INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kvůli zákazu prodeje běžných žárovek od 1. září se do centra naší pozornosti dostávají světelné LED zdroje. Expertka společnosti Verbatim paní Jeanine Chrobák-Kando popisuje jejich výhody a způsoby využití uvnitř domu.

 

Osvětlení obvykle tvoří až pětinu spotřeby elektrické energie domácností. Přechodem na LED světelné zdroje lze ušetřit až 85 procent energie ve srovnání s tradičními žárovkami, LED zdroje navíc mají nejméně 35krát delší životnost než klasické žárovky – což znamená přes 15 let životnosti navíc.

Kromě energetické úspornosti a překvapivě rychlé návratnosti vstupní investice při přechodu na LED osvětlení, poskytuje LED také výjimečnou světlenou kvalitu a barevné podání. A navíc jsou nyní k dispozici v moderním i nadčasovém designu, ve všech populárních tvarech a způsobech uchycení.

Osvětlení srdce domova může být nákladná záležitost. Obvykle přes 5 procent vašeho celkového účtu za energie je vynaloženo na samotné kuchyňské osvětlení, takže je to dobré místo, kde začít s přechodem na LED v rámci zúspornění provozu. V kuchyni působí vždy trochu překvapivě vidět bodová svítidla použitá pro osvětlení jednotlivých pracovních ploch a zařízení jako varná plocha, lednice a myčka. Vhodnější jsou zapuštěná svítidla, která jsou méně vystavena znečištění než ta otevřená.

Méně je někdy více, platí v případě instalace osvětlení v ložnici. Vedle celkového osvětlení místnosti, může být noční stolek osvětlen malou lampičkou, která nenamáhá oči, bodové reflektory ve skříních vám pomohou vybrat si oblečení a na zdi mohou zvýraznit oblíbený obraz či fotografii. Protože LED světelné zdroje nevyzařují teplo ani UV záření, jsou osvětlené předměty chráněny před tepelným poškozením, ložní prádlo zůstane déle svěží a nábytek je lépe chráněn před vyblednutím.

Koupelna je místem určeným pro odpočinek, a proto stmívací ovládací prvky přijdou určitě vhod. Všechny významné LED značky vyrábějí stmívatelné zdroje. Oblast v okolí zrcadla je klíčová, proto je dobré zvolit vertikální osvětlení po obou stranách pro dobré osvětlení vaší tváře. Horní zapuštěná svítidla mohou vrhat stíny, zatímco boční toaletní mohou způsobit oslnění nebo jsou nepraktická. Máte-li volně stojící vanu, instalujte podhledová LED svítidla kolem jejího okraje nebo vestavné na zeď vedle ní.

Měkké osvětlení vytváří v obývacím pokoji příjemnou atmosféru. Zatímco atraktivní dekorativní svítidla dokáží poskytnout dostatek světla potřebného k osvětlení místnosti, zvýrazňující osvětlení ve výklencích nebo policích knihoven dodá potřebnou jiskru. Můžete použít také podhledové osvětlení, abyste obrátili pozornost k prvkům, jako je například krb.

Kvalitní osvětlení domácí kanceláře zlepší produktivitu práce. Kromě celkového osvětlení také nezapomeňte na možnosti ovládání intenzity světla v okolí vašeho pracovního stolu. Obrazovka počítače by měla být jasná a dobře čitelná, ale v jejím okolí je potřeba použít i jiné světelné zdroje. Příliš vysoký kontrast mezi jasnou obrazovkou a tmavým okolím rychle unavuje oči. Zvolte nastavitelné osvětlení zadní stěny za obrazovkou a použijte nástěnné světlo v blízkosti vašeho monitoru nebo stolní lampu tak, abyste zamezili oslnění a stínům.

V chodbě je osvětlení umísťováno především pro efekt než pro symetrii. Ve větších halách se přidává akcentující osvětlení pro zvýraznění obrázků na zdech a jiné výzdoby. Pro dlouhé úzké prostory přidejte vizuální efekty v různých odstupech. Například světlo v polovině schodiště, nebo osvětlující objekt v nejzazším konci haly.

"Od 1. září 2012 zakazují právní předpisy Evropské unie výrobu a dovoz všech klasických žárovek. Z toho důvodu Verbatim doplňuje své produktové portfolio, aby vyšel vstříc zvyšujícím se požadavkům na spolehlivé a výkonné LED osvětlení. LED technologie je nejlepší dostupná energeticky úsporná alternativa pro nahrazení tradičních žárovek. Na rozdíl od kompaktních fluorescenčních zářivek nabízejí LED zdroje až pětinásobnou životnost, svítí okamžitě po zapnutí a neobsahují nebezpečné látky, jako je rtuť," vysvětlila Jeanine Chrobak-Kando, Business Development Manager, LED EUMEA, Verbatim.

Pro více informací o LED zdrojích Verbatim prosím navštivte náš web www.verbatimlighting.eu

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3