INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Eaton_LOGO_claim_rgb_NAHLEDEaton Elektrotechnika s.r.o. (dříve Moeller Elektrotechnika), přední výrobce a distributor elektrotechnického zařízení, uvedl v těchto dnech na trh moduly easySafety pro dohled nad bezpečností kotlů. Ty byly ihned certifikovány dle norem TÜV a jsou tak vhodné pro stroje a zařízení, jejichž pohyby vyvolávají riziko úrazů a vyžadují technická bezpečnostní opatření.

Bezpečnostní prvky jako jsou tlačítka nouzového zastavení, bezpečnostní dveřní spínače, světelné závory, ale i ovládací prvky pro bezpečný provoz, musejí být řízeny a monitorovány tak, aby vždy umožnily uvést stroj do bezpečného stavu. Bezpečnostní dohled je vyžadován také u kotlů.

EasySafety účinně zastaví přívod paliva

Eaton_EasySafety-TUV_NAHLED

Norma ČSN EN 50156 „Elektrická zařízení pro kotle a pomocná zařízení" specifikuje tento požadavek tak, že v případě, kdy dojde k překročení limitů bezpečného provozu, musí být okamžitě bezpečně zastaven přívod paliva. Bezpečnostní řídicí relé easySafety bylo testováno a schváleno společností TÜV Rheinland pro použití k bezpečnostnímu dohledu nad kotli ve shodě s normou ČSN EN 50156. Eaton EasySafety tak umožňuje realizaci bezpečného odstavení přívodu paliva s úrovní integrity funkční bezpečnosti SIL 3.

EasySafety je vhodné řešení takových bezpečnostních úkolů, pro něž jsou typické vlastnosti produktů řady easy – jednoduchost a pružnost. EasySafety ale nejen monitoruje všechna obvyklá bezpečnostní zařízení, ale také plní úlohy řízení strojů a zařízení. Bezpečnostní reléové moduly splňují nejvyšší požadavky. Jsou vyhovující pro stroje a zařízení kat. 4 podle ČSN EN 954-1, mají úroveň vlastností PLe podle ČSN EN ISO 13849-1, úroveň funkční bezpečnosti SIL CL 3 podle ČSN EN 62061 a lze je použít pro zařízení s úrovní integrity funkční bezpečnosti SIL 3 podle ČSN EN 61508.

Jak nastavit nouzové zastavení

Každý modul řady easySafety má 14 bezpečných vstupů a až pět bezpečných výstupů, které je možné použít pro dohled nad bezpečností i pro řízení. Moduly easySafety mohou plnit všechny funkce jako běžná bezpečnostní relé. Pomocí bezpečnostních funkčních bloků lze naprogramovat funkce nouzového zastavení, dveřního spínače, volitelně s funkcí bezpečnostního zámku, světelné závory s funkcí zaclonění nebo bez ní, dvouručního ovládání, bezpečnostní rohože, uvolňovacího tlačítka, bezpečnostního nožního ovládání, přepínače provozních režimů, hlídače nulové a maximální rychlosti, dohledu nad externími zařízeními, bezpečnostního časového relé a bezpečnostních semaforů.

Hlášení na displeji rozváděčové skříně

Vestavěný displej a klávesnice umožňují přímé a srozumitelné zobrazení diagnostických hlášení. Jestliže nemá diagnostické hlášení zůstat nezobrazeno za dveřmi rozváděče, lze je ukázat na displeji namontovaném na dveře rozváděčové skříně. Uživatel k tomu může využít vzdálený displej MFD v kombinaci s modulem CP4. V tomto případě lze doporučit použití cenově výhodnější verze modulu easySafety bez vestavěného displeje a klávesnice.

Konfigurace pomocí softwaru

Bezpečnostní funkční bloky mohou být konfigurovány přímo na modulu easySafety nebo prostřednictvím PC. Software easysoft-Safety PC nabízí uživatelsky příjemné prostředí, v němž lze bezpečnostní funkce konfigurovat pomocí kontaktních schémat, simulovat je a přenášet je do zařízení. Jestliže uživatel nechce využívat tento software nebo právě nemá k dispozici propojovací kabel, je možné použít modul easySafety s vestavěným displejem a klávesnicí. Také v tomto případě lze všechny bezpečnostní funkce nakonfigurovat nebo modifikovat prostřednictvím PC a hotovou konfiguraci lze uložit na paměťovou kartu, jež je součástí bezpečnostního modulu.

Bezpečnostní modul easySafety nabízí více než obyčejné bezpečnostní relé. Jeho program může obsahovat i běžné kontaktní schéma, podle nějž modul vykonává takové funkce, jako je např. zpracování diagnostických hlášení nebo běžné úlohy řízení stroje. Obě části programu jsou však striktně odděleny a přístup k nim může být separátně zabezpečen hesly. Každé heslo přitom může mít až tři úrovně uživatelských práv. Díky tomu lze umožnit přístup k programům různým skupinám osob. Jestliže je nutné bezpečnostní část programu zcela zabezpečit proti změnám, programátor program zamkne a virtuální klíč zničí. Žádná další úprava programu potom není možná. O každé změně bezpečnostní části program svědčí změna kontrolního součtu. Jedná se o číslo, jež je součástí technické dokumentace projektu a je předmětem prohlášení o shodě.

Více informací prosím na našich kontaktech nebo na http://www.eatonelektrotechnika.cz.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3