INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Axonometrie_A_02Stavbu nového čtyřpodlažního objektu „Výzkumného, vývojového a výukového komplexu pro pokročilé technologie" (budovy „G") za zhruba 423 milionů korun zahájí v areálu Husova ještě letos Technická univerzita v Liberci. Uspěla totiž se žádostí a získala pro tento svůj projekt dotaci v rámci evropského Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a získala z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu ČR.

Autorem řešení budovy „Výzkumného, vývojového a výukového komplexu pro pokročilé technologie", je Architektonická kancelář technické univerzity v Liberci, konkrétně Jiří Suchomel a Jiří Janďourek. Objekt je koncipován jako čtyřpodlažní nízkoenergetická budova. Univerzita na něj má již stavební povolení a dokončila výběrové řízení na projektovou dokumentaci. „Ze šesti zájemců zvítězila společnost Atelier 4 z Jablonce nad Nisou, se kterou jsme podepsali smlouvu 19. prosince 2011. Projektová dokumentace musí být dokončena do 90 dnů od podepsání smlouvy, to znamená do 18. března 2012, " informoval prorektor TUL Ondřej Novák.

Budova „G"o celkové užitné ploše o 9 400 metrů čtverečních odpovídá podle rektora TUL Zdeňka Kůse potřebné infrastruktuře proevropsky orientované a výzkumně zaměřené univerzity, mezi které se liberecká univerzita chce zařadit. „Vyřeší nám současnou nedostatečnou kapacitu učeben, zvýší se úroveň vybavení učeben i laboratoří a přibudou nové prostory pro studenty doktroských studií. Tím se nám zlepší i podmínky pro inovaci studijních programů, která je nezbytnou podmínkou pro udržení a zlepšení kvality výuky i vědecké práce. Konečně se dočkáme také důstojné auly, která naší univerzitě velmi citelně chybí," uvedl profesor Kůs. Připomněl, že součástí projektu je i parkovací plocha pro 30 aut včetně 6 stání pro tělesně postižené.

Do budovy „G" se přesune hlavní část výuky fakult, které jsou zatím „roztroušené" do několika budov v různých částech Liberce. Využívat ji budou především fakulta strojní, fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, ekonomická fakulty a fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií.

Nyní probíhají také práce na prováděcí dokumentaci pro výběrové řízení na dodavatele stavby. Staveniště by mělo být podle harmonogramu prací předáno dodavateli stavby, který zvítězí ve výběrovém řízení ve 3. čtvrtletí 2012. Podle plánu by měla být budova „G" zprovozněna do konce roku 2014.

Stavba budovy „G" je druhou největší investicí v historii Technické univerzity v Liberci. Největší investicí je stavba budovy špičkového výzkumného „Centra pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace", která vstupuje do závěrečné fáze. Na tento čtyřletý projekt získala univerzita dotaci ve výši více než 800 milionů korun v rámci první výzvy operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI).

K významným investicím poslední doby patří také rekonstrukce kolejí, na kterou univerzita získala státní dotaci ve výši 350 milionů korun pod podmínkou, že je dá k dispozici Organizačnímu výboru MS Liberec 2009. V srpnu 2007 byla zkolaudována budova Informačního centra za zhruba 195 milionů korun, na které Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, přidělilo přímou dotaci v celkové výši 172 milionů korun. Zbytek univerzita hradila z vlastních zdrojů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3