INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Česká společnost ResVinia oficiálně uvedla na trh první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Množstvím resveratrolu 4 - 9 mg/l se Bona Dea zařadila mezi světovou špičku vín příznivě působících na náš organizmus. Bona Dea je římská bohyně řeckého původu uctívaná jako ochránkyně zdraví a plodnosti.

2_vno_Bona_DeaDo dnešního dne bylo publikováno několik stovek odborných prací o pití vína a jeho příznivém ochranném působení na buňky, tkáně, orgány a celý náš organizmus. Víno je také jedním z produktů, který obsahuje přírodní antioxidant resveratrol. Ten má příznivý účinek např. na aterosklerózu a kardiovaskulární choroby nebo prevenci nádorových onemocnění. Dále se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (např. Alzheimerova choroba).

Resveratrol sehrává pozitivní roli i u cukrovky (Diabetes melitus 2. typu), jako prevence poškození jater, podporuje funkci imunitního systému a svými antivirálními a antibakteriálními účinky pozitivně ovlivňuje infekce zažívacího traktu nebo chřipky. Velmi významnou úlohu může sehrát i v oblasti reprodukčního zdraví žen i mužů. Z toho vyplývá, že příznivé účinky vína jsou stejně vhodné pro zdraví ženy i muže. Přední lékařští odborníci doporučují konzumaci vína u mužů maximálně 2 až 4 dcl, u žen 2 až 3 dcl každý den.

Látku resveratrol obsahuje ve zvýšeném množství pouze omezený počet vín. Obsah resveratrolu ve víně je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování. Právě doba sklizně a technologie zpracování je know how, které používá firma ResVinia při výrobě prvního českého červeného vína se zvýšeným obsahem resveratrolu.

„Víme, že víno obsahuje látky, které dokáží chránit náš organismus před mnohými civilizačními chorobami. Antioxidační účinek červeného vína je známý jako „francouzský paradox". Pití 2 – 4 dcl červeného vína denně chrání před aterosklerózou, riziko koronární srdeční choroby klesá nejméně o 40 %," řekl prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., přední odborník na reprodukční zdraví, který je také zapojen do projektu Víno pro zdraví.

vinoprozdravi.cz

Ve spolupráci s firmou ResVinia připravila MVDr. Dana Odehnalová, MBA, lektorka VŠ BIBS dlouhodobě se zabývající strategickým marketingem českých vín, webové stránky www.vinoprozdravi.cz, určené všem konzumentům vína obsahující informace o příznivých účincích vína na lidský organizmus. Na přípravě stránek spolupracovala řada významných českých lékařů z různých medicínských oborů, např. kardiolog prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc., onkolog prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., internista prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., chirurg prof. MUDr. Ivan Čapov, CSc, gynekolog prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. – přední odborník v diagnostice a prevenci rakoviny prsu a další.

„V České republice je povědomí mnoha lidí spojeno především s vynikajícími bílými víny. Ve vztahu k vínům červeným však stále ještě přetrvávají u našich konzumentů mýty o lepších zahraničních červených vínech, o čemž svědčí i výsledky marketingových průzkumů trhu. Dnes však i v České republice umíme vyrobit kvalitní červená vína, dokonce i s vyšším obsahem zdraví prospěšných látek, a právě na jejich podporu vznikl projekt Víno pro zdraví," řekla Dana Odehnalová.

Součástí webových stránek je i diskuzní fórum s předními odborníky a lékaři. Odpovědi na nejčastější otázky budou dostupné všem čtenářům.

Více informací na www.vinoabobule.cz s možností zapojení se do diskusního fóra s předními odborníky různých lékařských oborů na www.vinoprozdravi.cz.

Francouzský paradox

Termínem „francouzský paradox" je označována skutečnost, že přestože Francouzi konzumují velké množství nasycených tuků, trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod. Je potřeba mít na paměti, že zároveň k jejich stravovacím návykům však patří i jídelníček bohatý na zeleninu a víno. Současně se uvádí, že resveratrol není rozpustný ve vodě. Víno je díky obsahu alkoholu vhodným médiem, a proto je v této podobě resveratrol snáze dostupný.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3