazník. My začínáme u spokojeného zaměstnance. Spokojený zaměstnanec odvádí kvalitně svoji práci, kvalitně odvedená práce přináší kvalitní produkt, kvalitní produkt přináší spokojenost zákazníka. Jednoduchá matematika. Již počtvrté jsme se stali Zaměstnavatelem regionu do 5000 zaměstnanců.

DL company view 23Vývoj a výroba prostředků pro intimní hy­gienu člověka se zdá zdánlivě jednoduchá, leckdo by řekl, že se na tom nedá nic zkazit. Přesto se zájem o kvalitu prolíná vším, čím se zabýváte. Jak to celé funguje?

Návrh a vývoj je pro naši společnost klíčovým procesem. V této fázi se zaměřujeme na kompletní životní cyklus výrobku. Inovace jsou součástí DNA naší společnosti. To je náš nevyčerpatelný zdroj inspirace pro inovace a neustálé zlepšování našich produktů. Prvotní impulz zadává naše centrála v Belgii, na inovacích spolupracujeme s našimi dodavateli surovin a akreditovanými laboratořemi. Přestože je náš výrobek jednoduchý a na jednorázové použití, tak technologie na jeho výrobu je protkaná mnoha patenty. Máme jich přes 200 uznaných a aplikovaných. Jde například o unikátní technologii kanálků u absorpčního jádra, ochranu proti protečení nebo koncept papírových sáčků, do kterých jsme začali balit produkty v sériové výrobě jako první v Evropě. Aktuálně intenzivně pracujeme na projektu kompostovatelných plen. První vyrobené vzorky se nyní testují v laboratořích.

Určitě se zmiňovaný důraz na tento fenomén projevuje také v obchodních výsledcích firmy. Dá se růst doložit čísly, nějak přesněji charakterizovat?

Ano, firmě se daří velmi dobře, svědčí o tom jak zisky, tak další nové investice do rozšiřování výrobních kapacit a nových technologií, včetně budov.

Co všechno obsahuje váš sortiment?

V Hrádku se zaměřujeme především na dětské pleny a kalhotky, které tvoří zhruba 90 % výroby. Zbylých 10 % jsou zdravotnické prostředky – pleny, kalhotky, podložky a produkty pro lehkou inkontinenci.

otázky připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3